En Sıcak Konular

Devlet arşivinden Kerkük kitabı hamlesi

0 0 0000 00:00 tsi
Devlet arşivinden Kerkük kitabı hamlesi Kerkük’ün nüfus yapısı ile ilgili tartışmalar sürerken Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü iddialara yanıt niteliğinde bir kitap yayımladı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kerkük’le ilgili kayıtların tutulduğu tahrir defteri kitap haline getiril

Kitapta o dönemde bölgedeki nüfusun yüzde 90’ını Türklerin oluşturduğunu ortaya koyuyor. Kitapta, Irak devletinin kurulmasının ardından da bölgeye Kürtlerin, Keldani ve Musevilerin yerleştirildiği ifade ediliyor.


Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri, ekonomik ve sosyal kayıtlarının yer aldığı “tahrir defterlerini ” 1993 yılından beri yayımlıyor. Bugüne kadar Anadolu, Rumeli, Rum, Arap ve Diyarbakır eyaletleriyle ilgili 1530 yılına ait defterleri yayımlayan genel müdürlük, bu kez de Kanuni Sultan Süleyman döneminde tutulan Kerkük’le ilgili kayıtların bulunduğu 111 numaralı defteri yayımladı.

Tahrir defterinde, bölgede yaşayanların etnik kimliği, bağlı olduğu aşiretler, konar göçer gruplar hakkında başka kaynaklarda bulunmayan bilgiler de yeralıyor. Bölgede o dönemde 7 bin 320 erkek nüfusun yaşamakta olduğu ve bunların yüzde 90’ınının Türklerden meydana geldiği görülüyor.

1800’lü yılların sonlarına doğru ise bölgeye Keldaniler ve Museviler yerleştiriliyor. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Irak devletinin kurulmasından sonra göçlerle Kürt nüfus bir hayli artıyor.

Belgeler Kerkük’ün 1. Dünya Savaşı’ndan önce 20 bin olarak belirlenen nüfusunun hakim unsurunu da yine Türklerin oluşturuduğunu ortaya koyuyor.

Yetkililer bu belgelerin Kerkük ve Dopuk bölgesinin tarihinin aydınlatılmasına ve bugün tartışmalı olan pek çok konunun açıklığa kavuşturulmasına katkısı olacağını belirtiyor.

NTV



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,469 µs