En Sıcak Konular

ABD'den umut kesildi: Rota üçlü koordinasyon

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'den umut kesildi: Rota üçlü koordinasyon iyibilgi, önce Tahran andından da Ankara'ya uğrayan Suriye Dışişleri Bakanı'nın günübirlik ziyaretini yorumlamış ve "bölge ülkeleri insiyatif alıyor" demişti. Gelen bilgiler iyibilgi'yi doğruluyor... İşte el-Hayat'ın iddiası...

iyibilgi'nin analizini okumak için tıklayın

El Hayat'ta çıkan yazı:

Üçlü koordinasyona dönüş yolu 

Irak'taki durumu görüşmek üzere Suriye, İran ve Irak'tan oluşan üçlü bir zirve veya Türkiye'yi de katarak dörtlü bir zirve düzenlenmesi konusu yeniden gündeme geldi. Irak'ın toprak bütünlüğü başta olmak üzere ortak konuları belirlemek ve üçlü koordinasyonu canlandırmak için Şam, Tahran ve Ankara arasındaki temaslar yeniden başladı.

Bu arada, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim birkaç saat sürecek çalışma ziyareti için Türkiye'nin başkenti Ankara'ya giderek, Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek. Bu ziyaretin, Suriyeli üst düzey bir yetkilinin, İran'ın başkenti Tahran'a gitmesinden bir hafta sonra gerçekleşmesine dikkatler çekildi. Suriyeli yetkili, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın sözlü mesajını iletmişti.

Muallim'in Ankara'daki temasları sırasında üç konuya değineceği bildirildi. Temaslarda, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalandıktan sonra, Şam-Ankara ilişkilerini güçlendirme yollarına; coğrafi konumlarından dolayı Irak'taki duruma ve Filistin topraklarındaki son gelişmelere ağırlık verileceği kaydedildi.

Lübnan'daki durumun karmaşıklığı ve bazı Lübnanlı tarafların muhalefeti nedeniyle Ankara Hükümetinin, Lübnan'daki rolünü azaltma kararı aldığı bildiriliyor.

Suriye, İran ve Türkiye hükümetleri aynı zamanda, Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısının ve Irak'ta Ulusal Uzlaşma Konferansının yapılması için çaba harcıyor. Irak'ın parçalanmaması, Suriye, İran ve Türkiye'nin çıkarlarına hizmet ediyor. Söz konusu üç ülke, Kürt devletinin kurulmaması için dışişleri bakanları düzeyinde toplantılar düzenlemişti.

Muallim, fikir alışverişi ve iki ülke arasında yapılan koordinasyon çerçevesinde dün Şam'daki İran Büyükelçisi ile görüşmüştü.

Ahmdinejad, geçen kasım ayında Tahran'da üçlü zirvenin yapılması için Esad ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye çağrıda bulunmuştu. Ancak, Bağdat ile Şam; üçlü zirvenin, Irak ile Suriye arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesinden ve Talabani'nin, Suriye ziyaretinden -bu da son zamanlarda gerçekleşti- sonraya ertelenmesini istedi.

Öte yandan, Suriyeli üst düzey bir yetkili, İran ve Suudi Arabistan'ın, Lübnan ile ilgili önerilerinin bulunduğuna dair ülkesinin hiçbir bilgisinin olmadığını söyledi. Lübnan'da istikrarın sağlanmasının, uzlaşmadan geçtiğinin farkında olduklarını bildiren yetkili, ulusal uzlaşmayla ilgili önerilerin tamamını desteklediklerini belirtti.



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs