En Sıcak Konular

Tavuk mu ilaçtan, ilaç mı tavuktan?

0 0 0000 00:00 tsi
Tavuk mu ilaçtan, ilaç mı tavuktan? İlk kopya memeli Dolly’nin yaratıcıları şimdi de yumurtasında kanser ilacı bulunan tavuk ürettiler.

Dolly'nin yaratıcısı olan Britanyalı enstitüden bir grup bilimci, genetik mühendislikle yumurtalarında kanser ilacı üreten bir tavuk ürettiler. Edinburghlu Roslin Biocenter'ın bildirdiğine göre, kanser ilacı yumurtaların akında bulunuyor. İlaç, kanser ve bazı başka hastalıkları tedavi eden monoklonal antikorlar ve insan bağışıklık sistemi proteinleri içeriyor.

Bu ilaçları laboratuvarda yapmak hiç kolay değil. “Monoklonal antikorlar gibi insanı tedavi edici proteinlerin çoğu endüstriyel biyoreaktörlerde üretiliyor, ancak böyle sistemler kurmak hem çok zaman alıyor, hem de çok pahalı.” Araştırmacılar bu iş için tavukları seçmelerini işte böyle gerekçelendiriyorlar.
Bilim insanları hayvanları ilaç fabrikalarına dönüştürmenin iyi yollarını bulmak için uzun süredir çalışıyorlardı, çünkü hayvanlar bu tür proteinleri zaten doğallıkla üretiyorlar.

İnek, koyun ve keçiler de sütlerinde insan proteini (ki bunlara insülin ve sistik fibriyoza iyi gelen ilaçlar da dahil) üretecek şekilde genetik mühendislikten geçirildiler, ancak Roslin takımı daha kısa yaşam süreleri ve yumurtlama yetenekleri yüzünden tavukların daha faydalı olabileceğini düşünmüşler.
Projenin baş bilimcisi Helen Sang ve Roslin’deki diğer arkadaşları, üretilmek istenen proteinlerin genlerini yumurtanın beyaz yarısını üretmeye yarayan proteini içeren gene ileterek tavukları transgenik yaptılar, yani genetik müdahalede bulundular.

Çok küçük tavuk embriyolarını enfekte etmek için bir virüs kullandılar. Virüs yeni çıkmış yumurtalardaki tavuk embriyolarının DNA’sına sözkonusu genetik malzemeyi taşıdı. Şimdi araştırmacıların yumurtasında ilaç üreten yüzlerce tavuğu var. Ancak sürecin kesin onaylanması için en az beş yıl, ilacın tam olarak geliştirilebilmesi için ise 10 yıla ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. 



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,965 µs