En Sıcak Konular

Berdel'e 34 yıl hapis istemi...

0 0 0000 00:00 tsi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuklarını ''berdel'' usulüyle evlendiren iki baba hakkında 34'er yıl hapis istemiyle dava açtı.

      Basında yer alan ''berdel kurbanı çocuklar'' konulu haberin ardından soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuklarını ''berdel'' usulü evlendiren Mehmet Ataş ve Ramazan Kaçar hakkında,''Çocuğun nitelikli cinsel istismarı'' suçundan dava açtı.
      Savcı, hazırladığı iddianamede, 15 yaşındaki M.A ile H.K'nin yörede yaygın gelenek olan ''Berdel'' gereği evlendiklerinin açıkça anlaşıldığını belirtti.
     
     HABERLER İHBAR KABUL EDİLDİ
      İddianamede, basında yayınlanan haberlerin ihbar kabul edilerek soruşturma başlatıldığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:
      ''Başlatılan soruşturma kapsamında yapılan araştırmada, Diyarbakır'ın merkeze bağlı Dumrulu köyünden Ayşe Ataş'ın Havacılar köyünden Ferhat Kaçar ile kaçarak evlenmesinden sonra yörede yaygın olarak bulunan adetlerden 'berdel' kapsamında Ferhat'ın kız kardeşi olan H.K ile Ayşe'nin erkek kardeşi olan M.A evlendirilmişlerdir. Yapılan araştırmada H.K ve M.A'nın 15 yaşında olduğu anlaşılmıştır.''
     
     ''AİLE BASKISI VE BERDEL GEREĞİ EVLENDİK''
      İddianamede, mağdur M.A'nın basına konu olan haberde, ''berdel'' geleneğinin yanlış olduğunu, ancak kendisinin bu geleneği değiştirmek için yapabileceği hiç bir şeyin olmadığını kaydederek, ''Aile baskısı ve 'berdel' gereği evlendik. Ben okuluma devam ederek tahsilimi tamamlayıp askerliğimi bitirdikten sonra evlenme arzusunda iken böyle bir olayın içerisine girmek zorunda kaldım'' dediği belirtildi.
      Diğer mağdur H.K'nin ise haberde, kendisinin bilgisi olmadan ''berdel gereği M.A'ya verildiğinin'' kendisine söylendiğini ifade ederek, ''Bu olayın nedenini sorduğumda babam bana 'seni verdik, üstüne de 10 bin YTL para verdik' dedi. Bundan rahatsız oldum. Ancak evlenmezsem her iki aile arasında kan davası başlayacaktı. Evlendikten sonra eşimi sevmeye başladım ve bu duruma alışmaktan başka çaremin olmadığını biliyorum'' dediği kaydedildi.
     
     BERDEL MAĞDURU H.K HAMİLE
      Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak süren ve karşılıklı kız alıp verme anlamına gelen ''berdel'' geleneğinin mağduru olan 15 yaşındaki M.A ve H.K, savcılıktaki ifadelerinde, birbirlerini sevdiklerini ve gerek yüz yüze gerekse telefonla görüşerek anlaştıktan sonra ailelerinin rızasıyla evlendiklerini ileri sürdüler.
      İddianamede, H.K'nin ifadesinde hamile olduğunu söylediği kaydedildi.
     
     BABALAR ''BERDEL''İ KABUL ETMEDİ
      Hakkında dava açılan baba Mehmet Ataş, ifadesinde, evliliğin ''berdel'' adeti kapsamında yapılmadığını iddia ederek ''Kızım Ayşe Ataş, Ferhat Kaçar ile kaçtıktan sonra oğlum M.A'ya Ferhat'ın kız kardeşi H.K'yi gelin olarak almak için ailesinden istedik. Çocukların tanışmasının ardından rızalarını aldıktan sonra düğün yaptık. Suçlamaları kabul etmiyorum'' dedi.
      H.K'nin babası Ramazan Kaçar ise çocukların karşılıklı birbirini sevdiğini, kendi rızalarını aldıktan sonra evlendirdiklerini söyledi.
     
     İKİ BABA BİLEREK VE İSTEYEREK SUÇ İŞLEDİ
      İddianamede, mağdurların yaşı dikkate alındığında olay tarihinde 15 yaşını bitirmedikleri, bu nedenle herhangi bir cinsel ilişki için muvafakatlerinin aranmadığı ve bu şekilde suça babalar Mehmet Ataş ile Ramazan Kaçar'ın bilerek ve isteyerek iştirak ettikleri belirtildi.
      İddianamede, iki baba hakkında TCK'nin ilgili maddeleri gereğince 34'er yıla kadar hapis cezası istendi.
milliyet



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs