En Sıcak Konular

Rusların kumar aşkı dizginlenebilecek mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Rusların kumar aşkı dizginlenebilecek mi?  Rusların kumar aşkı romanlara bile geçti. Dolayısıyla, geçen yüzyılın büyük bölümünde komünistlerce yasaklanan bu tutkunun, komünizmin çöküşü ardından tekrar bir endüstri olarak yükselişi Rus yönetimini tedbir almaya zorladı. Rusya Parlamentosu'nun

Tolstoy'dan Dostoyevski'ye, Rusya'nın kumar ile tarihi aşkı, ülkenin büyük edebiyatçılarının eserlerinde de geniş yer bulur. Rusların kumar aşkı romanlara bile geçti. Dolayısıyla, geçen yüzyılın büyük bölümünde komünistlerce yasaklanan bu tutkunun, komünizmin çöküşü ardından tekrar bir endüstri olarak yükselişine şaşmamak gerek.Başkent Moskova'nın bir çok noktası, bir zamanlar Batı kapitalizmine en ciddi alternatifi oluşturan bir milletin kalbinden çok, Las Vegas'ı andırıyor.

Jazz Town adlı kumarhanenin girişi, Rusya'daki benzerleri gibi, insanın "arzularını" harekete geçiriyor. Yanıp sönen dev neonlar, küçük bir podyum üzerinde dönen son model Mercedes'in üzerinde parlıyor.

Amaç mümkün olduğu kadar çok insanı içeri çekmek ve büyük ödülü kazanmak için mümkün olduğu kadar çok para harcamalarını sağlamak.

İçerisi ise bildik bir kumarhane görüntüsü arz ediyor. Hafif karanlık ve sessiz salonda, bir sürü oyun masası, rulet masaları ve tek kollu makinalar var.

Tavan ise boydan boya ayna kaplı. Müşterilerin çoğunluğunu, orta yaş üzeri erkekler oluşturuyor.

Belli ki çoğu işten çıkıp gelmiş; takım elbileseler üzerlerinde, ama kravatlar gevşetilmiş.

Puro dumanı ve hissedilen gerilim, salondaki havayı ağırlaştırıyor.

Derken büyük patron görünüyor uzaktan. Bu ağır atmosferi yararak , çalışanlar ve müşteriler ile azametli bir şekilde selamlaşıp öpüşerek ilerliyor.

Sahip olduğu kumarhane ve oyun salonu zincirinin 500 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Son 20 yılda, yani Rusya'da komünizm sonrası yaşanan vahşi dönemde, sıfırdan başlayarak bir kumar imparatorluğu inşa etmiş.

Rekabetin son derece acımasız olduğu bu ortamda, üstelik Rus vatandaşı olmayan biri olarak nasıl ayakta kalmayı başardığı ise bir muamma.

Michael Boettcher İngiliz vatandaşı.

Sigarasından derin bir nefes alarak, Londra'yı 1980'lerde, emlak krizinde bütün parasını kaybettikten sonra, nasıl terk ettiğini anlatıyor ve şu anda altı bin kişiye istihdam sağlıyor olmasına hala hayret ediyor.

"Kumarhanede çalışarak işe ilk başladığımda, yılda 23 bin dolar kazanıyordum" diyor. "Şimdi ise bu parayı birkaç saatte kazanıyorum" diye fısıldayarak ekliyor.

Boettcher'a göre Rusya'da kumarhane sektörü, yılda yaklaşık 8 milyar milyar kâr elde ediyor.

Kumarhanede birlikte dolaşmaya başlıyoruz.


Kumarhaneler şehir dışında belli merkezlere nakledilecek

Bir yandan anlatıyor, bir yandan müşteriler ile sohbet ediyor. Bir gecede milyonlarca dolar kaybedenlere rastlamış.

Kumarhane sayesinde, birkaç kişinin elinde toplanmış olan milli geliri, yeniden dağıtma şansına sahip olduğunu söylüyor.

Bu süper zenginlerin şansının yaver gitmemesi, kumarhane personelinin prim kazanması demek.

Ancak bugünlerde, Rusya'nın bir başka gerçeği sürece damgasını vurmak üzere. Michael Boettcher da, Rusya'da iş yapmanın ne kadar kaygan bir zemin olduğunu kısa sürede anlayan işadamları arasına katılmak üzere.

Rusya Parlamentosu'nun Kremlin'in baskısı altında çıkardığı bir yasa, ülkedeki tüm kumarhane ve oyun salonlarının iki yıl içinde kapanmasını öngörüyor.

Bunun yerine, ülkenin dört farklı bölgesinde kumarhane kompleksleri oluşturulacak ve bunlar şehirlerin dışına kurulacak. Hedef, Rus halkını kumardan uzaklaştırmak.

Kumar oynamak isteyenler, Las Vegas tipi bu kumarhane bölgelerine ulaşmak için ciddi zaman ve para ayırmak zorunda kalacak.

Michael Boettcher, yeni bir lisans alıp, kumarhanesini bu bölgelerden birine taşıyabilir. Ancak tası tarağı toplayıp Rusya'yı terk etmenin daha iyi olacağını düşünüyor. Kafasında, bu işi Hindistan'da sürdürmek var.

Rus hükümetine gelince... Kumarhaneleri şehir dışına taşıma kararının, kumarın giderek daha fazla sayıda insan için bir bağımlılık haline gelmesi ve topluma zarar vermesi nedeniyle alındığı belirtiliyor.

Bu konuda sağlıklı verilere ulaşmak zor...

Ancak bunu yakından gören bir kişinin verdikleri örnekler çok çarpıcı.

Ortodoks din adamı Anatoly Berestov, Moskova'da 16'ıncı yüzyıldan kalma bir kilisede, bir bağımlılık kliniği kurmuş.

Alkol, uyuşturucu ya da kumar gibi tutkularına gem vuramayanlara terapi yöntemi ile yardımcı olmaya çalışıyor.

Peder Berestov'a göre, kumar batağına saplananların sayısında son yıllarda çok ciddi bir artış oldu.

Kendisine başvuranların çoğunun, herşeylerini kaybeden işadamları olduğunu, bazılarının intihar ettiğini söylüyor. "Ancak bu, şehirli zenginlerin hastalığı olarak da görülmemeli" diye ekliyor.

Son yıllarda kendisine başvuranlar arasında, emekli maaşını kumara yatıran ihtiyar köylülere de rastlamaya başlamış.
BBC



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,056 µs