En Sıcak Konular

Hisse senetlerine "kan" dopingi!

0 0 0000 00:00 tsi
Hisse senetlerine "Teröre karşı savaş", ABD'li silah şirketleri Lockheed Martin, General Dynamics ve Raytheon gibi şirketlerin hisse senetlerini uçurdu... Irak'a kan baronlara para akıyor!

Silah ve askeri teçhizattan gıdaya kadar birçok kalemi kapsayan "teröre karşı savaş" ekonomisinin değeri yüz milyarlarca dolarla ölçülüyor. Başta Irak ve Afganistan olmak üzere savaşlarda yaşanan maddi ve manevi kayıp akıllara durgunluk verecek seviyelere ulaştı. Ekim ayında yayımlanan bir rapora göre 2003 yılından bu yana Irak'ta toplam 655 bin sivil yaşamını yitirdi. 2006'da ölen Iraklıların sayısı ise 35 bine ulaştı.

Silah satışları patladı
Bu rakam günde ortalama 100 kişinin yaşamını yitirmesi anlamına geliyor. Diğer yandan araştırmalar ABD Ordusu'nun Irak Savaşı'na ayda ortalama 6 milyar dolar kaynak akıttığını gösteriyor. Bu kaynak akışından en kârlı çıkanlar da silah şirketleri oluyor. Özellikle halka açık ABD'li silah üreticilerinin hisse değerleri son dönemlerde üçe katlandı.

Başta F-16'lar olmak üzere çeşitli türde savaş uçağı üreten ABD'li Lockheed Martin 2006'nın son çeyreğinde kârını yüzde 28'lik rekor artışla 729 milyon dolara çıkardı. ABD Ordusu'na radar ve takip ekipmanı sağlayan Northrop ise aynı dönemde kârını yüzde 37 yükselterek toplam 453 milyon dolarlık bir kâra ulaştı. Pastadan en kalın dilimi kesen ise ABD havacılık devi Boeing oldu. Şirketin silah bölümü 2006'nın son çeyreğinde kârını 1 milyar dolara çıkardı. Bu oran bir yıl öncesine kıyasla yüzde 10'luk bir artışa işaret ediyor.

Bütçe 420 milyon $
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), başta Irak ve Afganistan olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda kullanılmak üzere çok çeşitli ve gelişmiş silah siparişleri veriyor. Pentagon hızla şişen savunma giderlerini karşılayabilmek için bütçesini giderek artırıyor. Son 5 yıl içerisinde Pentagon'un silah sistemleri için ihtiyaç duyduğu nakit miktarı yüzde 41 oranında arttı. Geçen yıl 420 milyar dolara ulaşan bu bütçenin neredeyse tamamı ABD'li silah şirketlerine aktı. Silah sistemlerine olan bu talep hisse senetlerini de etkiledi. Lockheed Martin'in hisse değeri son üç yıl içerisinde yüzde 140 oranında artış gösterdi. Bu oran General Dynamics'te yüzde 200'ye, Patriot füzelerinin üreticisi Raytheon'da ise yüzde 120'ye fırladı. Silah şirketlerinin işlem gördüğü Amex Defence Endeksi de 2003 yılından bu yana yüzde 210 oranında artış gösterdi. New York Borsası ise aynı dönemde ancak yüzde 70 oranında yükselebildi.

Kaynak: Sabah



Bu haber 317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,975 µs