En Sıcak Konular

Bardakoğlu: İnanç özgürlüğü olmadan barış olmaz

4 Eylül 2009 21:19 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, iki günlük bir ziyaret için Romanya'ya geldi. Bardakoğlu cuma namazını kıldığı Bükreş Camiinde birlik beraberlik çağrsında bulunup müslümanların kimliklerine sahip çıkmalarını istedi.

Balkanlardaki diğer müftülerin de katıldığı cuma namazı öncesi halka vaaz eden Bardakoğlu, balkanlarda gördüğü hoşgörü iklimine övgüde bulunarak, müslüman cemaatten kimliklerini korumalarını talep etti. Özellikle aile yapısına ehemmiyet verilmesi üzerinde duran Başkan Bardakoğlu, 'Aile yapımıza sahip çıkalım. Çocuklarımıza kimlik şuuru verelim. Onlara dinimizi ve kültürümüzü öğretelim.' şeklinde konuştu. Romanya Müftüsü Yusuf Murat'ın kıldırdığı Cuma namazının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, cemaatle tek tek tokalaştı.

İSLAMI UZLAŞMACI YÖNÜNÜ TEMSİL EDİYORUZ

Bardakoğlu, Bükreş'teki temasları çerçevesinde Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanı Theodor Paleologu ile de görüştü. Ziyaretinde Türkiye'nin din ve devlet işlerini ayıran yapısından bahseden Bardakoğlu, diyanet kurumu olarak islamın uzlaşmacı ve demokratik karakterini ortaya koymaya gayret ettiklerini dile getirdi. Bardakoğlu, ziyarette Romanya'daki din özgürlüğüne övgüde bulundu.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Türkiye gezisinden duyduğu memnuniyeti anlatarak söze başlayan Romen Kültür Bakanı Paleologu ise, İstanbul'un 2010 yılında dünya kültür başkenti olacağına atıfta bulunarak kültürel alanda daha çok işbirliğinin mümkün olduğu üzerinde durdu. Bardakoğlu-Paleologu görüşmesi daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADAN BARIŞ OLMAZ

Bükreş temasları çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Romanya Patriği Aziz Daniel'i makamında ziyaret etti. Görüşmesinde Romanya'da şahit olduğu hoşgörü ve barış ortamından çok etkilendiğini dile getiren Bardakoğlu, "Romanya inanç özgürlüğünün doyasıya yaşandığı bir ülke. Zaten inanç özgürlüğü olmadan barış olmaz." tespitinde bulundu. Patrik Daniel'i Türkiye'ye davet eden Bardakoğlu, 'İki ülke sahip olduğu tarihi güzelliklerle açık hava müzesine benziyor. Bu özellik ilişkilerimizin daha da gelişeceğini gösteriyor.' dedi.

Konuşmasına Türkçe 'Teşekkür ederim' sözleriyle başlayan Romanyat Patirği Daniel ise, 'Bütün din adamlarının görevi insanlara barışı getirmektir. Bu barış Romanya'da ve özellikle Dobruca'da kendini fazlasıyla göstermektedir. Sadece dina damları arasıonda değil, halk arasında da bu barış atmoeferi mevcuttur.' değerlendirmesinde bulundu. Dobruca bölgesindeki geleneksel müslümanlığa saygı duyduklarını anlatan Daniel, 'Biz bu atmosferi korumak istiyoruz. Türkiye'den bu atmosferin ve gelenkesel islamın yaşatılmasında destek olmasını bekliyoruz. Dobruca'daki Türk toplumuna destek veriniz. Onların geleneksel müslümanlığına beraber sahip çıkalım.' teklifinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Romanya ziyareti çerçevesinde Bükreş'teki Türk şehitliğini de ziyaret etti. Şehitliğe gelişinde askeri ataşe Kurmay Albay Mehmet Tural tarafından karşılanan Bardakoğlu'na Bükreş Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu da eşlik etti. Şehitlik hakkında bilgi alan Bardakoğlu, şehitlik anıtına çelenk koyarak dua okudu. Daha sonra şeref defterini imzalayan Bardakoğlu, şehitlikteki tertip ve düzene övgüde bulunupu şunları söyledi: 'Müslümanı ve Hristiyanı ile Osmanlının geniş ve kucaklayıcı ufkunu anlatan şehitliğimiz, hem değerlerimize bağlılığın hem de vefakarlığın ve kadirşinaslığın en güzel nümunesidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor; Cenabı Mevla'dan rahmet ve mağfiretini niyaz ediyorum."

cihan



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,909 µs