En Sıcak Konular

‘Genç muhbirler’ tedirgin!

0 0 0000 00:00 tsi
‘Genç muhbirler’ tedirgin! Ogün Samast ve ekibinin “muhbiri” Erhan Tuncel’in ‘görevini iyi yaptığı’ halde tutuklanması ve afişe edilmesi garip bir durum yarattı.. Emniyet Müdürlüğü'nün de muhbirlerin bu şekilde afişe edilmesinden duyduğu rahatsızlığı

Türkiye’de de istihbarat mekanizmasının bir çarkı, tüm dünyada olduğu gibi muhbirler eliyle yürütülüyor.. Muhbir devşirme yöntemleri de basit. Ya kriminal vakalara karışmış gruplar içinden “uygun olanlar”, “arkadaş kurbanı olanlar”a teklif götürülüyor ve kullanılıyor ya da üniversite ve benzer kurumlardan formatı uygun olanlar izlenerek sisteme katılıyor.

Şemdinli’de de yok muydu…

Türkiye’de MİT, Jandarma ve elbette emniyet teşkilatı bu şekilde birçok muhbir kullanıyor. Dink cinayetine kadar en yakın örneklerinden biri de “Şemdinli olayı”nda görüldü.. PKK itirafçısı bir muhbir ortaya çıkmış, o da de-şifre olarak önemini yitirmişti. Bu bağlamda ortak özellikler taşıyordu. 

Kriminal olaylar sırasında devşirilen muhbirlerin güvenilirliği meselesi elbette önemli. Zaten güvenlik birimleri bu kanallardan gelen bilgileri hassas gözlerle izliyor. Ancak bir başka mesele de şu. Muhbirlerin de-şifre edilmemesi ve güvenlik güçleriyle birlikteliğinin sezilmemesi çok önemli.

Bunun yanında ama en az bu kadar önemli bir mesele de, “işini iyi yapan” bir muhbirin defalarca ve net biçimde Dink cinayetinde uyarı da ve istihbarat da bulunmasına rağmen-elbette istihbarat örgütlerinin fark ettiği değişik bir durum yoksa-bu olayda yakalanması, tutuklanması ve çok açık biçimde de-şifre edilmesi.

Diğerleri?..

Türk güvenlik sisteminin ülkede kaç muhbir kullandığı bilgisi elbette gizli. Esasen birimlerin birbirlerinin muhbirlerini ortak amaçlar için kullandığı varsayılsa bile, bunların sağlıklı bir istatistiklerinin bulunması mümkün değil. Ancak ülke çapında sayısız muhbirin kullanıldığı varsayılabilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2 Şubat’daki (bugün) basın açıklamasında da değindiği gibi, muhbirlerle ilgili konuların bu kadar açık biçimde konuşulması da iyi bir fikir değil. Bu durum muhbirlerde bir güvensizlik ve her an ortaya çıkarılma korkusu yaratıyor. Özellikle organize suçlar hakkında bilgi veren muhbirlerin ciddi güvenlik kaygıları bulunduğunda “halihazırdaki muhbirlerin” son gelişmelerden rahatsızlık duyduğu aşikar.

iyibilgi.com



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,531 µs