En Sıcak Konular

Darbesiz Türkiye Cumhuriyeti tarihi

0 0 0000 00:00 tsi
Darbesiz Türkiye Cumhuriyeti tarihi Genelkurmay, Atatürk’ün doğumunun 125. yılı için hazırlanan Cumhuriyet tarihini fotoğraflarla anlatan sergiyi internetten yayınladı. Sergi anlatılanlar ve anlatılmayanlarla ilgi çekici...

Kapak dahil 46 sayfadan oluşan bir kitapçıkta "Geçmişten günümüze Türkiye Cumhuriyeti" sergisini toplayan Genelkurmay yer verdiği olaylar ve vermedikleri ile ilgi topladı.

ATATÜRK’LE BAŞLIYOR

Mustafa Kemal Atatürk’ün Harp Akademisi’nde 1881 Selanik’te doğduğu evle başlayan, ölümüne kadar hayatının fotoğraflarla anlatıldığı ilk sayfalardan sonra Atatürk’ün savaşları ve devrimlerine yine yer veriliyor.

İHTİLALLER YOK

Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişiminin anlatıldığı sergide 1961 yılında yeni Anayasa’nın referandumda kabul edilmesi, Anayasa Mahkemesi’nin kurulması, 27 Mayıs 1960 Devriminin sonucunda üretilen "Devrim" adlı otomobilin fotoğrafları bulurken, 1960 ve 1980 askeri darbeleri ile 12 Mart ve 28 Şubat süreçlerine yer verilmedi.

MENDERES İKİ DEFA VAR

Atatürk’ün dışında İkinci ve Üçüncü Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Celal Bayar birer defa yer alırken, 27 Mayıs ihtilalinde asker tarafından idam edilen Başbakan Adnan Menderes’in iki ayrı pozu yer alıyor.

BAŞKA NE MESAJLAR VAR

Sergilenen fotoğraflar arasında Kıbrıs Barış harekátından bir fotoğraf, Ege’de Yunanistan ile Türkiye’yi karşı karşıya getiren petrol arama krizini çözen Sismik 1 arama gemisinin denize açılışı, Türkiye’nin askeri anlamda bağımsızlığını simgeleyen ASELSAN’ın kuruluşuna ilişkin fotoğraflar bulunuyor.

Kitapta kimler yok

Kıbrıs Barış Harekátı kararını veren Bülent Ecevit 1999 Kopenhag zirvesinde çekilmiş "AB aile" pozuyla yer alırken koalisyon ortağı Necmettin Erbakan yok. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise büyük bir fotoğraf ile yer alıyor. Güneydoğu’da yapılan terörle mücadeleye büyük destek veren eski Başbakan Tansu Çiller, askeri darbelerle pek çok defa yüzleşen 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel sergide birer fotoğrafla yer alıyor.

Sergide dikkat çeken bir diğer nokta ise Bayar’dan itibaren hiçbir Cumhurbaşkanına yer verilmemiş olması. Sergide Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve şu anda başbakan olan Tayyip Erdoğan sergide yer almıyor ama terör örgütü PKK’nın yöneticisi Abdullah Öcalan’ın yakalandığı Kenya dönüşü uçakta çekilmiş fotoğrafı bulunuyor.

Hürriyet



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs