En Sıcak Konular

Kıyamet senaryosu!

0 0 0000 00:00 tsi
Kıyamet senaryosu! Bu senaryo komplo değil, bilimsel... Grönland, her 40 saatte bir, 3-4 milyon nüfuslu bir kentin, örneğin Los Angeles'ın bir yıllık su kullanımına eşit buz kaybediyor. Büyük iklim konferansının tarihi raporunda insanoğlunun bu kayıptaki etkisi vurgulanıyo

Paris'de düzenlenen büyük iklim konferansına katılan delegelere göre, yarın yayımlanacak "İklim Değişikliği Konusunda Hükümetlerarası Heyet" raporunda, küresel ısınmaya insan faaliyetlerinin yol açtığı yargısı daha kuvvetle vurgulanacak.
 
Isınma ile şiddetli fırtınalar arasında da ilişki kurulması bekleniyor

Delegelerin verdiği bilgiye göre, BM'in iklim değişikliği çalışma grubu tarafından hazırlanan raporda uzmanların kullandığı dil, küresel ısınmanın yüzde doksan oranında insanlar yüzünden meydana geldiği şeklinde tercüme edilebilir.

Oysa 2001 yılında hazırlanan son BM raporunda insan sorumluluğu yüzde 70'ler civarında saptanmıştı.

BM Çevre Programının başkanı Achim Steiner, bu bulguların, artık, küresel ısınmaya neyin yol açtığı konusundaki tartışmalara bir nokta koyması gerektiğini söyledi.

Bu arada küresel ısınmayla mücadele kampanyası yürüten Fransız grupların öncülüğünde bugün dünya çapında beş dakikalık bir elektrikleri kapama eylemi yapılıyor.

Fakat, eyleme karşı çıkan bazı uzmanlar, beş dakika içinde açılıp kapanacak elektriklerin, sürekli yananlardan daha fazla enerji tüketeceğini ve santrallere aşırı yük getirerek sorunlar yaratabileceğini söylüyorlar.

Raporda ne var?

Çağımızın en büyük tehditlerinden biri olarak anılan iklim değişiminde "bilimin" vardığı noktayı özetleyen BM raporunun yayımlanmasına saatler kaldı.

Amaç, hükümetlerin politikalarını belirlerken temel alabileceği bir belge oluşturmak.

Paris'te toplanan bilimadamlarıyla hükümet temsilcileri, açıklama öncesinde raporu son bir kez gözden geçiyor ve bazı ifadelerde anlaşmaya çalışıyor.

İki gündür en çok tartışılan konulardan biri, denizlerin düzeyinde ne kadar yükselme beklendiğiydi.

BM İklim Değişikliği Paneli'nin 2001'deki son raporunda denizlerin düzeyinin bu yüzyılın sonuna dek 140 santim yükseleceği tahmin edilmişti. Son derece kaygı verici bir rakamdı bu.

Şimdi ise, yeni raporun taslak metninde "Denizler 58 santim yükselecek" dendiği söyleniyor. Bu da tahminlerde azalma anlamına geliyor. Ama birçok bilim adamı bundan memnun değil.

Yeni rakamın, Grönland'daki buz tabakasının erimesi gibi faktörleri dikkate almadığını söylüyorlar.

Oysa Grönland, her 40 saatte bir, 40 kilometreküp buz kaybediyor. Bu, gelişmiş bir ülkedeki 3-4 milyon nüfuslu bir kentin, örneğin Los Angeles'ın bir yıllık su kullanımına eşit.

BBC



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs