En Sıcak Konular

Petrol savaşına ABD ve İngiltere de girdi!

0 0 0000 00:00 tsi
Petrol savaşına ABD ve İngiltere de girdi! Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi arasında çıkan petrol savaşı boyut değiştiriyor... Rum basınına göre savaşa ABD ve İngiltere de müdahil oldu... Peki, ama nasıl?

Rum basını, Ankara'nın Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına tepki göstermesinin ardından, konuya ABD ve İngiltere'nin de müdahil olduğunu iddia etti.

Rum basını, 'ABD ile İngiltere'nin, Ankara'nın resmi olarak da ortaya koyduğu tehditleri frenleyerek, Doğu Akdeniz'deki petrol konusunda çıkan krize müdahale ettiğini' yazdı.
 
ABD ve İngiltere'nin, Rum yönetiminin 'egemenlik haklarını ve imzaladığı uluslararası anlaşmaların meşruiyetini' tanıdığını belirten Rum basını, ABD ve İngiltere'nin konuya müdahalelerinin, "Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesi" içindeki petrol yataklarını değerlendirmeye şirketlerinin ilgisiyle doğrudan ilgili olduğuna işaret etti.
 
Haberlerde, Rum yönetiminin, konuyu kamuoyu önünde tartışmaya son verdiği ve Rum Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne gönderdiği mektuplarla Ankara'yı 'şikayet ettiği' de belirtildi.
 
ABD ve İngiltere, güney Lefkoşa'daki büyükelçiliklerinin sözcüleri aracılığıyla, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin "egemenliğinin ve hukuki temsiliyetinin inkar edilemeyeceğini, dolayısıyla da devletler arası anlaşmalar imzalamaya hakkı bulunduğunu, bu anlaşmaların da hukuki açıdan tamamen geçerli olduğunu" savundu.
 
Kıbrıs sorununun başlıca arabulucularından olan iki büyük ülke, aynı zamanda, "Kıbrıs sorununun çözülmesi gereğinin ve Ada'nın münhasır ekonomik bölgesinde var olan petrol yataklarından bütün Kıbrıslıların (Türk ve Rum) menfaat sağlaması" olanaklarının altını da çizdi.
 
ABD'nin güney Lefkoşa'daki büyükelçiliğinin sözcüsü, Rum Politis gazetesine şunları söyledi:
 
"Egemen Kıbrıs Cumhuriyeti devleti vardır ve müktesebatın Kuzey'de uygulanmasının ertelenmesiyle adanın tamamı AB'ye üye olmuştur. Kıta sahanlığının karasularındaki her türlü kalkınmanın; iki taraf arasında daha büyük bir düşmanlık yaratmak yerine, yeniden birleşme perspektiflerini güçlendirecek şekilde olması çok önemlidir. Münakaşa, Kıbrıs sorununa mümkün olduğunca çabuk çözüm bulunması gerektiğini bir kez daha göstermiştir"
 
"İki toplum arasındaki bölünmüşlük derinleşmemeli"
 
Güney Lefkoşa'daki İngiliz Yüksek Komiserliği sözcüsü de aynı gazeteye yaptığı açıklamada, "Petrol araştırması, Ada'daki toplumlar arasındaki bölünmüşlüğü derinleştirirse üzücü olur. Kıbrıs sorununa süratle bir çözüm bulunmasının bütün Kıbrıslılara Kıbrıs'ın maden zenginliklerinden yararlanma olanağı tanımasını diliyoruz. Birleşik Krallık, bu yöndeki bütün çabaları destekliyor. Bu arada 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hukuki temsiliyeti ve uluslararası hukuk çerçevesindeki hakları inkar edilemez" ifadesini kullandı.
 
Bu arada Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, Kıbrıs'taki muhtemel petrol yataklarından istifade edilmesine Rusya'nın da şirketiyle katılmaya ilgi gösterdiğini açıkladı.
 
Perdikis, dün güney Lefkoşa'daki Rus büyükelçisiyle görüştü ve "Belirli bir şirketten, beyan edilmiş bir ilgi var" dedi. Perdikis, Moskova'nın Güney Kıbrıs'ın yanında olacağından emin olduğunu, ancak bu yönde hiçbir teyit almadığını söyledi. Rum basını, Perdikis'in Türkiye'yi Rusya'ya 'şikayet' ettiğini de yazdı.  -
 
"BÜYÜK PETROL YATAKLARI VAR"

 
Rum yönetiminin eski Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Nikos Rolandis, bölgede yapılan ilk araştırmaların, Kıbrıs'ın deniz bölgesinde büyük petrol yataklarının varlığını ortaya çıkardığını açıkladı.
 
Rolandis, Şubat 2003'te petrol yataklarından istifade edilmesine ilişkin ilk anlaşmayı Rum yönetimi adına Mısır'la imzaladı. Rolandis, ilk anlaşmanın özellikle Mısır'la imzalanmasının tesadüf olmadığını, Mısır'ın Doğu Akdeniz bölgesinde kendine özgü bir stratejik öneme sahip olmasının ötesinde, Nil'in Akdeniz'e açılan ağzına milyonlarca yıldır akan organik maddelerin hidrokarbona, yani petrole dönüşmüş olduğunu kaydetti.
 
Rolandis, şunları söyledi: "Kıbrıs, Nil Deltasının karşısındadır. Halen Mısır 41 bin 500 kilometrekarelik deniz bölgesini Shell ve Exxon-Mobil'e yüzde 75 ve yüzde 25 oranında kiralamıştır. Bu bölge, Kıbrıs ve Mısır'ın münhasır ekonomik bölgeleri arasındaki sınırdadır. Mısır, Kıbrıs'la arasındaki deniz bölgesinde çok zengin yataklara sahiptir ve bunlardan istifade ediyor. Petrolün Kıbrıs'ı ayıran hattın başında son bulması mümkün değil" diye konuştu.
 
Rum Alithia gazetesi de, Rum yönetiminin 'münhasır ekonomik bölgede' petrol ve doğal gaz aranmasına ilişkin yapması gereken icraatlar konusunda Yunan hükümetiyle bile istişare etmediğini bildirdi.

CNNTurk



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs