En Sıcak Konular

Bu kadar sıcak para kimi yakacak?

0 0 0000 00:00 tsi
Bu kadar sıcak para kimi yakacak? Türkiye’ye sürekli sıcak para giriyor.. Neden olarak uluslararası piyasadaki likitide bolluğu gösterilse de, çifte seçime giden bir ülkeye bu kadar nakit girişi ve sonrasında “nasıl çıkacağı” şüphe uyandırıyor.. Şimdilik akla yakın iki n

Kısa sürede art arda gelen haberler Türkiye’de dış kaynaklı sıcak para artışının yükseldiğini gösteriyor. Bunlardan görünmez olanı aracı kurumların bile yabancılar tarafından alınmaya başlanması. Ama görünen ve ilgi çeken ise borsada yabancıların payının rekor seviyelere ulaşması!

Tüm klasik ekonomi riskleri uzmanlarına göre 2007 yılı Türk ekonomisi açısından riskli.. Güçlü mali yapısına ve enflasyona karşı tutumuna karşın ancak bu yılın sonunda stabil olacak. Yani politik tansiyon ve bölgesel riskler beraber değerlendirildiğinde, en hafif rüzgardan etkilenen yabancı yatırımcıların, Türkiye’nin sağlam ekonomik gelişimine güvenerek-geri çekilmese de- en azından sağlam basarak hareket etmesi gerekiyor(du). Tercübeler böyle söylüyor. Ama tersine para akmaya devam ediyor! Peki bu ne demek?

Erdoğan yerinde ağır!..
 
Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aday olması, ya da Abdullah Gül dahil yeni ılımlı bir aday belirlenmesi yönündeki senaryoların ve bunun ardından erken seçim ihtimallerinin de incelendiği Almanya menşeli bir rapor, "Ilımlı AKP seçeneğinin daha tercih edilir bir senaryo olacağı görüşündeyiz" diyor. Yani yabancıların Erdoğan’ın Başbakanlıkta kalmasını istediğini anlamı çıkıyor.

Tek kanıt yanıt olmayabilir.. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, yatırımcılarına Tayyip Erdoğan’ın ikinci beş yıllık dönemde de Köşk’e çıkmak yerine başbakan olarak kalacağını düşündüklerini belirterek, tüm yatırımcılarına Türk Eurotahvilleri’ni önermiş bulunuyor.

JP Morgan, yatırımcıları bilgilendirme amacıyla hazırladığı iki ayrı raporda, 2036 vadeli Eurotahvil’in alınmasını öneriyor. Gelişmekte olan piyasaların yanısıra Türkiye’ye ilişkin beklentilerini, siyasi atmosferi de hesaba katarak geliştiren banka önümüzdeki mayıs ve kasım ayında yapılacak seçimlerin gerektiğinden fazla abartıldığını, ülkenin en güçlü ve popüler siyasetçisi durumunda olan Başbakan Erdoğan’ın ise rakipsiz olduğunu düşündüklerini açıklıyor.

Para bu belli mi olur…

Bu durumda Türkiye’ye biraz ikircikli de olsa giren büyük miktardaki sıcak paranın ve finans yatırımının, yani direkt ve kalıcı olmayan paranın iki politik sebebi okunabiliyor… Ya Başbakan Erdoğan’ın başbakanlıkta kalmasına ve seçilmesine destek vermek ya da seçim öncesi hareketlenecek ekonomik dalgalanmalardan spekülatif menfaat elde etmek. Tabii bu arada şüphe etmeyi seven iktisadi odaklardan bazılarının, “ya tam da seçim öncesi bir anda bu kadar para kaçarsa ne olur” sorusunu da iyi düşünmek gerekiyor!

iyibilgi.com



Bu haber 967 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,049 µs