En Sıcak Konular

"Medya morfin gibi geliyor!"

0 0 0000 00:00 tsi
Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, araştırmalara göre şiddetin kaynakları arasında medyanın ön planda olduğunu belirterek, ”Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor” dedi.

Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların araştırılması ve gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı.

İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Başkanı ve NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tarhan, 0-18 yaş grubunda 26 milyon kişinin bulunduğunu, bunların da nüfusun yüzde 30'u oranında olduğunu kaydetti.

Son kuşağın yaşına göre, cinsellik, şiddet ve sosyal olaylarla erken tanıştığını belirten Tarhan, “0-18 yaş grubu büyük risk altında. Bunlar, önlem alınmaması halinde iletişim teknolojisinin getirdiği kayıp bir nesil olabilir” dedi.

Sorunlara duyarsız kalınması halinde zararlı etkilerinden herkesin sorumlu olabileceğini ifade eden Tarhan, son günlerde meydana gelen bazı olayları hatırlatarak, şiddetin kaynaklarının iyi tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öfke, morfin benzeri madde salgılıyor

Amerika'da çocuk ve gençlerdeki şiddete ilişkin yapılan araştırmalardan örnek veren Tarhan, Oklahoma City bombacısı Timothy McVeigh'in yüzlerce kişiyi kasten öldürdüğünü ama bundan pişmanlık duymadığını ve acımadığını; bunun da kişilik problemi olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Prof. Dr. Tarhan, “Araştırmalara göre, şiddetin kaynakları arasında medya ön planda. Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor. Başkasına zarar veremeyen birinin kendini kestiğine rastlarız. Öfkesi karşısında, bunu yaparken zevk alıyor, acıyı duymadığı gibi rahatlıyor. Saldırı ve şiddete yönelmede psikiyatri bozukluğu var” diye konuştu.

Evli erkeklerin aile içinde sinirlendiğinde yaptığı eylemlerden daha sonra pişmanlık duyduğunu belirten Tarhan, bu tür vakalarda antidepresyon ilaçlarıyla öfkenin giderilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Kültürel kimliklerin öğretilmesi gerekir

Prof. Dr. Tarhan, Kurtlar Vadisi adlı tv dizisinin yeniden yayınlanmaya başlayacağını belirterek, “Ergenlik çağındakiler, kimlik arayışında olduğu için bu tür dizilerden çok etkileniyor. Ergenler, militarist, şoven filmleri kendilerine örnek almaktadır. Daha önceden kot pantolon giyen bir genç, bu diziden etkilenerek siyah renkli takım elbise giyiyor. Bu diziler, popüler kimlik modeli oluşturuyor” diye konuştu.

Tarhan, ailelerin kendi kültürel kimliklerini çocuklarına öğretmesi gerektiğine, aksi halde filmlerden Amerika kimliğini öğrenerek kendine kimlik edinebileceğine dikkati çekti. Tarhan, Amerika'da yapılan bir araştırmada, birlikte zaman geçirmenin fazla olduğu ailelerde, takdir ve övgü ifadelerinin çok kullanıldığı ailelerde ve birlikte kiliseye giden ailelerde şiddetin az olduğunun tespit edildiğini; bu ailelerin daha mutlu olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

“Merhametli olmak” gibi değerlerin gençlere öğretilmesi gerektiğine dikkati çeken Tarhan, “Adaletin, acımanın, uzlaşmanın,demokratik olmanın öğretilmesi gerekir. Aile içinde her bireyin görüşü demokratik olarak tartışılıp doğru olanına karar verilmelidir. Eğer parti liderleri eleştirileri kapatmak isterse adı 'demokrat' olsun, kendi grubunu tabura çevirdiyse o parti demokrat değildir. Totaliter olunmamalı, 'herkes benim gibi düşünsün' denilmemelidir” diye konuştu.

Eğitim destekli programlar yapılabilir

Değerlerin yüceltildiği aktivitelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tarhan, ABD'de şiddeti önlemek için “Rastgele İyilik Yapma Eylemi Projesi” yürütüldüğünü, öğrencilere karne almadan 6 ay önce bu projenin uygulatıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:

“Ailelerin aydınlatılması önemli. Çocukların dizileri izlemesi, internete girmesi yasaklanamaz. Bir şekilde diziler oynatılır ve gençler de bir şekilde bu dizilerle karşılaşır. Eğer diziyi izlemeyi yasaklarsanız, kaçak inşaat yapmayı öğretmiş olursunuz. Bunun yerine, gençlere seçici olma öğretilmelidir. Yani yasaklamak yerine yanlışı konuşmak lazım. Dizi ailede konuşulmalı, tartışılmalı izlenip izlenmeyeceğine karar verilmelidir. Katil Doğanlar isimli film ABD'de yasaklandı ama izlenme oranı arttı. Medya merkezli toplum olduğumuz için eğitim destekli programlar yapılabilir.”

Önceki dönemlerde gençlerin bir toplumsal hedefi ve ideolojisi olduğunu belirten Tarhan, şimdiki gençlerin toplum için değil kendileri için riske girdiğini; herkesin kendini düşündüğü bir toplumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Yeterince denetim yapılmıyor

Komisyon Başkanı Halide İncekara ise geçen hafta komisyon üyeleriyle bazı internet kafelerde incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Emniyet Müdürlüğü ve belediyeler arasında internet kafelerin denetimi konusunda yetki kargaşası yaşandığını ifade eden İncekara, “İnternet kafelerin amaçları dışında faaliyet gösterdiğini gördük. Emniyet ve belediye kurumları yetkisizliğini ileri sürerek, görevlerini tam yerine getirmemektedir” diye konuştu.

İncekara, Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın 18 yaşından küçük olduğunu belirterek, “Bir gazetecinin hayatına kastedilmiştir. Memleketin geleceğine kurşun sıkılmıştır. O kurşunu Ogün değil, toplum olarak hepimiz sıktık” dedi.

Komisyonda yarın, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın bilgisine başvurulacak.

Haber10



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,442 µs