En Sıcak Konular

Kuzey Irak “tahsilat” operasyonu!

0 0 0000 00:00 tsi
Kuzey Irak “tahsilat” operasyonu! Kürşat Tüzmen ve bakanlığının Kuzey Irak çıkışının ardında meğer tek bir firma varmış! Esasında meselenin siyasi boyutu da bulunmuyormuş!. Bütün mesele Türkiye’nin ufak bir “tahsilat” işinden kaynaklanıyor! 1 milyar dolar kadar…

Irak hükümetinin Türk firmalarına muhatap olarak Kuzey Irak otoritesini göstermesi, Ankara’nın sert reaksiyonuna neden oldu. Bu tepkisini özellikle Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in ağzından duyuran Türkiye, Bağdat’dan ısrarla ses çıkmamasına rağmen “sinirini” sürdürdü.

Ankara basitçe şunu söylüyordu; “Türk firmalarının ve bizim muhatabımız Bağdat’tır. Şirketlere adres olarak Kuzey Irak’ı göstermezsiniz. O zaman biz de düşünmeye başlarız! Sizinle bu yoldan ticaretimiz zaten azıcık bir şey.. Keyfiniz bilir!”

Bundan sonra da 3 değişik durum ortaya çıktı.. Bağdat reaksiyon göstermemeye devam etti. Ancak bu hareketsizlik, Türkiye’yi görmezden gelmek anlamında değil, “şaşkınlık ve ne yapacağını bilmezlik”ten kaynaklanan, ek olarak da Irak’ın resmi şirketi olan konuyla ilgili SOMO’nun bir takım içsel sorunları ile ilgiliydi.

Büyükler nerede?..

İkinci garip sessizlik Türk dışişlerinden geldi. Benzer olayların hepsinde net ve hakim pozisyondan konuşan Dışişleri olaya hemen hiç karışmadı. Tüzmen’in çıkışlarını ve olayı izlemekle yetindi. Keza tüm olaylarda değilse de özellikle sınır meselelerinde en azından fikrini belirten Türk Silahlı Kuvvetleri de konuya karışmadı.

Nihayet üçüncü sessiz olmayan bir açıklama Uluslar arası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu’ndan geldi. UND’ye göre Irak Milli Petrol Şirketi’nden (SOMO) Kuzey Irak ile görüşmesi için bir yazı ulaştığı doğruydu. Ancak SOMO’nun yazısında petrol için Kuzey Irak’ı adres gösterdiği doğru değildi. Sadece bir şirkete kendi özel durumundan dolayı böyle bir yazı gönderilmişti!

Kıyamet bunun için mi koptu?..

Üstelik Irak’a petrol sevkıyatı devam ediyordu. Nuhoğlu, "Gelen son bilgilerin ışığında, evet SOMO bir şirketimize böyle bir yazıyı yazdı ama temel olan SOMO’nun yazdığı yazı şirketle ilgili sorunun çözümüyle ilgilidir. Yani direk olarak Türkiye’yle imzalanan petrol anlaşmaları için Kuzey Irak’ın adres gösterilmesi söz konusu değildir" diyordu.

İyi ama o halde bu kadar kıyaemet neden koparılmıştı? İyibilgi’nin araştırmaları meselenin biraz daha farklı olduğunu gösteriyor! Aslında Türkiye, bir alacak meselesi yüzünden Bağdat’ın kulağını çekiyor.

Kürşat Tüzmen’in sorumluğu olduğu bakanlık uzmanları 2006 yılından alacak olarak günümüze gelen bir miktar (!) paranın ödenmesi meselesinde Irak’ın sorun çıkaracağını düşünmeye başlıyor. En azından bu paranın ödenmesinin ertelenmesi, kolaylık yapılması ile ilgili bir takım girişimlerin gelebileceğini görüyor ve ön almak adına böyle bir girişimde bulunuyor.

1 Milyar dolar…

Amaç bu tahsilatı yapmak veya en azından sorunsuz ödemenin başlamasını sağlamak. Zaten bortç 2006’dan kaldığından meselenin halledilmesini sağlamak. Yoksa ortada tüm Türk firmalarına adres olarak gösterilmiş bir Kuzey Irak otoritesi yok. Sadece bir ama bir firmaya böyle bir yazı geliyor. O da bu firmanın özel durumundan kaynaklanıyor.

Adı doğal olarak saklı tutulan firma da iyibilgi’ye gelen birlgilere göre bu sorunları bir an önce aşıp, bu ay içinde normal uygulamaya geçme yolunda hızla çalışıyor. Yani ortada bir kriz bulunmuyor. Bütün işin 1 milyar doların etrafından dönüyor. Dışişleri’nin veya “büyüklerin” ses çıkarmamasının nedeni de bu. Hazine ve ticaret yetkilileri, milyar dolarlık “tahsilat” işini şimdi halletmeye çalışıyor. UND Başkanı’nın dediği gibi, olay aslında siyasi değil!

www.iyibilgi.com



Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs