En Sıcak Konular

Neo-con düşünce kuruluşu: Irak iç savaşa gidiyor

0 0 0000 00:00 tsi
Neo-con düşünce kuruluşu: Irak iç savaşa gidiyor Amerikan Brookings Enstitüsü’nün Orta-Doğu Politikası için Saban Merkezi’nin bugün açıkladığı130 sayfalık “Things Fall Apart”(Parçalanma) isimli raporu Irak için kötümser bir gelecek tahmin ediyor.

Rapor iç savaşın yalnızca Irak’a değil fakat komşularına da yayılacağını, kitle kıyımlarının ve büyük göçlerin olacağını tahmin ediyor. Körfez petrol kaynaklarındaki dağıtım problemleri ve bölgedeki Amerikan etkisindeki hızlı azalma ise diğer tahminler.

Brookings Afganistan, Kongo, Lübnan, Somali ve Yugoslavya iç savaşlarından alınacak tarihsel derslerle 6 semptom belirliyor: Büyük sığınma hareketleri, yeni terörist gruplar için uygun bir zemin, komşu populasyonların radikalizasyonu, ayrılıkçılığın yükselmesi, bölgesel ekonomik kayıplar ve komşu ülkelerin müdahalesi. Tüm bu semptomlar Irak’ta kendini gösteriyor. Bu arada Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt ve Türkiye düşman İran’ı bölgede “yakalamak için yuvarlanıyorlar.”

Raporun tavsiyeleri arasında “kukla edinme” de yer alıyor. Çünkü kuklalar genelde ya başarısız olurlar ya da kendi efendileri aleyhine dönerler. Keza rapor bölünmeye karşı çıkılmasını, problemin BM’ye havale edilmemesini ve korkunç sonuçlar doğursa da Irak nüfus merkezlerinden çekilmeyi savunuyor. Bölgesel istikrar için İsrail-Filistin barış prosedürü canlandırılmalı ve Suriye ve İran ile bağlantı için bir uluslararası kontak grubu kurulmalı diyen rapor Irak sınırında sığınmacılar için “güvenli alanlar” kurulmasını da tavsiye ediyor.

Brookings işgalden beri 50,000 ile 150,000 arasında insanın öldüğünü ve 1 milyon insanın ise evini terk ettiğini belirtiyor.

Raporu hazırlayanlardan Kenneth Pollack Irak savaşını açık bir şekilde desteklemişti. Pollack iç savaşı minimize etme çabalarının geçmiş tecrübelerin neredeyse hepsinde başarısız olduğunu söylüyor. Pollack en iyi senaryo dâhilinde bile yüzbinlerce insanın öleceğinden korkuyor.

Financial Times

Çev: Murat Sofuoğlu, Gökhan Övenç
iyibilgi.com



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs