En Sıcak Konular

Geleceğin yakıtı: Ethanol mü petrol mü?

0 0 0000 00:00 tsi
Geleceğin yakıtı: Ethanol mü petrol mü? Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times'ın yazarı Paul Krugman'ın 29 Ocak 2007 tarihli yazısı:

Bush’un son Ulusa Sesleniş konuşması Irak’ta batağa saplanmış Amerikan yönetiminin enerji sorununu ele alış tarzında da problemli olduğunu gösteriyor. Bush “alternatif yakıtlar”dan bahsetti. Böyle demekle kastettiği esasında benzin tüketimini ethanolla değiştirmekten başka bir şey değildir. Ancak bu hiç de iyi bir fikir değil.

Dünya enerji geleceği için böyle bir değişikliğin mümkün olduğu yer Amerika değil tropik iklimin geçerli olduğu Brezilya’dır. Brezilya petrolü ethanolla değiştirebildi; çünkü Brezilya ethanolu şeker kamışından gelmektedir.

Amerika’da ise ethanol çoğunlukla mısırdan gelmektedir. University of Minnesota’daki uzmanların araştırmalarına göre mısır ethanol için zayıf bir kaynaktır ve tüm Amerikan mısır stoku ethanole çevrilse bile bizim yakıt tüketimimizin yalnızca %12’sini karşılayabilmektedir.

Her şeye rağmen %12 önemli bir rakamdır. Ancak Kongre Bütçe Bürosunun(KBB) hesaplamalarına göre bu üretimi gerçekleştirmek Amerikan vergi mükelleflerine her yıl 10 milyar dolara patlayacaktır. Yüksek bir fiyat ki bu yine iyimser bir rakam. Bunun karşısındaki açık alternatif bizim yakıt tüketimimizi azaltacak yollara başvurmamızdır. KBB yakıt ekonomisi standartlarında yapılacak bir yükselmenin tüketimi %10 azaltacağını söylüyor. Bu standart değişimin hem tüketicilere hem de üreticilere maliyeti ise yalnızca 3.6 milyar dolardır. Görüldüğü üzere fark açıktır.

Dahası ethanol üretimi saklı masraflara sahiptir. Enerji Bakanlığı bile ethanol-petrol denkleminde net enerji tasarrufunun çeyrek galon ethanolun bir galon benzine eşit olacağını tahmin ediyor. Bu enerji girişleri fosil yakıtlardan geldiği için ethanol üretiminin karbon dioksit emisyonlarını azaltma da herhangi bir fonksiyona sahip olacağı ise kuşkuludur.

O halde Bush neden ethanolu gündeme getiriyor? İlk neden Bush’un kamuoyu nezdinde imajının böylesine zayıfladığı bir devrede sonu “k” harfi ile bitmeyecek(Irak) bir konuya ihtiyacı olduğudur. İkincisi ise Bush yönetiminin iki iyi organize olmuş grup olan mısır çiftçileri ve ethanol üreticilerini –özellikle büyük zengin Archer Daniels Midland gibilerini- mutlu etmek isteğidir.

Peki yakıt konusunda bizim çok iyi organize olan muhafazakarlarımız yakıt konusunda “muhafaza”cılıklarını niye göstermemektedir? Niye bu ülkede benzine daha yüksek vergiler, karbon dioksit emisyonları ve ekonomik yakıt standartları savunulmaz?

Bizim ciddi ve iyi bir enerji politikasını kamunun eğitimi yolu ile yükseltmeye ihtiyacımız olduğu kesindir. Bu Başkanın petrol şirketi yöneticilerinden ziyade bilim adamlarından alacağı ilmi nasihate kulak vermesini de sağlarsa ne ala.

Ancak ne yapılması gerektiği ile siyaseten neyin mümkün olduğu arasındaki mesafenin ne kadar büyük olduğu ortada. Ve ben bunun nasıl kapatılacağını da bilmiyorum.

Çeviri: Murat Sofuoğlu, Gökhan Övenç
iyibilgi.com



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs