En Sıcak Konular

Doğu Akdeniz tipi casus belli!

0 0 0000 00:00 tsi
Doğu Akdeniz tipi casus belli! Rumlar, Mısır'dan sonra Lübnan ile "münhasır ekonomik alan" anlaşması yaptı... Uluslararası hukuka göre bir adanın bölye bir hakkı yok... Peki, Rumlar ne yapmaya çalışıyor? KKTC'deki askeri ve sivil yetkililerden ilginç analiz...

KKTC’deki sivil ve askeri yetkililere göre Rumlar, petrol aramayı bahane edip Türkiye’nin Akdeniz’deki ekonomik bölgesi ile kıta sahanlığına gözünü dikti. Rumların söylediği derinlikten petrol çıkarılamayacağı için esas amaç şu: Ege’deki kıta sahanlığı sorununun bir benzerini Akdeniz’de yaratmak.

KIBRIS Rum yönetiminin, doğu Akdeniz’de önce Mısır, sonra da Lübnan ile imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşmalarının ardında yatan gerçek nedenin petrol değil Türkiye’nin Akdeniz’deki münhasır ekonomik alanını yok ederek Ege’de Yunanistan’la yaşanan kıta sahanlığı tipi bir kriz çıkarmak olduğu ileri sürülüyor. KKTC’deki sivil ve askeri yetkililere göre Rumlar, Türkiye’nin Gazipaşa’dan Dalaman’a kadar uzanan ve Akdeniz’deki derinliği de 200 mili bulan ’münhasır ekonomik bölgesini’ yok etmek istiyor.

1980 ve 2003’te de aynı taktiği deneyen ancak Türkiye’nin tepkisiyle geri adım atan Rumların ’bulduk’ dediği petrol, Akdeniz’in 2 kilometre derinliğinde deniz tabanının da altında. Bugünkü teknoloji ile petrolün çıkartılması neredeyse imkansız.

Rum yönetimi Mısır ile imzaladığı anlaşmayla Kıbrıs adası ile Mısır arasındaki denizi paylaşmış oldu. Rum yönetimi adanın tam doğusunda yer alan Lübnan ile de geçen ay benzer bir anlaşma imzaladı. Böylece Rumlar, Kıbrıs adasının doğu ve güneyine uzanan 200 mil derinliğindeki denizde hak iddia etmiş oldu.

Ancak petrol uzmanları, Rumların Kıbrıs’ın güneyinde 50 mil uzaklıkta denizin 2 bin metre altında petrol bulduğu iddialarının dikkatli incelenmesi gerektiği görüşünde. Uzmanlara göre, Norveç sismik araştırma gemilerinin bu noktada buldukları iddia edilen 8 milyar varillik petrol rezervinin çıkartılması, bugünkü teknoloji ile neredeyse imkansız.

Rum bakanlar kurulu, KKTC’nin karasuları da dahil Kıbrıs çevresini 13 parsele bölen ve her biri Kıbrıs adasından 200 mil uzağa kadar giden bölgelerde petrol aramak isteyen uluslararası şirketlere tek tek ihale açma kararı aldı. Rumların komşu ülkeler ile imzalanan münhasır ekonomik anlaşmalarını onaylatmak için BM’ye gitmesi gerekiyor. Uluslararası deniz hukukuna göre, münhasır ekonomik bölge anlaşmaları için siyasi sorun bulunmaması gerekiyor.

Uluslararası deniz hukukuna göre, bir kıtanın ya da bir anakaranın parçası olmayan adaların ’kıta sahanlık’ hakkı bulunmuyor. Kıta sahanlıkları bulunmadığı için ’münhasır ekonomik alanları’ da yok. Bu çerçevede Kıbrıs’ın karasuları 4 mil olarak kabul ediliyor. Türkiye Ege’deki adalarının kıta sahanlığını 12 mile çıkarmak isteyen Yunanistan’a aynı gerekçe ile ’casus belli’ (savaş nedeni) uyarısında bulunuyor. Yunanistan 12 adanın kıta sahanlığı bulunduğunu iddia ediyor.
 
Hurriyet



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,594 µs