En Sıcak Konular

Medyanın Temmuz ayı bilançosu belli oldu

6 Ağustos 2009 11:00 tsi
Medyada Temmuz ayına Ergenekon davası, Doğu Türkistan'daki olaylar, 3G teknolojisi ve HSYK damgasını vurdu.

Medyada Temmuz ayına, Ergenekon'un süregelen yankıları, AKP ve "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin devam eden tartışmaları, Çin'in Doğu Türkistan'a saldırıları, 3G teknolojisinin hayata geçmesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun toplantıları damgasını vurdu.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derleyerek hazırladığı "ayın medya gündemi" raporu açıklandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Temmuz ayına damgasını vuran konular, Amerika, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP oldu. Türkiye'nin önemli gündem konularından bir diğeri olan Avrupa Birliği, Temmuz ayında da popülaritesini korudu. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 14 bin 899 haberde yer aldı.

Aylardır Türkiye'nin gündemine yerleşen ve adı her geçen gün daha büyük sansasyonlarla anılan Ergenekon Davası, geçtiğimiz ay da gündemdeki yerini korudu. Dava kapsamında 8 albayın ifade vermeye çağrılması, geçtiğimiz aya damgasını vuran konu başlıkları arasında yerini aldı. Ergenekon ile ilgili olarak, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 11 bin 661 haber yayınlandı.

Temmuz ayının önemli gündem maddelerinden bir diğeri de terör konusuydu. Haziran ayına oranla, gündemdeki görünürlüğü yüzde 40 azalma gösteren terör konusu, toplam 5 bin 631 kez medya aracılığıyla kamuoyuna sunuldu. Terör konusuna TV ekranları ise 127 saati aşkın yer ayırdı.

Çin'in, Sincan adıyla da bilinen Doğu Türkistan eyaletinde Müslümanlara yaptığı saldırılar, Temmuz ayında medyanın markajına giren önemli gelişmeler arasında kayda geçti. Tüm dünya ülkeleri tarafından sert eleştirilere maruz kalan Çin, 7 bin 685 haberle aya damgasını vurdu. Saldırılara maruz kalan Uygur Türkleri ise 5 bin 560 haber ve yazıda yer aldı.

Ünlü pop yıldızı Michael Jackson'ın ölümü, Haziran ayında Türk ve Dünya medyası tarafından, yakından izlenen önemli gelişmelerden biriydi. Bu haberin yankıları Temmuz ayında da sürdü. Jackson, üç mecra toplamında 2 bin 306 habere konu edildi. Ünlü pop şarkıcısının ekranlarda kalma süresi ise 48 saati aşkındı.

Temmuz ayında, medyanın gündemine yerleşen bir diğer konu da uzun zamandır görünürlüğünü koruyan Domuz Gribi konusu oldu. Domuz Gribi, toplam 1712 haber ve yazıda yer aldı.

Aylardır Türkiye'nin gündemine yerleşen ve bir türlü aydınlığa kavuşmayan Münevver Karabulut cinayetine Temmuz ayında da ilgi yüksek oldu. Karabulut cinayeti ile ilgili gelişmeler, toplam 1482 haber ve yazıyla kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Uzun süredir merakla beklenen 3G teknolojisinin hayata geçmesi, Temmuz ayında ekonomi basınının mercek altına aldığı konular arasındaydı. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmet 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanacak. GSM operatörlerinin reklam kampanyaları, kamuoyu sözcülerinin açıklamaları ve sağladığı özelliklerle tüketicilerin de ilgisini kazanan 3G Teknolojisi, toplam 1695 haber ve yazıda yer aldı.

ajanslar



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs