En Sıcak Konular

NATO olağanüstü toplantısı başladı

0 0 0000 00:00 tsi
NATO olağanüstü toplantısı başladı Rice, müttefiklerden Afganistan'a daha fazla asker göndermelerini isteyecek NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Afganistan ve Kosova gündemiyle Brüksel'de bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın toplantıda müttefiklerinden Afgani

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, açılış konuşmasında, Afganistan sorununa tüm katılımcıların birlikte eğilmeleri, askeri ve sivil unsurların iyi koordine edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Afganistan'da Taliban rejiminin çökmesinin ardından, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden beri NATO tarafından yönetiliyor.
 
Taliban rejiminin çökmesinden 5 yıl sonra, 32 bin askerli ISAF'ın görevini yerine getirmekte zorlanması, özellikle Afganistan'ın güney bölgesinde Taliban saldırılarının ve ISAF kayıplarının giderek artması ittifakı endişelendiriyor.
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, toplantıda, 'transatlantik dayanışma' adına, müttefiklerden Afgan yönetimine daha fazla destek sağlamalarını istemesi bekleniyor.
 
Afganistan'a takviye kuvvetler gönderilmesine yönelik tartışmaların 8-9 Şubatta İspanya'da yapılacak savunma bakanları toplantısında gündeme gelmesi öngörülüyor.
 
Toplantıya dün karar verildi
 
NATO Konseyi'nin bu olağanüstü toplantısı, dün Lübnan'a uluslararası yardım konulu konferansa katılmak üzere Paris'te bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Avrupa'ya gelmesi çerçevesinde öngörüldü.

Brüksel'deki NATO Genel Merkezi’nde yapılacak toplantının ardından, NATO üyesi ülkelerin bakanları ile Afganistan'daki Uluslararası Destek Gücüne (ISAF) katkıda bulunan ülkelerin bakanları bir araya gelecek.
 
Toplam 37 ülkenin temsil edileceği toplantıya, Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta da davet edildi.
 
Olası Kosova krizi 
 
NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanları, Kosova konusunu da ele alacak.
 
Kosova'da 14 bin askerli barışı koruma gücü KFOR'u yöneten NATO, BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari'nin öneri paketi açıklamasını beklerken, bu açıklamanın ardından bölgede yaşanabilecek olası gerginlikleri dikkate alıyor.
Kosova'daki 2 milyonluk nüfusun yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar bağımsızlık isterken, Sırbistan bunu kesinlikle reddediyor ve kapsamlı özerklikten yana tavır koyuyor.
 
NATO toplantılarının ardından, NATO ve AB bakanlarının, Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht'un davetiyle bir yemek çerçevesinde buluşmaları ve "iki kurumun ilişkilerinin güçlendirilmesi" konusunu ele almaları da öngörülüyor.
 
NATO toplantılarında Türkiye'yi Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül temsil ediyor.

CNNTurk



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs