En Sıcak Konular

Bebek katili trolcüler!

0 0 0000 00:00 tsi
Bebek katili trolcüler! Katliam yanı başımızda, üstelik yıllardır tekrarlanıyor. Parmak kadar sinaritler, orfozlar, kalkanlar öldürülüyor, yuvalar yıkılıyor! Türk usülü bebek katliamının teknik adı ise trol. Trolde, büyük küçük ayrımı yok. Dipte ne varsa hepsi ölüyor.

“Trolle avlanmanın anlamı, denizde katliam yapmaktır.”  Pendik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Genç 2004 Mart ayında aynen böyle demişti. Aradan geçen sürede bir şey değişmedi. Trol hala katliam… 3 metre genişliğinde iki kapak ve arkasında 8-10 metre uzunluğunda bir torbadan müteşekkil tertibat, denizin dibine oturtulup çekiliyor. Bazen millerce çekiliyor. Çekme sırasında dibi tarıyor ve geçtiği yerde zeminde ne varsa topluyor. Balıkların ürediği yuvaları tahrip ediyor ve bir daha orda balık üreyecek ortamın oluşması çok uzun zaman alıyor.

Ölü bebekler!

Trolcüler sattıkları balıkların 3-4 katını da denize döküyor çünkü torbanın içi bebek balıklarla dolu. Bebekler para etmiyor, ölü olarak tekrar denize dökülüyor. Bu “dibi tarama” katliamı her trol partisinde tekrarlanıyor. Birçok trol ağının göz genişliği küçük balıkların kurtulmasına izin vermediği için, gerçekten de “dipte ne var ne yok” hepsi ölüyor. Zamanında bir trol ağasının bir milletvekiline söylediği küstah cümleyi hatırlayalım: “Vekilim biz aynı tarlayı sürmek gibi denizin dibini tarayarak, bereketi artırıyoruz”.

Cezalar komik…

Olayın legal kısmı zaten vahşet ama bir de illegal kısmı da var. Trol avcılığı Haziran-Temmuz, Ağustos ayları hariç yılın 9 ayı karadan an az 3 mil açıkta yapılabiliyor. Ayrıca Marmara gibi iç denizlerde ve boğazlarda trol kesinlikle yasak. Ama trolcüler Adalar’da, Pendik’te ve Tuzla’da trolle avlanıyorlar. Bu bölgelerde yetişen çinakop ve tekiri yok ediyorlar. En çok yaşanan kaçak avlanma türü ise kıyıya yakın trol çekmek. Cezalar ise komik ve caydırıcı değil. Usülsüz avlanma sonucu sözgelimi 20-30 milyar lira kazanç sağlayanlara 1-2 milyar gibi “sembolik” para cezaları kesiliyor. Bu noktada komşuya bir göz atmakta fayda var. 80’li yıllarda trol Yunanistan’da yasaklandı. Sahil güvenlik trol yapanları yakaladığı zaman, teknedeki mürettebatı boşaltıyor ve akabinde tekneyi batırıyor.

Çözümler…

• Yetkililer en etkili çözümün trolü tamamen yasaklamak olduğunu belirtiyorlar. Ama trole topyekün karşı olan küçük ağ balıkçıları ve amatör balıkçılarla karşılaştırıldıklarında sayı olarak az olsalar da, trol lobisi oldukça güçlü. Bunlara “Mesut Yılmaz zamanında iyice palazlanan Karadenizli trol ağaları” diyenler bile var.
• Diğer çözüm yasada değişiklik yaparak trole zaman, ağ özelliği, avlanma sahası konularında ciddi kısıtlamalar getirmek ve cezaları “son derece caydırıcı” seviyelere çıkarmak… Tabii Sahil Güvenlik gibi bu cezaları uygulayacak mercileri de “kararlı” olmaları konusunda eğitmek…
• Daha sivil bir çözüm ise trolcülerin avlandıkları alanlara hurda dökmek… Özellikle asbest barındırmayan kamyon, araba gibi hurdalar trolcüler için caydırıcı olabiliyor. Denizin dibindeki hurdaların trilyonluk ağ donanımına zarar vermesini göze alamayan trolcüler ister istemez açık sulara yönelecek. Ayrıca bu hurdalar dip balıkları için doğal yuva vazifesi de görebilecek.



Bu haber 4,465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,273 µs