En Sıcak Konular

TÜSİAD Genel Kurulu'nda neler yaşandı?

0 0 0000 00:00 tsi
TÜSİAD Genel Kurulu'nda neler yaşandı? Aydın Doğan’ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın Başkan seçildiği TÜSİAD’ın 37’inci Genel Kurulu ardında bıraktığı sorularla sona erdi. İşte, dışardan göründüğü gibi sakin geçmediği iddia edilen Kurul’un tüm detayları…

TÜSİAD'ın yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri, 37'nci Genel Kurul sonrasında toplandı. Genel Kurulda seçilen yeni yönetim kurulu, kendi arasında yaptığı seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığına Arzuhan Doğan Yalçındağ'ı getirdi.

Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve teröre kurban verilen güvenlik güçleri, sivil vatandaşlar ve medya şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşı ile başlayan TÜSİAD Genel Kurulunda, Sedat Aloğlu'nun Başkanlık yaptığı Divanda Şefika Pekin Barlas, Cansen Başaran ve Alican Ulusoy görev aldı.

Genel Kurulun açılışı sırasında yan yana oturan Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç bir süre sohbet etti. Arzuhan Doğan Yalçındağ'a babası Aydın Doğan'ı soran Rahmi Koç, Yalçındağ ile birlikte bir süre Hürriyet gazetesini inceledi.

''BENİ NEDEN YALNIZ BIRAKTIN''

Bu arada, Genel Kurula başlandığı sırada Ömer Sabancı'nın, kendisinden uzak oturan Mustafa Koç'a seslenerek, ''Beni neden yalnız bıraktın, gel buraya...'' dediği duyuldu. Sabancı, boş olan bir sandalyeyi oturdukları alana çekerek Mustafa Koç'un yanına oturmasını sağladı. Ömer Sabancı'nın, TÜSİAD Başkanı olarak yaptığı son konuşmasının ardından da TÜSİAD üyeleri tarafından uzun süre alkışlandığı dikkat çekti.

YALÇINDAĞ'A AİLE DESTEĞİ

Yaklaşık 45 dakika süren Genel Kurulda, oylar soyadına göre 4 sandıkta kullanıldı. TÜSİAD'ın yeni ve ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, oyunu hızlı bir şekilde kullanarak objektiflerin önünden uzaklaştı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise oy kullanırken gazetecilerin isteği üzerine görüntü alınmasına izin verdi. Bu arada Yalçındağ'ı, Genel Kurulda ailesi yalnız bırakmadı.

Genel Kurulda eşi Mehmet Ali Yalçındağ, kardeşleri Vuslat Doğan Sabancı ve Hanzade Doğan ile nişanlısı Osman Boyner de hazır bulundu. TÜSİAD'ın yeni başkanı Yalçındağ, konuşmasının ardından aile üyeleri tarafından tebrik edildi. Genel kurulu yaklaşık 100 basın görevlisi izledi.

KATILIMCILAR

Genel Kurula katılanlar arasında; Cüneyd Zapsu, Rahmi Koç, Güler Sabancı, Feyyaz Berker, Tuncay Özilhan, Bülend Özaydınlı, Erdal Karamercan, Ali Koç, Ethem Sancak, Haluk Dinçer, Suzan Sabancı Dinçer, Cem Boyner, Ümit Boyner, Metin Yurdagül, Can Paker, Hüsnü Özyeğin, Tuğrul Kudatgobilik, Kemal Kaya, Erkut Yücaoğlu, Giuseppe Farina, Zafer Mutlu, Ayça Dinçkök, Aldo Kaslowski, Mehmet Şuhubi, Yavuz Canevi, Vural Akışık, Tayfun Bayazıt, İmre Barmanbek, Kemal Şahin yer aldı.

UBCCE DÖNEM BAŞKANLIĞINI TÜSİAD YÜRÜTECEK

Genel Kurulda verilen bilgiye göre, geçen yıl TÜSİAD'ın inisiyatifi ile kurulan Karadeniz ve Hazar Denizi Girişimcileri Konfederasyonları Uluslararası Birliğinin (UBCCE) 2007-2008 dönem başkanlığını TÜSİAD yürütecek. Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve Hazar bölgelerinin yanı sıra en batıda ABD'de Washington ofisi aracılığıyla etkin bir faaliyet gösteren derneğin, 2007 yılında Çin'de bir ofis açarak bu etkinliğini genişletmeye hazırlandığı bildirildi. Akdeniz Girişimcileri Konfederasyonları Birliğinin (UMCE) kurucuları arasında yer alan TÜSİAD'ın, Akdeniz havzasında faaliyetlerini artırdığına dikkat çekilerek, derneğin iki yıldır UMCE'nin başkanlığını yürüttüğü anımsatıldı.

TÜSİAD'ın Türkiye'nin dış tanıtımı konusunda örnek çalışmalar yaptığı belirtilerek, yıl sonuna doğru ABD'de Brookings Enstitüsü ile beraber ''Turkey 2007'' programının başlatılması için anlaşma yapıldığı da ifade edildi.

ALOĞLU'NUN KONUŞMASI

Bu arada Divan Başkanı Sedat Aloğlu, Genel Kurulda eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Hrant Dink'in katledilmesinin de herkesi derinden üzdüğünü söyledi. Aloğlu, ''Yüzyıllardır bu topraklarda kol kola yaşamış farklı kökenlerden gelen milletimiz, esasen birbiriyle ne kadar kaynaşmış olduğunu dünyaya gösterdi. Şehit mi verdik Hrant kardeşimizi, diye düşünmeden edemiyor insan'' dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, başkanlık seçimiyle ilgili üyelerin eleştirilerine ilişkin, ''Senede 3 defa Yüksek İstişare Konseyi toplantısına gelip, (demokratik seçim yapalım) demek çok doğru gelmiyor bana...'' dedi.

Özilhan, TÜSİAD'ın 37'nci genel kurul toplantısı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine, başkanlığa adaylığın herkese açık olduğunu ve kendi döneminde de buna benzer eleştiriler yapıldığını belirterek, Avrupa'da TÜSİAD'a benzer kuruluşlarda da aşağı yukarı böyle bir platformun söz konusu olduğunu söyledi. TÜSİAD'ın büyüdüğünü ve yeni genç üyelerin geldiğini ifade eden Özilhan, şöyle konuştu:

''Benim tavsiyem TÜSİAD'ın komitelerine, komisyonlarına girmeleri, orada tecrübelenmeleri, daha fazla bir aktivite ve çalışma içinde olmalarıdır. Öyle çalışmalarda insanlar seçilebiliyor, sivrilebiliyor. Görev alma dönemi geldiğinde de görev verilebiliyor. Senede 3 defa Yüksek İstişare Konseyi toplantısına gelip, (demokratik seçim yapalım) demek çok doğru gelmiyor bana... Diğer arkadaşların bu platformda konuşmaları, zaten demokratik bir ortam olduğunu gösteriyor.''

ÖZİLHAN: ''ARZUHAN HANIMIN BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUM''

Tuncay Özilhan, TÜSİAD'ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın görevinde kesinlikle zorlanmayacağını, yönetim kurulunda önemli bir tecrübe edindiğini belirterek, ''Bu 4 senede Türkiye'nin her açıdan ne gibi sıkıntılı ortamlardan geçtiğini hep beraber yaşadık. Arzuhan Hanım da her zaman bunun bir parçası oldu. Dolayısıyla Arzuhan Hanımın gayet iyi bir şekilde başarılı bir başkanlık dönemi olacağına inanıyorum. Arzuhan Hanım arzulu, çok başarılı olacağına inanıyorum'' şeklinde konuştu.

BAHÇELİ'NİN SÖZLERİ...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Özilhan, şu görüşleri aktardı: ''Doğru olmadığı kanaatindeyim. Herkes TÜSİAD'ı biliyor. TÜSİAD 37 senedir bu platformda. Yaptıkları ortada. Dolayısıyla böylesine bir tenkide maruz kalmamalı. Bir siyasi parti liderinin bu konuşmayı yapmamasını dilerdim, ama neticede, o siyasi parti lideri de birtakım yerlere mesaj veriyor diye yorumluyorum.'' Özilhan, 2007 yılı ekonomisine ilişkin bir soru üzerine de temkinli iyimserlik içinde olduğunu dile getirerek, ''Herhangi bir felaket senaryosu, herhangi bir kriz beklemiyorum. Türkiye açısından 2007'nin rahat geçeceğine inanıyorum'' dedi.

SABANCI: İLKELERİMİZİ YÖNETİM KURULU BAŞARIYLA SAVUNACAK

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yeni başkan ve başkan yardımcılarının, TÜSİAD'ın değişmez ilkelerini bir önceki başkan ve yönetim kurulu gibi başarıyla savunacağına inandığını söyledi.
Sabancı, TÜSİAD'ın 37'inci Genel Kurulu Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sabancı, genel kurul konuşmalarında bir karamsarlık izlenimi edinip edinmediğine ilişkin bir soru üzerine, ''Öyle bir hava izlenimi almadım. Çok güzel iki konuşma dinledik. Objektif konuşmalar dinledik. Dolayısıyla ben karamsar bir ifade almadım'' dedi.

2007 yılının bir seçim yılı olacağını hatırlatan Sabancı, 2007 yılının demokrasiye inananlar için de önemli bir yıl olacağının altını çizdi. Sabancı, ''Değişim yılı evet ama zor bir yıl olduğuna inanmıyorum'' dedi. Güler Sabancı, TÜSİAD'ın yeni başkan ve başkan yardımcılarının, TÜSİAD'ın değişmez ilkelerini bir önceki başkan ve yönetim kurulu gibi başarıyla savunacağına ve görevini başarıyla yerine getireceğine inandığını belirterek, ''O yüzden de destekliyorum. Hayırlı uğurlu olsun'' dedi.

KOÇ: 'BU İŞİ LAYIKIYLA YAPACAĞINA İNANIYORUM

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da TÜSİAD'ın yeni Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın bu işi layıkıyla yapacağına inandığını söyledi. Kadın erkek diye bir ayırım yapmanın doğru olmadığını dile getiren Koç, ''Çalışmalarıyla ne getirdiğini değerlendirmek lazım. Her şeyin bir ilki vardır'' dedi. Yalçındağ'ın iki dönem yönetim kurulu üyeliği yaptığını hatırlatan Koç, ''Dolayısıyla, hayırlı uğurlu olsun diyorum'' dedi.

Mustafa Koç, 2007 yılına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine de, şu anda genel havanın oldukça iyimser olduğunu, yabancıların da bu fikri paylaştığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Çıkıp kimse bizden seçim ekonomisi beklemesin'' sözlerini hatırlatan Koç, hükümetin kararlılığına inandığını vurguladı.

Türkiye'nin yeni bir krizi kaldıramayacağını ifade eden Koç, ''Geçen Mayıs'ta da hıçkırdık. Gelişmekte olan piyasalar içinde en büyük darbeyi Türkiye gördü. Ondan sonra kendimize geldik. Tekrar böyle bir şey yaşanmamasını diliyorum. Genel olarak iyimserim'' diye konuştu. Koç, İsmail Cem'in ölümüne ilişkin olarak ise Cem'in politikada değerli hizmetleri bulunduğunu belirterek, ''Kendisine rahmet dilemek istiyorum. Nur içinde yatsın'' dedi.

ÜMİT BOYNER: ''TÜSİAD'IN KADIN BAŞKANLA TEMSİLİ ÇOK GÜZEL''

Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ise TÜSİAD'daki yönetim değişikliğinin çok radikal bir değişim getirmeyeceğini belirterek, Türkiye'yi çok farklı alanlarda temsil eden TÜSİAD'ın bu alanlarda bir kadın başkanla temsil edilmesinin çok güzel olduğunu söyledi. Bu durumun TÜSİAD'ın mesajlarında bir yumuşama yaratacağı yönündeki eleştirilere katılmadığını dile getiren Boyner, ''Bir kadın olarak Türkiye'nin algılanması adına, bizim kendimizi duyurmamız adına, kadın bakış açısının da TÜSİAD başkanlığına gelmesi adına çok memnunum'' dedi. Boyner, TÜSİAD'ın her zaman doğruyu söylemeye devam edeceğini kaydederek, kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer alması yönündeki talepler çerçevesinde, TÜSİAD içinden bir kadın başkan çıkmasının gurur verici olduğunu ifade etti.

EMRİVAKİYİ KABULLENMEK ZOR

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Üyesi Tuğrul Erkin, ''Bu yıl daha demokratik bir ülke, daha demokrat bir toplum söylemleri içinde yeni bir yönetim kurulu atandığını televizyon ve gazetelerde gördüm. Bir emrivakiyi kabullenmek zor'' dedi.
TÜSİAD'ın 37'nci Genel Kurulunda söz alan Erkin, demokratikleşmenin insan hayatının her aşamasında sağlanması gerektiğini ve bunun demokrat bir kişilik için şart olduğunu ifade ederek, tamamen bu temel düşünceye dayanarak TÜSİAD'a üye olduğunda, derneğin demokrat bir yapıya ulaşmasını arzuladığını söyledi.
Erkin, ''Ülkedeki seçim sisteminin demokratik olmadığını, siyasi partilerin yapılarının demokratik olmadığını, partilerdeki oligarşik yapıların seçim sistemiyle oluşturulduğunu, TBMM'nin mevcut seçim sistemiyle çoğunluğun temsilcisi olmadığını cesaret ve inançla savunan bir sivil toplum örgütünün, kendi iç yapısında demokrat olma zorunluluğu vardır. Yoksa acımasızca eleştirdiğimiz kişiler, bizi de acımasızca eleştirirler. (Sen kendine bak) derler'' diye konuştu. Geçmişte, TÜSİAD yönetimini zayıflatmadan, geleneklerini ve ağırlığını koruyarak demokratik bir seçim yapma gerekliliğini dile getirdiğini ve görüşünün kabul gördüğünü aktaran Erkin, Feyyaz Berker'in çabalarıyla yönetim kurulu ve başkanlık seçimi öncesinde üyeler arasında bir eğilim yoklamasına gidilmesi uygulamasına başlandığını belirtti.

''AKİL BAŞKANLARIN BUNLARI HESAPLAMALARI LAZIMDI''

Bunun belki istenen olmadığını, ancak hiç olmazsa üyelerin de görüşlerinin dikkate alındığı izlenimi verdiğini dile getiren Erkin, şöyle devam etti: ''Üye, ikinci sınıf üye olmak durumundan çıkıyordu. Bu ilk adım çoğunluğu az da olsa tatmin etmişti. Bu yıl ise daha demokratik bir ülke, daha demokrat bir toplum söylemleri içinde yeni bir yönetim kurulu atandığını televizyon ve gazetelerde gördüm.
Bir emrivakiyi kabullenmek zor. Halbuki göreve gelecek yeni yönetim kurulunu da en baştan böyle bir manevi yük altında bırakmak doğru değil. Önümüzdeki zor günlerde, katılımcı, demokratik, etik kurallara uygun bir seçimle göreve gelmemiş bir yönetim hafife alınmaz mı? Üyelerine dayanmak zorunda kalacağı günlerde ne yapar?
TÜSİAD'ın akil başkanlarının bütün bunları hesaplamaları lazımdı. Açıkça belirtmek isterim ki, bu büyük hatanın sorumlusu seçilecek yeni yönetim kurulu hiç değildir. İnanıyorum ki onlar da bu uygulamalardan rahatsızlık duyacaklardır. Şimdi biz üyeler olarak uğradığımız bu haksız muamele karşısında ciddi bir uyarıda bulunabiliriz. Ben de bu uyarıyı yapmak için burada söz aldım. Önümüzdeki senelerde hiç olmazsa yine aynı şeyleri tekrarlamayalım. Yoksa bizim (ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin) deme hakkımız yok.''

SEDAT ALOĞLU

Tuğrul Erkin'in konuşmasının ardından genel kurulda Divan Başkanlığı yapan Sedat Aloğlu, böyle bir platformda bu fikirlerin açıkça dile getirilmiş olmasının, aynı zamanda TÜSİAD ortamının ne kadar demokrat olduğunu ispatladığını söyledi. Bu seçim süreçlerinde kendisinin de bilgi sahibi olduğunu ve her seçimde bir liste hazırlığı yapıldığını belirten Aloğlu, şöyle konuştu: ''Bu seçimde de bildiğim kadarıyla bir liste hazırlığı oldu. Bunun ne şekilde olması gerektiği ayrı bir tüzükten veya yazılı bir usulden belirlenmesi mümkün değil bir sivil toplum örgütünde... Bu netice itibarıyla gönüllü bir iş. Bunun ne kadar büyük bir yük olduğunu hepimiz biliriz. Burada hadise, bu yükleri kabul edebilecek kişileri bulmakta. Zorluk esasen burada.''

TÜSİAD ÜYESİ RECEP DÜZGİT

Genel Kurulda söz alan üyelerden Recep Düzgit de, TÜSİAD gibi ülkenin en önemli sivil toplum örgütlerinden birinin yönetim kurulu başkanlığının kim olacağının genel kuruldan 8 gün önce ülkenin en önemli basın organlarında ilan edilmesinden duyduğu rahatsızlığı paylaşmak istediğini söyledi. Düzgit, ''Gerektiği zaman Türkiye Cumhuriyeti hükümetine bile demokrasi tavsiyeleri vermekte olan ve 566 üyeye ulaşmış derneğimizin hiç değilse bundan sonraki dönemlerde yönetim kurulu ve başkanının TÜSİAD'ın kurulduğu günlerdeki sistemlerle değil, demokrasilerde olduğu gibi geniş katılımlı olarak genel kurulda belirlenmesini talep etmekteyim'' şeklinde konuştu.

BOYNER: TÜSİAD BAŞKAN BULMAKTA ZORLUK ÇEKTİ

Boyner Holding Murahhas Üyesi Cem Boyner, ''TÜSİAD her zaman başkan bulmakta zorluk çekti. Odalarda millet birbirini parçalıyor başkan olmak için... Farkımız burada...'' dedi.

Oylamanın ardından kürsüye gelen Cem Boyner, TÜSİAD'ın bir çıkar grubu değil politik bir dernek olduğunu, çıkarları savunmak için odaların bulunduğunu belirterek, odalarla TÜSİAD arasında çok fark bulunduğunu söyledi. Odaların politikalarının hükümetle çok ilişkili olduğunu kaydeden Boyner, ''Her hükümet değiştiğinde odaların duruşu değişir.

TÜSİAD'ın değişmez. Çünkü TÜSİAD ilkeler üzerinde politika yapar. TÜSİAD günlük siyaset yapmaz'' diye konuştu. Kurulduğu günden bu yana TÜSİAD çizgisinin hep aynı kaldığını vurgulayan Boyner, ''Başkanlar değişti. Yönetim kurulları değişti. TÜSİAD hala aynı TÜSİAD...'' dedi.

Ali Koçman ardından başkanlık sırası kendisine geldiğinde, ''Kaçacak delik aradığını'' ifade eden Boyner, şöyle konuştu: ''TÜSİAD her zaman başkan bulmakta zorluk çekti. Odalarda millet birbirini parçalıyor başkan olmak için... Farkımız burada... Burayı büyük yapan insanların başkan olmamaya uğraşmalarıdır. Ben TÜSİAD'ın mevcut seçim sisteminden çok memnunum. Bunun için üyeyim, değiştiği takdirde de büyük ihtimalle ilişkimi sürdürmem.''

Yurt dışında pek çok kuruluşun 6 sene sonraki başkanlarının bile belli olduğunu belirten Boyner, ''Bunların hepsi oya sunulmaz, ama mutlaka tartışılır içeride... Belki bu tartışma müessesesinin biraz daha esnek olması lazım'' görüşünü dile getirdi.

BOYDAK'DAN TİCARET ODALARI AÇIKLAMASINA YANIT

Cem Boyner'in konuşmasının ardından söz alan TÜSİAD üyesi Mustafa Boydak da TÜSİAD'ın farklı bir yapı içinde olduğunu belirterek, genel kurulda odalara ilişkin bu kadar sert bir çıkış beklemediğini kaydetti. Odaların yapısının fazla eleştirildiğini düşündüğünü ifade eden Boydak, TÜSİAD'daki seçimlere ilişkin olarak ise eleştirisinin bulunmadığını söyledi.

FEYYAZ BERKER

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker ise TÜSİAD'daki seçimlerin demokratikliğine ilişkin önceden de eleştiriler olduğunu belirterek, ''Eski başkanlardan ve bu konuda fikri olanlardan bir komisyon kuralım. Gerisi de ek olarak tetkik etsin, daha demokratik nasıl olabilir'' dedi.

Ayrıca TÜSİAD isminde sadece iş adamları ifadesinin kullanılıyor olmasının kendisinde rahatsızlık yarattığını dile getiren Berker, yeni yönetim kurulunun bu konuda bir teklif hazırlamasını önerdi. TÜSİAD isminin bir simge olduğunu ve değişmeyeceğini kaydeden Berker, yurt dışındaki bazı uygulamalarda özel sektörün sesi ibaresinin kullanıldığını hatırlatarak, bu yönde bir öneri geliştirilebileceğini söyledi.

GÜLER SABANCI

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise Feyyaz Berker'in önerisine ilişkin olarak, ''TÜSİAD bir marka, isim olarak bir marka, iş adamlığı da bizlere ancak gurur verir. Mühim olan isim değil ne yapıldığıdır. Hiç bu isimden rahatsız olmayın. Bizler olmuyoruz, ben şahsen olmuyorum'' diye konuştu. Ayrıca, eski başkana teşekkür eden Güler Sabancı, TÜSİAD için ilkelerin ön planda olduğunu, demokrasinin, serbest piyasanın ve Avrupa yolundaki kararlılığın başarıyla sergilendiğini dile getirdi. Yeni yönetim kurulunu da tebrik eden Sabancı, ''TÜSİAD'ın değişmez ilkelerini aynı güçle savunacaklarına inancım tamdır. Biz de arkalarında duracağız. Yeni dönemde de hep beraber daha aydınlık bir Türkiye için desteklerimizi esirgemeyeceğiz'' dedi.

DİVAN BAŞKANINDAN NASRETTİN HOCA FIKRASI

Divana başkanlık eden Sedat Aloğlu da Boydak'ın ardından yaptığı konuşmada Nasrettin Hoca'nın; ''Hoca'ya bir şikayette bulunulmuş. Hoca 'haklısın' demiş. Diğer kişinin şikayetine karşı da 'haklısın' demiş. Üçüncü kişinin 'Hocam iki kişiye de haklısınız dedin. Bu nasıl olur?' sözleri üzerine hoca sen de 'haklısın' demiş'' fıkrasını anlattı. Sivil toplum kuruluşlarının siyasi partilere yakın olmaması gerektiğinin altını çizen Aloğlu, iki kurumun da görevlerini yaptığına inandığını söyledi. Aloğlu, TÜSİAD'da görev kabul etmenin özveri istediğini ve zor olduğunu belirterek, genel kurulu kapattı.

TÜSİAD'IN 2007 BÜTÇESİ 10 MİLYON YTL

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) 2007 yılı bütçesi, 10 milyon 130 bin YTL olarak belirlendi. TÜSİAD'ın 37. Genel Kurulunda Genel Sekreter Haluk Tükel'in verdiği bilgiye göre, 2007 yılı TÜFE öngörülerinin yüzde 9 olduğundan hareketle, aidatlara yüzde 6,6 oranında artış yapılacak. Bu yıl bütçe gelirlerinde aidat gelirleri toplam 8,9 milyon YTL düzeyinde olacak. 2007 yılı bütçesi 10 milyon 130 bin YTL olarak belirlenirken, bütçenin 200 bin YTL fazla vermesi öngörülüyor. Bu rakam toplam bütçenin yüzde 2'sini oluşturuyor.

Gelirlerin yüzde 48,89'ının personel giderlerine harcanacağı 2007 yılında, ağırlığı yurt dışı büroların kiralarının oluşturacağı kira giderleri ise yüzde 2,96'lık paya sahip olacak.

TÜSİAD'nın temsil, tanıtım ve araştırma giderleri yüzde 17,84, üniversitelerdeki çalışmaları yüzde 6,7, TÜSİAD'ın üye olduğu sivil toplum örgütlerine ödenecek aidat yüzde 5,39, yatırımları yüzde 3,63, finansman giderleri de 2,76 düzeyinde olacak. Cari giderlerin toplam giderler içinde payı da yüzde 10 civarında olacak. TÜSİAD'IN 2006 yılında kabul edilen 56 yeni üye ile birlikte üye sayısı 31 Aralık 2006 itibariyle 566'ya yükseldi.



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,046 µs