En Sıcak Konular

Kanat etkisi: Kelebek ve Güvercin!

0 0 0000 00:00 tsi
Kanat etkisi: Kelebek ve Güvercin! Menfur bir suikaste kurban giden Gazeteci Hırant Dink ve ölüm orucu eylemi ile ses getiren Behiç Aşçı bakın aynı amaca nasıl hizmet etti?

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden yargılanan Gazeteci Hırant Dink'in suiakste kurban gitmesi ve F Tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek amacıyla ölüm orucuna giren avukat Behiç Aşçı'nın günbegün ölüme yaklaşması yöneticileri harekete geçirdi.

F tipi reformu iki tarafı da mutlu etti

Uzun süredir F Tipi cezaevlerini protesto etmek amacıyla ölüm orucunu sürdüren Behiç Aşçı'yı ziyaret eden Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın ardından, Cemil Çiçek de harekete geçti. Adalet Bakanlığı, "uygulamada ortayı çıkan sorunları gidermek" amacıyla bir genelge yayınladı.  Genelgenin amacı, "5275 sayılı Cezaevi Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun gereğince ceza infaz kurumlarının türlerine göre tahsisiyle hükümlü ve tutukluların nakil işlemleri ortak etkinlikler, güvenlik diğer işlemler ve dışardan sağlanan hizmetlerle ilgili usul ve esasları göstermek, mevzuatın uygulamasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek" olarak belirtildi.

10 kişi bir araya gelebilecek

Buna göre, "F tipi cezaevlerinde güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı ölçüde idare ve gözlem kurulu tarafından belirlenen istekli hükümlü ve tutuklular 10 kişiyi aşmayacak gruplar halinde ve idarenin gözetiminde açık görüş alanlarında veya diğer ortak yerlerdeki sosyal faaliyetler çerçevesinde haftada 10 saati aşmamak üzere sohbet amacıyla" bir araya gelebilecekler. Bu süre daha önce 5 saat olarak uygulanıyordu. Bu faaliyet hafta içerisinde açık görüş, avukat ve ziyaretçi görüşlerini aksatmayacak şekilde yaptırılacak. Bu genelge ile ölüm orucuna ara veren Behiç Aşçı, diğer oruç eylemcilerinin de orucu terk ettiği haberleri geliyor. 263 gündür ölüm orucu eylemini sürdüren Gülcan Görüroğlu ve 1 Mayıs tarihinden beri eylemini sürdüren Sevgi Saymaz da dün ölüm oruçlarına ara verdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu haberlerin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

Arınç: "301'in kaldırılmasını istiyorum"

301. maddeden yargılana Hırant Dink'in suikaste kurban gitmesi ile 301. maddeden yargılananlara koruma tahsis eden yöneticiler, 301. maddenin kaldırılmasına da yeşil ışık yaktı. Bülent Arınç, '301'inci maddenin kaldırılması için bir adım atmayı düşünüp düşünmediği' yönündeki soru üzerine,  bu maddenin kaldırılmasını istediğini belirtti ve ekledi:  "Bunu kaldıracak olan ben değilim. Meclisimize böyle bir tasarı geldiğinde bunu en süratle yerine getiririz. Hükümet, bu konuyu tartışmaya açmıştı. Sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmişti. Ama henüz sonuç ortaya çıkmadı". Cemil Çiçek ise, aynı soruya Dink’in cenazesi ertesinde bu konuyu masaya yatıracaklarını söyleyerek yanıt verdi. Abdullah Gül de 301. maddede bazı problemler yaşandığını bildiklerini belirtenler arasındaydı.  Gül, “301. maddede değişiklik yapılmasının gerekli olduğunu biz de görüyoruz” dedi. Bu konuda herkesin farkı düşüncede olduğunu ve sivil toplum kuruluşları ile temas içersinde olduklarını da ifade eden Gül, “Bir düşüncenenin arkasında şiddet veya şiddete tahriki yoksa ve şiddete yol açmıyorsa bütün düşüncelerin bu ülkede serbestçe konuşulmasını ve yazılmasını istiyoruz. Hiç kimsenin düşüncesini açıkladığı, fikrini söylediği için hapise girmesini istemeyiz” şeklinde konuştu.

CHP: “301 için başka kapıya”

Öte yandan Dink'in ölümü Avrupa'dan da 301. maddenin kaldırılmasına dair hükümete baskı gelmesine neden oldu. Fakat öneriye CHP ve CHP lideri Deniz Baykal cephesinden destek gelmedi.  "301 için başka kapıya" diyen Deniz Baykal'ı temsilen konuşan CHP milletvekili Mustafa Özyürek, "'301. madde olmasaydı bu cinayet işlenmezdi' demek sığ bir yaklaşım" şeklinde konuştu.

iyibilgi.com



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs