En Sıcak Konular

Ankara'ya yağmur bombası atılacak

0 0 0000 00:00 tsi
Ankara'da su sıkıntısı yaşanmaması için çeşitli seçenekler üzerinde çalışan Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, son çare olarak yağmur bombası atılmasına karar verdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Avusturya'dan gelen teknik heyet Ankara'nın su sıkıntısı üzerine bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, kuraklığın böyle devam etmesi halinde 10 Şubat'ta Çamlıdere Barajı'na yağmur bombası atılması kararlaştırıldı. 1992 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve 2001 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından atılan yağmur bombası şimdi de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından atılacak. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Torun, "Şu anda Avusturya'dan gelen heyet, ODTÜ ve Metereroloji ile yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Avusturya'dan gelen heyet meteorolojik değerlerin mevcut olması halinde yağmur bombasıyla ilgili olarak garanti verdi.

Başarı oranı iklim şartlarına bağlı

Şartların uygun olması halinde bunu gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu. "Maliyeti ne kadar?" şeklindeki soru üzerine Torun, "Şu anda bir rakam vermek doğru değil" karşılığını verdi. Edinilen bilgiye göre, yağmur yağdırmak için öncelikle tohumlamaya uygun bulutun bulunması gerekiyor. Bulut tohumlama işleminde, yoğunlaşma çekirdeği olarak hizmet edecek olan kimyasal maddelerin, bulut içindeki en uygun yere, zamanında ve doğru miktarda ulaştırılması gerekiyor. Ankara'da iki ana baraj bulunduğunu ve Çamlıdere barajında şu anda Ankara'nın 140 günlük suyu kaldığını anlatan Torun, buradan Ankara'ya pompalama sisteminin 24 saat çalıştığını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydetti.

Hürriyet



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs