En Sıcak Konular

"Olayın önemini TV'den anladım"

0 0 0000 00:00 tsi
Hrant Dink'i öldürdüğü gerekçesiyle Samsun'da yakalanan Ogün Samast, 4 sayfalık ifadede cinayeti kabul etti. Samast, tetiğe bastığı anı ve sonrasını şöyle anlattı:

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürdüğü gerekçesiyle Samsun’da yakalanan Ogün Samast, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde savcı nezaretinde verdiği 4 sayfalık ifadede cinayeti kabul etti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Samsun’da yakalandıktan sonra İstanbul’a getirilen Ogün Samast, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde örgütlü suçlarla yetkili cumhuriyet savcıları nezaretinde 4 sayfalık ifade verdi.
Bu ifadesinde Hrant Dink’i öldürdüğünü kabul eden Samast, Dink’e ateş ettikten sonra hemen olay yerinden uzaklaştığını, Dink’in yere düştüğünü dahi göremediğini söyledi.
Trabzon’daki evinden "Dayımlara gidiyorum" diyerek ayrıldığını ifade eden Samast, olaydan birkaç gün önce silahla bir kez atış talimi yaptığını bildirdi.
Yasin Hayal’in, Dink’i "Vatana ihanet eden, Türklere küfreden bir kişi" olarak tanıttığını ve bir miktar para verdiğini belirten Samast, 2-3 aydır Hrant Dink’in fotoğrafını yanında taşıdığını, ancak kaybedince olaydan birkaç gün önce Hayal’in internetten Dink’in fotoğrafını yeniden çıkartıp kendisine verdiğini anlattı.
Ogün Samast ayrıca, yakalanmasaydı, olaydan sonra anne ve babasının elini öptükten sonra jandarmaya teslim olacağını söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Çeken'e ilk resmi ifadesini veren Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, olayın ardından gittiği dayısının evinde televizyon haberlerini izlerken "büyük bir cinayet işlediğini anladığını" söyledi. "Hrat Dink'i öldürdüğüm için çok pişmanım" dediği öne sürülen Samast'ın, yakalanacağını anlayarak, son kez anne ve babasını görmek için Trabzon'a gittiğini anlattığı bildirildi.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel bir oda tahsis edilen ve Çocuk Şube Müdürlüğü görevlilerinin denetimine alınan Samast, dün sabah saatlerinde psikolog gözetiminden geçirildi. Psikologla yapılan sohbette Samast'ın çocukluğundan, aile ilişkilerine ve cinayet gününe kadar tüm geçmişini anlattığı bildirildi. Samast'ın ilk resmi sorgulamasına da dün 13.45'te başlandı.

'Keşif yapmadım'

Savcılar Altay ve Çeken'in sorgusunda Samast'ın avukatı Levent Yıldırım hazır bulundu.
Yaklaşık 4.5 saat süren sorgulama da olay öncesi keşif yapmadığını anlattığı kaydedilen Samast'ın şunları söylediği iddia edildi:
"Agos gazetesinin adresini Yasin abi (Yasin Hayal) vermişti. Adrese tek başıma gittim. Gazeteye çıktım ve kendimi Ankara Üniversitesi öğrencisi olarak tanıttım. Hrant Dink'le görüşmek istediğimi söyledim. Sekreterler, yerinde olmadığını söylediler. Bunun üzerine aşağıda beklemeye başladım. Kapıdan çıkınca da belimdeki tabancayı çıkartıp ateş ettim."

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürmekten tutuklanan Ogün Samast'ın İstanbul Barosu'nca görevlendirilen avukatı Levent Yıldırım, olayın tüm boyutlarıyla araştırılmasının devam ettiğini belirterek, “Ancak ben müdafi olarak bu olayın işlenişinin örgüt mahiyetinde olmadığını, bireysel bir adam öldürme suçu olduğunu söylüyorum” dedi.

Yıldırım, İstanbul Adliyesi'nden ayrılırken basın mensuplarının soruları üzerine, soruşturma gizli yürütüldüğü için ve halen bu aşama sürdüğü için soruşturma hakkında bilgi vermesinin doğru olmadığını söyledi.

Yıldırım, “Ama genel olarak bir şey söylemem gerekirse, olayın terör boyutu var mıdır, yok mudur bunlar araştırılıyor? Derin bir araştırma yapılıyor. Savcılar çok titizlikle çalışıyor. Ama benim kanaatim, terör niteliğinde, terör boyutunda değil. Terör zaten değil ama örgüt niteliğinde hiç değil. Olayın örgütsel bir bağlantısı, boyutu olduğunu ben düşünmüyorum” dedi.

Ogün Samast'ın tutuklanma gerekçeleri sorulan Yıldırım, “CMK'nın 100. maddesine göre tutuklandı. Şu an örgütle ilgili değerlendirme yapılmadı. Şu andaki tutuklama tedbir niteliğinde. Şüpheli herhangi bir ceza almış değil. Araştırma, soruşturma devam edecek. Ama ben müdafii olarak bir örgüt mensubu olmadığını, bu olayın işlenişinin örgüt mahiyetinde olmadığını, bir örgüt işlemi olmadığını, bireysel bir adam öldürme suçu olduğunu söylüyorum. Suçun vasıf ve mahiyetleri, maddi unsurlarının oluşup oluşmadığı, bunlar ileriki aşamada, yargılama aşamasında ortaya çıkar” diye konuştu.

Yıldırım, basın mensuplarının “Tek başına mı yaptığını söylüyorsunuz?” şeklindeki sorusuna, “Şu an kendi ifadelerini söylemem hukuken doğru olmaz. Olayın işlenişi tek başına. 'Ogün bunu tek başına yaptı' demem de doğru olmaz, 'Ogün yaptı' demem de doğru olmaz. Yani bu konu hakkında fikir beyan etmem doğru olmaz” yanıtını verdi.
Gazetecilerin, “Hangi verilere dayanarak bunun bireysel bir eylem olduğunu söylüyorsunuz?” diye sorduğu Yıldırım, “İfadeye, sorguya katıldığımdan dolayı. Oradaki ifadelerden dolayı” dedi.

Ogün Samast'ın pişman olduğunu söylediği hatırlatılarak “Bu doğru mu?” diye sorulan Levent Yıldırım, “Pişman. Yani basında yazıldığı gibi 'pişman değilim' falan dediği yok. Pişman yani” diye konuştu.

Yıldırım, Samast'ın pişmanlığını nasıl ifade ettiği sorusunu, “Hrant Dink'i çok fazla tanımıyor. Olayın bu şekilde büyüyeceğini hiç düşünmemiş” diye yanıtladı.

“Cinayeti para için mi işlemiş?” sorusu üzerine Yıldırım, “Para için de değil. Yakalandığında üzerinde para çıkmıyor zaten” diye konuştu.

Müvekkilin yaşıyla ilgili spekülasyonlar yapıldığı da hatırlatılan Yıldırım, müvekkilinin hastane doğumlu olduğunu ve bu nedenle doğum tarihiyle ilgili bir sıkıntı bulunmadığını ifade etti.

Ogün Samast'ın mahkemeye sevk gerekçesi tekrar sorulan Yıldırım, sevk maddesi olmadığını, sadece olayın niteliğine göre tutuklama talebi bulunduğunu belirterek, CMK'nın 100. maddesi gereği de tutuklanmasına karar verildiğini yineledi.

Suçun unsuru sorulan Yıldırım, ortada bir adam öldürme suçu olduğunu ifade etti. Azmettiren olarak Yasin Hayal'in adının geçtiği hatırlatılan Yıldırım, müvekkilinin ifadesine ilişkin şu an bir şey söyleyemeyeceğini dile getirdi.

Olaya ilişkin komplo teorilerinin yazılıp çizildiğini öne süren Yıldırım, ”Olayın bu derecede olduğunu söyleyemem. Böyle bir örgütsel yapılanma yok. Planlayarak, tasarlayarak bir adam öldürme yok” dedi.

Bunun üzerine bir gazetecinin “Tasarlayarak öldürme olmadığını söylüyorsunuz ama yanında bir silahla gidiyor, dışarıda bekliyor. Nasıl bir cinayet bu sizce?” demesi üzerine de Yıldırım, “Planlı, programlı bir şey olmadığını söylüyorum” yanıtını verdi.

“Bir anlık bir öfkeyle mi olmuş” diye sorulan Levent Yıldırım, “Öyle diyebilirim. Yani örgüt olarak, beraber örgütlenme faaliyeti içine girip beraber bir insanın nasıl öldürüleceği şeklinde ve öldürüldükten sonra ne yapılacağı hakkında oturup bir çalışma yapılmamış. Onu söylüyorum” dedi.

Yıldırım, başka bir soru üzerine de, “Müvekkilimi etkileyen kişiler olmuştur. Yani etkileme, azmettirme olmuştur. Ama bunların isimlerini vermiyorum. Daha sonra bunlar açıklanır. Şu an söyleyeceklerim bunlardır. Müvekkilim tek başına düşünerek hareket etmemiş, bazı kişiler tarafından yönlendirme, azmettirme olmuş” diye konuştu.

Ortada bir grup olduğunu, ancak bunun boyutunu bilemediğini ifade eden avukat Yıldırım, Ogün Samast'ın pişmanlığını ne şekilde dile getirdiğine ilişkin sorunun tekrarlanması üzerine de, “Hrant Dink'i çok fazla tanımıyor. Sadece internetten yazılarını okuyor. Ayrıca olayın bu derece Türk toplumunda infial yaratacağını hiç hesap etmemiş” dedi.

Avukat Levent Yıldırım, başka bir soru üzerine de müvekkilinin emniyet ve adliyede verdiği ifade arasında bir farklılık bulunmadığını bildirdi.

Haber7



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,777 µs