En Sıcak Konular

Evet, sorun çatıda!

23 Temmuz 2009 11:07 tsi
Evet, sorun çatıda! İkinci adamlar operasyonu: ABD 'dağıta dağıta' geliyor! iyibilgi Ankara

Salı günü duyurduğumuz ABD-Hindistan yakınlaşmasının ve büyük/hassas silah transferlerinin, satışının öyküsü bugün gazetelerde.

Ancak ABD’nin “ikinci adamlar” eliyle kritik ülkelere silah ve para dağıta dağıta gezme süreci devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Hindistan’la imzaladığı özel anlaşma, Çin-Rusya-Afganistan-Pakistan, İran hinterlandını etkilerken (belki huysuzlandırırken), daha dönüş yolunda bir başka ABD yöneticisi bir başka kritik ülkele iniyordu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Güney Kafkasya’nın ve Avrasya’nın Batı ayaklı enerji yollarının önemli arteri Gürcistan’ı ziyaret etti. Kremlin’in çatış kaşları altında!


 



 

Ve ABD burada da-Gürcistan’a-yüksek silah vaadlerinde bulundu. Tiflis’te kahkahalar ve madalya teatileri arasında geçen görüşmelerde, ABD’nin Gürcistan’a da silah vereceği anlaşmasının yapıldığı söyleniyor.

Gerçi bu söylence Hindistan örneğinde olduğu gibi “imzalanmış” veya kameraların önünde yapılmış değil ama Tiflis’ten gelen duyumlar böyle. Tabii bu durum garip bir coğrafi çizgi yaratıyor.

Hindistan ve Gürcistan gibi iki ülkenin bu “mânada” seri olarak ziyaret edilmesi bir anlam taşımalı. Çünkü bundan sonraki ziyaret Ukrayna’ya olacak, pardon oldu.

Joe Biden Gürcistan’dan sonra Ukrayna’ya gitti ki, bu ülkenin Rusya ile ilişkilerine üzerine birşey söylemeye gerek yok sanırız. Çünkü böyle bir ilişki yok!

Ukrayna’nın bu ziyaretten somut ne kopardığı bilinmez. Ama “politik” destek olarak algılaması normal. Çünkü öyle.

Biden, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’yla görüşmesinde, Obama yönetiminde ABD’nin Ukrayna politikasında bir değişikliğin olmayacağını, kendilerinin eski Sovyet coğrafyasında nüfuz alanlarının varlığını kabul etmediklerini dile getirdi.

Biden’ın bu açıklamasına, Rusya’dan kısa sürede yanıt geldi. Rusya’nın eski Kiev Büyükelçisi ve bugünün Devlet Başkanı Özel Temsilcisi Viktor Çernomirdin, kendilerinin Ukrayna politikalarında geri adım atmalarının söz konusu olmadığını, bu konuda hiç kimsenin tavsiyesine ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

Sonuç olarak Biden, hem Ukrayna’da hem Gürcistan’da, ABD Başkanı Obama yönetiminin Rusya ile “yeni başlangıç” adımının Gürcistan ve Ukrayna pahasına olmayacağı mesajını verdi. Clinton'un Hindistan mesajının gerisi de paralellik kurularak belki çözülebilir!

Bu durumda, “kısa vadeli” gelecekteki ziyaretler de elbette izlenmeli ama; ABD’nin birinci adamı tüm dünyaya ve kritik bölgelere “yeni bir dünya” vaadederken, ikinci adamlar o bölgelerin sınırlarına (!) para ve silah dağıtarak geziyor.

Ne diyelim? Hayır olsun!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs