En Sıcak Konular

"Trabzon Türkiye'nin Sicilya'sı"

0 0 0000 00:00 tsi
Kendisi de Trabzonlu olan gazeteci-Yazar Nihat Genç, son cinayetle yine gündeme gelen şehrin, eğer bir tetikçi aranıyorsa, bunun için en uygun yerin neden Trabzon olduğunu anlattı.

"Rahip Santoro cinayetinden sonra Hrant Dink’in katil zanlısının da Trabzonlu olmasıyla gündeme taşınan “Neden Trabzon?” sorusunu yorumlayan Gazeteci-Yazar Nihat Genç, kent için “Türkiye’nin Sicilyası” benzetmesini yaptı

Kendisi de Trabzonlu olan Genç, kentin 2 bin 500 yıl önce “On Binlerin Dönüşü”yle başlayan, Fatih’le devam eden, milli mücadeleyle perçinlenen tarihine vurgu yaparak Trabzon’un şöhretli bir şehir olduğunu anlattı. “Trabzonlular, tüm coğrafyalar içerisinde en fazla kendini beğenmiş ve aşırı şekilde kendine güvenen insanlardan oluşur” diyen Nihat Genç, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet tarihinde milli bir kale olan Trabzon’u “Türkiye’nin Sicilyası”na benzetti. İşte Nihat Genç’in sorulara verdiği cevaplar:

Hrant Dink cinayetini Trabzonlu bir gencin gerçekleştirdiğini duyunca ilk tepkiniz ne oldu?

Eyvah, dedim. Yine Trabzon’a çullanacaklar. Medya dönüp dolaşıp bizim vatanseverliğimizi afişe etmeye, hedef göstermeye çalışacak. Trabzon’da doğup büyüyen insanlar, ya büyük bir sinema yapacak ya da mafyanın başı olacak. Biz buna delidoluluk diyoruz. Dünyayı değiştirmek, dünyayı fethetme, diyoruz. Ancak günümüzden konuşacak olursak, 12 Eylül öncesi anarşi döneminde, Türkiye ve Avrupa çapındaki ünlenmiş sağcı mafyalar, lider tetikçi ve kabadayı kadrolarını bu şehirden seçmiştir. Bunun yoksullukla, ekonomiyle alakası yoktur. Çünkü çok zengin ailelerin çocukları dahi bu mafyada kabadayılığa soyunmuştur.

İSTANBUL’UN VAROŞU

Eğer bir tetikçi aranıyorsa, bunun için en uygun yer olarak Trabzon gösterilebilir mi?

Doğru, olabilir. Trabzon, Samsun’dan başlayıp Sarp Sınır Kapısı’nda biten bir yerin adıdır. Ancak Trabzon Anadolu’nun uzağında bir yer değildir. Trabzon’u İstanbul’un bir ilçesi gibi düşünmek zorundayız. Çünkü Trabzon’da yaşayan herkesin ya anne-babasının ya da yakın akrabalarından birinin İstanbul’da mutlaka bir evi vardır. Trabzon bir nevi İstanbul’un varoşu gibidir. Trabzon’da doğup büyüyen herkes 17-18’ini bitirdi mi, büyük şehire göçmek zorundadır. Başka bir arzusu yoktur. Trabzon’a geri dönme oranı yüzde sıfıra yakındır. Ergenlik sonrası Trabzon’da kalan çocuklar Karadenizli özelliklerini yitirmiş, yani dişleri, pençeleri ve kabadayılığı törpülenmiş çocuklardır.

DEVLET BU ŞEHİRE AĞIRLIĞINI KOYDU

Trabzon’daki rahip cinayetinden sonra yeterli önlem alınıp alınmadığı konusunda neler söylersiniz?

N. GENÇ: Devlet, rahip cinayetinden sonra Trabzon’a el koydu. Çok ciddi bir emniyet müdürü ve başsavcı ile Trabzon tarihinde görülmemiş güzellikte bir asayiş sağlandı. Sanırım devlet, rahip cinayetinden sonra kentin mahalle altyapılarıyla yakından ilgilenmeye başladı. Tutanaklara baktığınızda son 5 ay içinde birçok mafyamsı yapıların tespit edilip içeri atıldıklarını göreceksiniz.

Akşam



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs