En Sıcak Konular

YÖK Başkanı'na Kürt dili brifingi

18 Temmuz 2009 13:22 tsi
Mardin'de YÖK Koordinasyon Toplantısı'na katılan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılması düşünülen Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ilgili olarak üniversite rektöründen brifing aldı.

Mardin'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması için YÖK Genel Kurulu'na sunulmayı bekleyen tasarıyı hatırlatan YÖK Başkanı Özcan, bölge dillerinin araştırılması için Mardin Artuklu Üniversitesi'nin yaptığı çalışmaları başarılı bulduğunu söyledi. Bölge insanının konuştuğu dillerden olan Kürtçenin akademik anlamda da öğrenilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, "Bu konuda YÖK olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. En büyük zorluk eleman. Bu dilde yüksek lisans ve doktorası olan olmadığı için bunları yetiştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

YÖK Başkanı'na brifing sunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, söz konusu bölümü kurmak amacıyla üç öğretim üyesini üniversite bünyesine aldıklarını belirterek, dünyada ve yakın komşu ülkelerdeki Kürdoloji bölümleriyle bağlantılar kurduklarını belirtti. Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün, geleceğin Kürt dili ve edebiyatı uzmanlarının modern araştırma teknikleriyle donatılması, bilimsel yöntemlerle hazırlanmış çalışmalara zemin oluşturulması, Kürt dili ve edebiyatı alanında yetkin araştırmacılar yetiştirilmesi, bu alanda arşiv, müze ve kütüphane gibi kurumlara uzmanlık eğitimi verilmesini amaçladıklarına vurgu yaptı. Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü, öğretim üyesi kadrosu, kaynakları ve programı ile bu alanda bilimselliği ön planda tutan bir merkez olmayı hedeflediğini sözlerine ekledi. Rektör Omay daha sonra YÖK Başkanı Özcan'a plaket vererek desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Dr.İbrahim Özcoşar ve Öğretim Görevlisi Selim Temo da birer sunum yaparak açılacak olan Kürt dili ve Edebiyatı Bölümü hakkında akademik bilgi verdiler.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,976 µs