vuracak mı? | " /> vuracak mı? | "/>

En Sıcak Konular

Gayet açık: İsrail, İran'ı vuracak mı?

18 Temmuz 2009 12:13 tsi
Gayet açık: İsrail, İran'ı vuracak mı? 'Ortadoğu'da barış', 'Müslümanlar'la yeni bir dönem', 'Diyalog çağı...' Bunların hepsi güzel sloganlardı.' Ancak gerçekler farklı...

Nagehan Alçı / Akşam

İsrail ne yapmaya çalışıyor?

'Ortadoğu'da barış', 'Müslümanlar'la yeni bir dönem', 'Diyalog çağı...'
Bunların hepsi güzel sloganlardı. Ruha ve bedene umut veren vaatlerdi.
Ancak bir bunlara, bir de gerçeklere bakalım.
Ortadoğu yine kaynama sinyalleri veriyor. İsrail, savaş gemilerini Süveyş Kanalı'ndan Kızıldeniz'e çıkardı. İddialara göre o gemiler Basra Körfezi'ne konuşlanacak.

***
Bunun ne demek olduğu açık: İsrail'in İran'ı vurması.
İsrail Başbakanı Netanyahu açık açık gözdağı veriyor. Mesajının hedefi İran gibi görünse de aslında Washington. Çünkü Netanyahu yıl sonuna kadar İran ile diyaloğun başlatılması konusunda ABD ile anlaşmıştı. Hatta bu konuda Obama göstermelik görüşmeler de yaptı. El sıkışıldı, uzlaşma sinyalleri gönderildi.

***
Ancak tartışmalı İran seçimleri, İran'ın çizgisinin yumuşama göstermemesi gibi faktörler nedeniyle söz konusu takvimin işleyeceği hayli şüpheli. İsrail'in gemilerini çıkarması bu yüzden.

***
Gelelim Washington'a... Orada da sular kaynıyor. Obama'nın balayı dönemi bitti gibi görünüyor. Yönetim içinde ciddi çekişmeler var. ABD Başkanı'nın son seyahatlerine ve kulislere bakarsak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ağırlığı epey azalmış gibi görünüyor. Hatta İran konusunda ipler neredeyse tamamen şahin çizgisi ile bilinen (Musevi asıllı) İran özel danışmanı Dennis Ross'un elinde.

***
Obama'nın 'barışçı' politikalarına rağmen İsrail'in sertleşmesinin diğer ve çok önemli bir nedeni de Musevi lobisinin baskısı. Lobinin güçlü olduğunu zaten biliyoruz da şimdi ellerinde bir de kritik bir koz var. O da ABD iç siyasetinde şu sıralar hararetli bir şekilde tartışılan sağlık reformu. Reform, Obama'nın seçim vaatleri arasında kritik bir öneme sahip. Ve bununla ilgili tasarının geçmesi için Kongre'nin onayı gerekiyor. İşte baskı da burada devreye giriyor. Zira Kongre'de Musevi lobisinin ağırlığı çok fazla.

***
Sonuçta Obama, iç siyasetin de etkisiyle eli kolu bağlı şekilde İsrail'in sertleşmesini izliyor. Sertleşme yıl sonuna kadar herhangi bir saldırıya dönüşmez. Ancak aralıkta verilen süre doluyor. O zamana kadar Washington Tahran'a karşı bir adım atamazsa Obama'nın 'barış sloganları' iyi niyetli bir temenni olarak kalır.



Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,464 µs