ayaklanması | " /> ayaklanması | "/>

En Sıcak Konular

Hutbe ayaklanması

18 Temmuz 2009 08:06 tsi
Hutbe ayaklanması İran’da Mahmud Ahmedinejad’ın ezici üstünlüğüyle sonuçlanan 12 Haziran’daki şaibeli cumhurbaşkanlığı seçimden sonra günlerce süren protesto gösterileri tekrar başladı.

Reformcu Mir Hüseyin Musevi’yi destekleyen eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Rafsancani’nin seçim sonrasında yaptığı ilk hutbe konuşması sırasında göstericilerle polis çatıştı. 15 kişi gözaltına alındı.

12 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin Mahmud Ahmedinejad’ın şaibeli üstünlüğüyle sonuçlanmasında sonra gerçekleşen ve 20 kişinin ölümüne neden olan başkent Tahran’daki gösteriler yeniden alevlendi.

En son 1999 kanlı üniversite baskını protesto etmek için 9 Temmuz’da sokaklara dökülen  cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musevi yandaşları, bu kez seçim sonrasında ilk kez vaaz veren İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Rafsancani’nin hutbe konuşması yaptığı Tahran Üniversitesi’ndeki cuma namazında bir araya geldi. Musevi ve eski reformcu Cumhurbaşkanı Hatemi de namaza katıldı. Binlerce Musevi yanlısı ise dışarıda toplandı.

Yeşil bandanalı göstericilerin arasında çocuk ve kadınlar da vardı. Eylemciler, “Diktatöre Ölüm”, “Ya Hüseyin, Mir Hüseyin”,  “Özgürlük, Özgürlük” sloganları atarak Rafsanci’nin sözlerini kesti. Polis, bunun üzerine grubu gözyaşartıcı gaz ve copla dağıttı, kornolarını çalan onlarca aracın camını paramparça etti. 15 Musevi yandaşı gözaltına alındı.

Şüpheler var

Rafsancani, konuşmasında İran halkının çoğunluğunun cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin şüpheleri olduğunu belirterek,  “Kardeşçe oturup konuşmalı, her ne  şikayetimiz ve sorunumuz varsa delilleriyle birlikte tartışmalıyız. Hepimiz bir ailenin üyeleriyiz, inkılap yolunda şehitler  verdik, evlerimizde gaziler var.İran İslam Cumhuriyeti hem İslam’a, hem cumhuriyete dayalıdır. Bunlardan birinin zarar görmesi halinde inkılaptan söz edilemez” dedi.



Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs