En Sıcak Konular

Arap - Kürt savaşına kıl payı

18 Temmuz 2009 08:01 tsi
Arap - Kürt savaşına kıl payı ABD gazetesinden ürküten iddia

Irak Federal Yönetimi’nin 28 Haziran’da Kürtlerin çoğunlukta olduğu tartışmalı bölgedeki Mahmur’a asker sevk etmesi üzerine Peşmerge’yle savaşın eşiğine geldiği ortaya çıktı. Washington Post Gazetesi’ne röportaj veren Başbakan Neçirvan Barzani, "Konuşarak anlaşma yolunu seçmezsek, askerlerimiz karşı karşıya gelecek, bu kaçınılmaz" dedi.

ABD’de yayınlanan Washington Post gazetesi, Kuzey Iraklı Kürtler ve Irak hükümetinin savaşın eşiğinde olduğunu yazdı. Gazeteye açıklama yapan Kürt Özerk Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başkan Mesud Barzani, "2003’teki işgalden bu yana hiç bu kadar savaşa yakın olmamıştık" dedi. Başbakan Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ilişkilerde çıkmaza girdiklerini açıkladı. Başbakan, ABD’nin süren bölgeden çekilme hareketiyle ve ülkede artan şiddet olaylarıyla bu anlaşmazlığın giderek körüklendiğine, Sünni-Şii çekişmesinin de arttığına dikkat çekti. ABD yetkilileri de aylardır, bölgede Kürtler ve Araplar arasında ya da Maliki Hükümetiyle Kürt bölgesel yönetimi arasında bir etnik çatışma olabileceği ve bunun Irak’ın bütünlüğünü bozacağı uyarısında bulunuyordu.

Buna izin vermeyiz

28 Haziran’da meydana gelen olay da bu gerginlikleri su yüzüne çıkardı. Neçirvan Barzani, bu tarihte peşmerge ile Arap kökenli Iraklılar’ın karşı karşıya geldiğini söyledi. Barzani, olayı şöyle anlattı: "Iraklı birliklerin Mahmur’a asker yığması, Kerkük ve Musul’da huzursuzluğa yol açtı. Kuzey Iraklı Kürtler, Iraklıların kasabayı ele geçireceğini düşünerek harekete geçti ve yola barikat kurdu, böylece iki taraf karşı karşıya geldi. Bu gerginlik üzerine, Kürt liderler, Bağdat’taki hükümet yetkilileri ve ABD askeri yetkilileri masaya oturdu ve Arap birlikler, bölgeden çıkarıldı. Neçirvan Barzani, "Sabah 04.00’te hálá ayaktaydım. Bu size durumun ne kadar ciddi olduğunu anlatıyor mu. Bu bölgede kontrolü sağlamak için kalabalık birlikler gönderdiler. Ama biz buna izin vermeyeceğiz."

ABD: Basit operasyon

Mesud Barzani de konuyla ilgili şöyle konuştu: "Ne Irak ordusu, ne de Kürt örgütler bu bölgede istediği gibi at oynatabilir." Kerkük’teki ABD askeri sözcüsü James Rawlinson ise olayı bir yanlış anlamaya bağladı. Rawlinson’a göre, askeri birliklerin orada bulunmasının sebebi basit bir rotasyondan ibaretti ancak orada yaşayanlar askerleri görünce paniğe kapıldı ve Bağdat’tan asker yollandığını düşündü. Rawlinson, "Basit bir operasyonu büyük bir olaya dönüştürdüler" dedi.

Gazeteye göre, iki grup arasındaki gerilim çok yüksek ve iki taraf da patlamaya hazır bomba gibi bekliyor. Çünkü sınırlar konusundaki anlaşmazlıklar tehlike oluşturuyor. Bu gerilimin diğer sebebi ise Irak’ın petrol rezervi ve petrol çıkarılan bölgelerin, Araplar, Kürtler ve Türkmenler arasındaki paylaşımı. Mesud Barzani’yle birlikte olayların en önemli iki aktöründen biri olan Maliki’nin, Ocak’taki seçimler yaklaşırken gerginliği yatıştırmak için adım atması bekleniyor. Ancak Neçirvan Barzani de seçim sebebiyle, tüm girişimlerin donduğunu, problemlerin hasır altı edildiğini ve bu nedenle birliklerin karşı karşıya gelmelerinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Barzani: Tankım var

Irak ordusunu uyaran Neçirvan Barzani, Bağdat hükümetinin orduları güçlenene dek beklediğini ve bu arada ABD’den mühimmat ve tank desteği aldığını ileri sürdü ve ekledi: "Peki bizim ne yapmamızı bekliyorsunuz?" Barzani, gazetenin "Sizin de tanklarınız var mı?" sorusunu da "Evet, tabii var" diye yanıtladı.

Hürriyet



Bu haber 1,234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,696 µs