şok çifte ceza | " /> şok çifte ceza | "/>

En Sıcak Konular

Askeri savcıya şok çifte ceza

15 Temmuz 2009 08:16 tsi
Askeri savcıya şok çifte ceza Ceza, askeri savcının şahsi dosyasına konularak siciline işlendi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşaviri Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'a hakkında açılan iki soruşturmadan dolayı iki ayrı kınama cezası verildi. Kınama cezaları Üçok'a yazılı olarak tebliğ edilirken, ceza kararının bir sureti Üçok'un Kuvvet Komutanlığı'ndaki şahsi dosyasına konularak siciline işlendi.

TRİLYONLARCA LİRALIK ÇIKAR

Ergenekon'un askeri okul örgütlenmesi Karargah Evleri soruşturmasını da yürüten Hâkim Albay Üçok hakkındaki ilk inceleme, 22 Aralık 2008 tarihinde Askeri Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Başsavcısı'na gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatıldı. İhbar mektubunda dönemin Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın, Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik'le birlikte çıkar ve işbirliği içerisine girerek belediyenin en değerli taşınmazlarını ele geçirmeye çalıştıkları ve Yargıtay 14. Hukuk Dairesi Başkanı İ.K.'nın rüşvet alarak bunlara yardımcısı olduğu, başkalarına ait taşınmazlara abartılı imar haklarının verilmesini sağlayarak trilyonlarca lira çıkar sağladıkları iddiaları bulunuyordu.

HAKİMLİK MESLEĞİNE YAKIŞMIYOR

Milli Savunma Bakanlığı'nın yazılı talimatı üzerine iddialar hakkında inceleme başlatan Askeri Adalet Müfettişleri, "çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, rüşvet vermek ve rüşvet almak eylemlerinin" askeri hâkimlik göreviyle ilgili suçlar olmadığını belirtti. Ancak, söz konusu iddiaların "askeri hâkimlerin sıfat ve görevlerinin gereklerine uymayan hal ve eylemler" ile Askeri Yargıtay'a tabi suçları yönünden değerlendirmeye tabi tutulduğu kaydedildi.

SUÇ ÖRGÜTÜ OLUŞTURMAK

Milli Savunma Bakanlığı da Askeri Adalet Müfettişleri'nin kanaatine iştirak etti. "Yüksek kazanç elde edebilmek veya bir ev sahibi olmak düşüncesi ile birlikte veya ayrı almış oldukları taşınmazların alımında izlemiş olduğu yol ve hareketler ve ayrıca amiri olduğu astı konumunda bulunan Hv. Hak. Yzb. Mehmet Çelik ile ortaklaşa arsa alıp karşılıklı alış veriş içerisine girerek amirlik otoritesini zaafa uğratması hakimlik mesleği ile bağdaşır görülmediğinden" Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'a, 357 Sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun 29/B-1 maddesinde belirtilen "Hizmet içinde ve dışında resmi sıfatının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranış" nedeniyle "Kınama Cezası" verildi. Üçok'un yazılı kınama aldığı "çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, rüşvet vermek ve rüşvet almak" iddialarıyla ilgili, Cumhuriyet Savcıları'nın başlattığı Adli Yargı süreci ise devam ediyor.

ÜÇOK’A iKiNCi CEZA SAHTECiLiKTEN

Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Albay Ahmet Zeki Üçok'a ikinci kınama cezası ise yardımcısı Hâkim Yüzbaşı Mehmet Çelik'in, Konya'nın Yunak ilçesinde karıştığı silahlı tehdit olayıyla ilgili soruşturma nedeniyle geldi. Yunak Cumhuriyet Savcılığı, yürüttüğü silahlı tehdit olayının şüphelisi olan Hâkim Yüzbaşı Mehmet Çelik'in teşhisi için Adli Müşavirlikten bir adet fotoğraf istedi. Ancak Ahmet Zeki Üçok imzasıyla gönderilen resmi belgede, aynı birimde çalışan başka bir askeri hâkimin fotoğrafının yer aldığı ortaya çıktı. Yunak Savcılığı, skandal üzerine Milli Savunma Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Milli Savunma Bakanlığı da Askeri Adalet Müfettişleri'nden, Üçok'un yardımcısı Çelik'e ait olmayan fotoğrafı göndermesinin "resmi evrakta sahtecilik veya resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" suçlarını oluşturup oluşturmadığının araştırılmasını istedi.

(Mehmet Çelik'le ilgilli belgede sahte fotoğraf)

 

GÖREViNi YAPMAYARAK TSK’NIN SAYGINLIĞINA ZARAR VERDİ

İncelemesini tamamlayan Askeri Adalet Müfettişleri, "Üçok ile Askeri Savcılıkta görevli diğer askeri hâkim sınıfından olan personelin ihbar konusunda her hangi bir katılımlarının olmadığı" kanaatiyle soruşturma izni verilmeyerek işlemden kaldırılması önerildi. Ancak Milli Savunma Bakanlığı, bu görüşe katılmayarak Üçok'un cezalandırılmasını istedi. Yazı kontrol edilmedi Milli Savunma Bakanlığı, "Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazının ekine konulması gereken fotoğrafı kontrol etmeden yazıyı imzalamış ve gönderilmesini sağlamış olan Hv. Hak. Alb. Ahmet Zeki Üçok'un büro ve kalem teşkilatının denetimini ihmat ettiği bu ihmali ile kamuoyunda bir Yardımcı Askeri Savcı'nın korunması için amiri olan Askeri Savcı tarafından sahte belge düzenlenmiş intibaını uyandıracak şekilde bahse konu neticeye sebebiyet verdiği" ifade edildi. Yine bu kamuoyundaki bu algının "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ikincil olarak da Askeri Yargının güvenilirliğine ve saygınlığına ağır zarar verdiği" ifade edildi. Hakim Albay Üçok'a, büro ve kalem teşkilatının denetimini ihmal ettiği için 'Kınama Cazası' verilmesi kararlaştırıldı. Yunak Savcısı’na gönderdi Ancak hukukçular, Yunak Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturma açılması talebinin, bu şekilde kınama ile kapatılmasının usule uygun olmadığını belirtiyor. Üçok'un, görmeden imzaladığını söylediği fotoğraflı belgenin dışında, arkası imzalı ve mühürlü başkasına ait resimleri de Yüzbaşı Çelik olduğu iddiasıyla Yunak Savcısı'na gönderdiği tespit edilmişti. Bu nedenle, Üçok hakkında kınama harici soruşturma açılması gerektiği kaydedildi.

HAVA HAKİMİ GÖREVDEN ALINDI ÜÇOK YOLA DEVAM ETTİ

Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi'nde ele geçirilen Karargah Evleri yapılanmasına ilişkin belgeyle ilgili soruşturmayı da yürüten Üçok ve yardımcısı Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik, bu soruşturmada İşçi Partisi'nden milletvekili adayı olmuş Sami Toprak'ı "bilirkişi" olarak atamıştı. Üçok ve eski yardımcısı adı Karargah Evleri soruşturması kapsamında geçtiğimiz günlerde başka bir skandala daha karıştı. Üçok'un yardımcısı Çelik, Karargah Evleri belgesinden dolayı Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Emre Taner'i ifade vermeye çağırmıştı. Skandalın ortaya çıkması üzerine Çelik görevinden alınarak, Askeri Yargıtay'a tetkik hâkimi olarak atanmıştı. Olay Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Emre Taner ile yaptığı görüşmeyle gündeme gelmişti. Ancak soruşturmada birinci derece sorumlu olmadığı halde sadece Çelik'in görevden alınması, Üçok'un ise görevine devam etmesi garip karşılanmıştı. Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, Çankaya Belediyesi'ndeki değerli taşınmazları ele geçirmekle suçlanırken, eski yardımcısı Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik'in astronomik mal varlığı Taraf gazetesince yayınlanmıştı. Haberde Çelik'in 2005 yılında 123 bin TL olan mal varlığının 2008 yılında trilyonu aştığı belirtilmişti.

bugün



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs