En Sıcak Konular

"Meclis'te sadece el kaldırıp indiriyoruz"

0 0 0000 00:00 tsi
O, dört yılını devletin en önemli kurumlarından biri olan mecliste geçirmiş bir milletvekili. Ağzından dükülen acı itiraflar, ülkenin sürüklendiği kaosun geri planına da ışık tutuyor... İşte o milletvekili ve itirafları...


      CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay, 4 yıllık milletvekilliği döneminde parti toplantılarında bir gün bile Türkiye'nin sorunlarını tartışmadığını belirterek, ''Sayın genel başkanlar nasıl bir çözüm önerdilerse TBMM'de milletvekilleri olarak ona göre el kaldırıp el indiriyoruz'' dedi.
      ODTÜ Mezunları Derneği'nce Vişnelik'teki sosyal tesislerinde ''Siyasette Demokrasi ve Yeni Açılımlar'' konulu bir söyleşi düzenlendi.
      Tomanbay, söyleşide yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşanan sorunların çözümünün siyasetçinin işini sağlıklı yapmasıyla mümkün olduğunu, bunun için de sağlıklı bir siyasi yapının gerektiğini ifade etti.
      Türkiye'de yaşanan sorunların etnik, mezhepsel, bölgesel, kültürel ve ekonomik paydaşlar tarafından oluşturulacak ''ortak akılla'' çözülebileceğini belirten Tomambay, şunları kaydetti:
      ''Ortak aklın oluşabilmesi için siyasi yapının demokratik olması, parti içi demokrasi gerekiyor. Eğer parti içi demokrasi yoksa siyasetçi düşüncelerini özgürce ortaya koyamıyor. Siyasetçi olarak partimin içinde demokrasi olmadığı için görüşlerimi tam olarak ortaya koyama fırsatı bulamadım. Siyasette demokratikleşme sağlanmadıkça, yasalar demokratikleştirilmedikçe, paydaşlar ortak akıl etrafında birleşmedikçe Türkiye'nin sorunlarına çözüm üretilebileceğini düşünmüyorum.'' Türkiye'de demokratikleşme yolunda birçok yasal düzenleme yapılmasına rağmen siyasi partiler ve seçim kanunlarının değiştirilmediğine dikkati çeken Tomanbay, ''Bunlar gündeme geldiğinde Kürt sorunu, yüzde 10 barajı gündeme getirildi. Oysa bu sorunların çözümü için de parti içi demokrasi gerekiyor'' dedi.
      Tomanbay, 4 yıllık milletvekilliği döneminde parti toplantılarında bir gün bile Kürt sorunu, tarım, sosyal güvenlik sorunu gibi Türkiye'nin sorunlarını tartışmadığını, bunun yerine parti genel başkanları bu tür konularda nasıl bir çözüm önerdilerse TBMM'de milletvekilleri olarak ona göre el kaldırıp el indirdiklerini söyledi. Tomanbay, bu durumun sadece CHP'ye özgü olmadığını, diğer partilerde de aynı durumun yaşandığını iddia etti.
      Milletvekili seçilecek kişilerin parti genel başkanları veya parti yönetimince belirlenmesini de eleştiren Tomanbay, ''Sistem halkın vekillerini değil, liderlerin vekillerini seçtiriyor'' diye konuştu.
      Sosyal Demokrasi Derneği Başkanı Erol Tuncer de parti içi demokrasinin olmamasının milletvekilliği ön seçimlerinin kaldırılmasından kaynaklandığını anlattı.
      Bu durumun siyasi partileri halktan kopuk hale getirdiğini kaydeden Tuncer, ''Siyasi partiler katılımcılıktan uzak oldukları için artık alternatif sunamıyorlar. Parti içi demokrasi olmadığı için de insanlar görüşlerini egemen kılabilmek için parti kurmaya yöneliyor. Bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri siyasi partilerdir'' dedi.
     

Milliyet



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs