En Sıcak Konular

Askeri araçlar yerli kaynaklardan sağlanacak

1 Temmuz 2009 20:54 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sona erdi.

Toplantıda askeri araç gereçlerin tamamına yakınının yerli savunma sanayi firmalarından karşılanması kararı alındı.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile diğer yetkililer katıldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında, değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını söyledi.

Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında imalat kararı alınan konuların hemen hemen tamamının, araç çekicisi hariç, savunma sanayii yerli firmalarına ihale edildiğini ifade etti.

Bu durumun herkes için övünülecek bir konu olduğuna dikkat çeken Gönül, 5-10 sene evvel bunların çoğunun yurt dışından alınmak zorunda kalındığını hatırlatarak, çok ileri teknoloji ürünü olan savunma sanayii ihtiyaçlarının yerli firmalardan karşılanıyor olmasının iftihar edilecek bir konu olduğunu vurguladı.

F-16 Modernizasyonu Projesi'nde TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ firmasının ana yükleniciliğinde, 1. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nın imkan ve kabiliyetleri de kullanılarak F-16 uçaklarının modernizasyonu için sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini dile getiren Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mİ17 helikopterleri ile yedek parçalarının depo seviyesi bakımlarının yapılmasına yönelik olarak, Mİ17 Helikopterleri Depo Seviyesi Bakım Projesi kapsamında, Oboronprom Unıted Industrıal Corp firması ile sözleşme görüşmelerine başlanılması kararlaştırıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı fırkateynleri için 3 boyutlu arama radarı ihtiyacını karşılamak üzere, Aselsan AŞ firması ile tedarik ve entegrasyon için sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın F-16 Simülatörü ihtiyacını karşılamak üzere Havelsan AŞ firması ile tam görev simülatörü tedariki için sözleşme görüşmelerine başlanmasına, Kundağı Motorlu (K/M) Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi Projesi ile 35 mm Oerlikon Ateş İdare Cihazı (AİC) modernizasyonu ve tedariki projesi kapsamında Aselsan AŞ firması ile tasarım ve geliştirme dönemi sözleşme görüşmelerine başlanmasına, Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili OBÜS Projesi kapsamında, Makina ve Kimya Endüstrisi Kuirumu ile tasarım ve geliştirme dönemi için sözleşme görüşmelerine başlanmasına, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın stabilize makinalı tüfek platformu (Stamp) ihtiyacını karşılamak üzere Aselsan AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına, Tank Taşıyıcı Araç ve Römorku Projesi kapsamında, Hema Endüstri AŞ firması ile tank taşıyıcı araç ve römorku tedariki için sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar alınmıştır."

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen çeşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyaçların giderilmesi maksadıyla muhtelif sözleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konularında Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkilendirildiğini kaydeden Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelişen ihtiyaçları çerçevesinde Araca Monte Multi-Spektral Sis Cihazı Projesinin Savunma Sanayi Müsteşarlığı sorumluluğunda başlatılması kararının alındığını belirtti.

Vecdi Gönül, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda NATO Bakım ve İkmal Ajansı (NAMSA) ile görüşmelerin başlandığını dile getiren Gönül, görüşmelerin bir ihale görüşmesi şeklinde değil ne yapılabileceği şeklinde sürdürdüğünü ifade etti.

Bu konuda ilk olarak bazı önceliklerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Gönül, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda NAMSA ile ilk temasların başladığını açıkladı.

Askerlerin sivil yargı tarafından yargılanmasına olanak tanıyan kanun değişikliğine ilişkin soru üzerine ise Gönül, "Bu kanun ceza kanunu biliyorsunuz. Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesidir. Bizim bakanlığın sevk ettiği bir kanun değildir. Bu kanunun sahibi Adalet Bakanlığı'na bu soruyu sorarsınız." diye konuştu.

cihan



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,924 µs