iy" /> iy"/>

En Sıcak Konular

Dünyada ilk: Sesi şifreledik!

0 0 0000 00:00 tsi
Dünyada ilk: Sesi şifreledik! Ve ses kriptoya büründü... Bu teknoloji dünyanın başka bir yerinde yok... Hatta bilindiği kadarıyla "süper güçlerin" elinde bile... ASELSAN, telefonların dinlenmesini engelleyen yeni bir teknoloji geliştirdi. iy

Kripto yetkisi kanunen Genelkurmay Başkanlığı’nda olduğu için bu hizmetten şimdilik sadece devlet yöneticileri yararlanabilecek.

ASELSAN, cep telefonu ve sabit telefonlar arasındaki izinsiz dinlemelere son vermek üzere, konuşmaları şifreleyen cep telefonunu geliştirmeyi başardı. Projesi uzun süredir devam eden telefonun ptototip üretimi bir süre önce tamamlandı ve ürün testlerden başarıyla geçti. 2008 yılında seri üretimi planlanan telefon ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve kamu kurumlarında "gizli" konuşmaların yapılması amaçlanıyor. ASELSAN’ın cep telefonu, öncelikle TSK’nın üst kadrosuyla başta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan olmak üzere devletin üst kadrosunun kullanımına verilecek. Bu sayede "dinlenme endişesi" olmadan Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay Başkanı telefonda konuşabilecek. Kripto yetkisi kanunen Genelkurmay Başkanlığı’nda olduğu için bu hizmetten sadece devlet yöneticilerinin yararlanabilecek.

MİLLİ KRİPTO: ASELSAN’ın geliştirdiği kripto, özgün ve milli yazılıma sahip olduğu için yabancı istihbarat birimlerince dinlenemeyecek. Konuşma önce cep telefonu üzerindeki kripto kartında şifrelenecek, ardından yine ses olarak GSM baz istasyonuna gönderilecek. Baz istasyonundan alıcıya ulaşan ses, bu telefondaki kripto kartıyla tekrar anlaşılır ses haline dönüşecek. Telefonu dinlemeye çalışanlar, cızırtıdan başka bir şey duymayacak.

1230 MÜHENDİS: Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) telsiz ihtiyacını karşılamak üzere kurulan ASELSAN, bugün kendi tasarladığı özgün ürünleri 28 ülkeye ihraç ediyor. 2006 yılı yurtdışı ihraç bağlantıları 75 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kurum, 124 yerli firmaya yan sanayi olarak iş yaptırıyor. Ürettiği telsiz, gece görüş cihazları ve termal kameralarla terörle mücadelede önemli görevler üstlenen ASELSAN, bugün hava savunma silah sistemleri, helikopter, tank ve topçu sistemlerini tasarlayıp üreterek, TSK’nın harekat ve vuruş kabiliyetini arttırıyor. ASELSAN, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) "500 Büyük Sanayi Kuruluşu" liginin üretimden satışlar bölümünde 60’ıncı sırada bulunuyor. Kuruluş, brüt katmadeğer sıralamasında 23’üncü, öz sermaye sıralamasında 49’uncu net aktifler sıralamasında 13’üncü 2005 dönem kárı sıralamasında ve çalışan sayısı sıralamasında ise 22’nci durumda. ASELSAN’da halen 1230’u mühendis, 3 bin personel çalışıyor.

Sivillerin kullanımı için Genelkurmay izni gerekiyor

ASELSAN, kriptolu cep telefonu satışını şimdilik Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ve kamu kurumlarına yapmayı planlanıyor. TSK ile 2007 yılı içinde satış sözleşmesinin yapılması bekleniyor. Sivillerin telefonu kullanabilmesi için öncelikle Genelkurmay’dan izin gerekiyor.

Mesaj ve fotoğraf gönderen telsiz

ASELSAN’ın özgün yazılımlı telsiz üretiminde sağladığı başarı da büyüyerek devam ediyor. Geçen yıl Uruguay’a 3 milyon dolarlık 9600 serisi frekans atlamalı telsiz, ABD’ye ise yeryüzündeki geliştirilmiş en ileri teknoloji ürünü 637 bin dolarlık 4700 serisi telsiz satışı yapılmıştı. ABD’ye satılan ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın da kullanmaya başladığı telsizin en büyük özelliğini, diğer telsizlerle ve ofis bilgisayarlarıyla mesajlaşma da yapması ve fotoğraf göndermesi oluşturuyor. Ayrıca, sistemin kontrol merkezindeki operatörler, telsiz kullanıcılarını sayısal haritalar üzerinden izleyebiliyor, hareketli ekiplerini gerektiği gibi yönlendirebiliyor. 

Hürriyet



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,687 µs