En Sıcak Konular

ABD ile Kürtler'in Kerkük gerilimi

0 0 0000 00:00 tsi
ABD ile Kürtler'in Kerkük gerilimi Fransa'da yayınlanan Le Figaro gazetesi, Kuzey Irak'ta ABD ile Kürtlerin ilişkilerinde değişen boyutları yazdı... Gazeteye göre ilişkiler hızla soğuyor... Peki, sebep?

Gazete Kürtlerin topraklarını genişletmek istediklerini belirterek Kerkük’teki referandumu kazanacaklarını yazdı. Ancak ABD’nin bu konuda “hevesli” olmadığını öne süren gazete “İsteksizlikleri, Kürt müttefikleri ile ilişkileri soğutmaya katkıda bulunuyor” dedi.

Kerkük sorunu giderek artan bir biçimde Batı’yı kaygılandırıyor. Fransız Le Figaro gazetesi, Iraklı Kürtlerin topraklarını genişletmek istediklerini belirtti. Gazete Kürtlerin, Kerkük’teki referandumu kazanmalarının kesin gibi göründüğünü yazdı. Ancak ABD’nin bu konuda çok hevesli görünmediğini öne süren gazete, “İsteksizlikleri, Kürt müttefikleri ile ilişkileri soğutmaya katkıda bulunuyor” diye yazdı.

Le Figaro, Kerkük mahreçli haberinde Kürtlerin topraklarına petrol zengini Kerkük’ü de katarak genişletmek istediklerini belirtti. Kerkük’te gerilimin sürdüğünü kaydeden gazete, Kerkük’te çeşitli grupların görüşlerine yer verirken Peşmerge yetkilisi Halo Nedjad’ın açıklamalarını da yansıttı. Şii Muktada El Sard’ın Mehdi ordusunun birkaç aydan beri Kerkük’te elemanlarını yerleştirdiğini söyleyen Nedjad, “Türkmen Cehpesi’nin aşırı unsurlarının Türkler ile ilişki içinde olduklarını biliyoruz” dedi.

Kerkük’teki yapılması öngörülen referandumun yarattığı sorunlar da üzerinde duran gazete, referandumun Kürtler tarafından kazanılmasına kesin gözüyle bakıldığını yazdı. Ancak ABD’nin bu proje konusunda “hevesli” olmadığını savunan gazete şunları yazdı:

“İsteksizlikleri, Kürt müttefikleri ile ilişkileri soğutmaya katkıda bulunuyor. Kürtlerin küskünlüğü, semantik değişiklikler ile yansıtılıyor. Artık Amerikan kurtuluş ordusundan değil, işgal ordusundan söz ediliyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği milletvekili Hamen Zerar, ‘Amerikalılar Kürt dostlarını kaybetmek istemiyorsa daha gerçekçi olmalı’ diyor. Bu, Washington’un şimdilik Kerkük’te çığırından çıkabilecek bir oyun efendisi olmayı sürdürdüğünü hatırlatmanın bir yoludur”
 
Hurriyet



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs