En Sıcak Konular

"Bu çılgınlık!"

0 0 0000 00:00 tsi
Bugüne kadar PKK’ya karşı düzenlenen en büyük harekât olan Çelik-1 Harekatı’nın komutanı Osman Pamukoğlu: Türk Ordusu Irak’a girerse sadece PKK’yı değil, 7 milyon Kürt’ü karşısında bulacak. İşte Paşa'nın olası gelişmeler ile

Pamukoğlu’nun üç senaryosu

1- Halkı oyalamaya dönük, sınırlı, 40 km derinlikli bir harekât. PKK değil, biz kayıp veririz.

2-İran-Suriye ile anlaşıp girmek. Türkiye’nin petrol havzalarını kontrol riski var, İran yanaşmaz.

3-ABD, İsrail ve İngiltere ile anlaşıp girmek. Ancak üçünde de kaybeden taraf Türkiye olur.

1995 yılında PKK’ya karşı yapılan en büyük harekât olan Çelik-1 Operasyonu’nu yöneten emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, üç senaryo ile Türkiye’nin Kuzey Irak ve Kerkük politikasına açıklık getirdi.

Pamukoğlu’nun ilk senaryosu, en kısa vadeli olanı. Bu senaryoya göre Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak’ın 40 kilometre kadar içlerine ilerleyebilir. Ancak PKK’ya yönelik bu operasyon Türk halkını oyalamaktan öteye geçmez. Çünkü PKK, bu operasyonda büyük kayıp vermez. Aksine, Türk Ordusu belli ölçüde kayıp verecektir.

Pamukoğlu’nun ikinci senaryosu, Türkiye’nin İran ve Suriye ile anlaşarak hareket etmesi. Ancak Türkiye olası bir Kuzey Irak harekatında enerji havzalarına ineceği için İran rahatsız olacaktır.

Üçüncü senaryo ise Türkiye’nin ABD, İngiltere ve İsrail’le anlaşarak hareket etmesi. Fakat bu, Türk halkına çok iyi anlatılmalıdır. Halkı ikna etmeden Meclis karar alamaz, halkı arkasına almayan Türkiye başarılı olamaz.

ESKİYE DÖNÜŞ OLMAZ

Pamukoğlu, “Bu topraklar eski haline dönebilir mi?” sorusuna ise olumlu bir cevap vermiyor. Bunun imkansız olduğunu belirten Pamuk-oğlu, “Tek hükümet çatısı altında bir yönetim görmüyorum” diyor.

Pamukoğlu şöyle devam ediyor: Oraya girildiğinde neler olacağı çok belli. Sünniler ve Şiiler de işe karışacak. Kimse, “Türkler, Türkmen bölgesine girdi” diye düşünmeyecek. “Irak’ın topraklarına girdi” diye düşünecekler. 93-95 yıllarında yaptığımızı yapmak, Irak topraklarına taarruz etmek, PKK kamplarını vurmak elbette bir şeydir. Ama o günden bu güne değişen bir şey daha var; PKK siyasallaştı. Siz “Kerkük” diye indiğiniz anda karşınızda sadece PKK’yı değil 6.5 milyon kürdü bulacaksınız. Oradaki halk, yani daha güneydeki Sünniler ve Şiiler, harekâtı şöyle görecek; “Topraklarımıza ABD ile işbirliği içinde olan bir kuvvet girdi.” Aşırı inançlı, vücuduna bombalar bağlamış, patlayıcı yüklü arabalarla saldıran ve nereden saldırdığı belli olmayan insanların, düzenli orduyla etkisiz hale getirilemeyeceğini ABD örneğinden görüyoruz.

3 YIL SONRA NE OLUR?

Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, 3 yıl sonrasını nasıl gördüğünü ise şöyle anlattı: Bunu 2-3 senaryo halinde yazmak mümkün. Çünkü bir bütünlük yok. Neden yok? İran ve Suriye’nin, ABD’nin, Avrupa güçlerinin vereceği tepkiler var. Pakistan’dan Cezayir’e, Fas’a kadar uzanan bir coğrafyada tepkiler geleceği kesin. Tüm bu ülkelerin hareketlerinde bir bütünlük olmayacak. İngiliz ve Amerikan petrol şirketleri Irak’tan vazgeçmezler. Hiçbir zaman da 3 senaryo boyutunun ötesine geçilemez. 3 senaryoda biter bu iş. Bu çok net, çünkü coğrafya belli.

Akşam



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs