En Sıcak Konular

İsrail, Suriye ile barış görüşmelerini reddetti

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail, Suriye ile barış görüşmelerini reddetti İsrail Dışişleri Bakanlığının eski diplomatlarından Alon Liel, Suriye'nin ülkesi ile barış görüşmelerini yeniden başlatmayı ciddi olarak istediğini, hatta geçtiğimiz yaz Lübnan'daki savaş sırasında, iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında gizli görüş

Haaretz gazetesinde bir kaç gün önce verilen haberde, 2004 Ocak ayından bu yana İsrail ve Suriye arasında barış görüşmelerinin yeniden başlatılması amacıyla, Türkiye'nin de dahil olduğu süreçte, bazı arabulucularla gayrıresmi girişimler yapıldığı, ancak bu girişimlerin daha sonra kesintiye uğradığı yer almıştı. Haber, İsrail ve Suriyeli yetkililerce yalanlanmıştı.

Netanya Akademisi'nde düzenlenen bir konferansta, girişimlerde adı geçen isimlerden Alon Liel, konuyla ilgili ilk kez açıklamalar yaptı ve bu sürecin her aşamasında hükümet yetkililerini bilgilendirdiğini söyledi.

Liel, kendisiyle görüşen ve Suriye asıllı ABD'li işadamı İbrahim Süleyman'ın, aynı zamanda Şam hükümetiyle de temas içinde olduğuna inandığını da belirtti.

Eski İsrail Dışişleri yetkilisi, "Bize göre (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ın görüşme istediği son derece açık" şeklinde konuştu.

Daha önce yayımlanan haberlerde, Liel ve Suleyman'ı bir araya getirenin, Washington'daki Ortadoğu Barış Vakfı'nın yöneticisi Geoffrey Aronson olduğu belirtilmişti. Alon Liel, İsviçreli yetkililerin aracı olduğu sekiz görüşme yapıldığını da açıkladı.

Görüşmelere kimin ev sahipliği yaptığını açıklamayan Liel, aracıların görüşmelerden çıkan mesajların Suriye hükümetine ulaşıp ulaşmadığını belirlemek için kendi diplomatik kanallarından yararlandıklarına inandığını söyledi.

Liel, son buluşmanın, İsrail'in Güney Lübnan'da Hizbullah ile yaptığı savaş sırasında, Temmuz sonlarında gerçekleştiğini de bildirdi. Aynı gün, İsrail'in Suriye ve İran tarafından desteklendiğini ileri sürdüğü Hizbullah milislerinin fırlattığı füzelerin, birkaç İsraillinin ölümüne yol açtığını hatırlatan Liel, "Oldukça zor bir gündü. Suriye tarafı, bir savaşın cereyan ettiğine ve bir kriz ortamında bulunulduğuna göre, üst düzeyde, bakan yardımcılarının bir araya geleceği, sonuca yönelik, hızlı bir toplantı yapılsın, toplantıda bir Amerikalı da bulunsun önerisini getirdi" diye konuştu.

Liel, Suriye tarafının önerisini İsrail hükümet yetkililerine ilettiğini ve kabul etmeleri konusunda adeta yalvardığını da söyledi. "Ama yanıt, 'Hayır, onlarla görüşmek istemiyoruz.' oldu" diye konuştu.

Liel'e göre, Golan tepelerini geri verme fikrini kamuoyuna kabul ettirmenin kolay olmadığı ve Washington'un Suriye'yi izole etme politikasına ters düştüğü için, İsrail hükümeti, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına sıcak bakmıyor.
Liel, her görüşmenin başında muhataplarına hükümeti temsil etmediğini açıkça belirttiğini, her turun ardından hem İsrail yetkililerini, hem de Türk hükümetini bilgilendirdiğini söyledi. Liel, tarafların daha önce Türk hükümetine arabuluculuk için başvurduğunu, ancak olumsuz yanıt aldıklarını da öne sürdü.

Aronson da barış görüşmelerinin yeniden başlaması için zamanın uygun olduğunu, ancak Suriye'nin, Washington'un gözüne girebilmek için barışa taraftar görünüyor olabileceğini söylemişti. Aronson, "İki tarafın yetkililerin iyi niyetle masaya oturduklarında konuşacak konu bulacaklarına inanmak için yeterli işaret var" demişti.

Başbakan Ehud Olmert ise Liel ve Süleyman arasındaki görüşmelerin basına yansımasının ardından, Suriyelilerle resmi bir temas olduğunu yalanlamış ve "Bu konudan hiç haberim olmadı. Hükümetten de hiç bir kimse bu sürece katılmış değil. Kendi adına konuşan birinin özel bir girişiminden öteye bir şey değil" şeklinde konuşmuştu.

Suriye hükümet yetkilileri de yaptıkları açıklamada söz konusu haberin "temelsiz" olduğunu belirtmişlerdi.

Hürriyet



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs