En Sıcak Konular

Türk çocuklar için Amaze alarmı!

0 0 0000 00:00 tsi
Türk çocuklar için Amaze alarmı! İşte karşınızda “aklın gıdası” olarak lanse edilen Amaze… Mucidi margarinleriyle ünlü Unilever. İddiaya göre çocukların zekâsını geliştirecek. Prof. Dr. Ahmet Aydın’a göre ise “Dünyadaki hiçbir yiyecek için bu tür bir iddia y

Sağlığa zararlı margarin ve hidrojenize yağlara talebin düşmesi, Unilever’i yüksek kâr getirecek başka ürünler bulmaya itmiş olacak ki, ortaya “mucizevî” bir buluşla çıktılar.

Mucizevî buluşun ne menem bir şey olması gerektiğinin ipuçlarını İstanbullu 1.500 çocuk ve 2.700 anne vermiş. “Sorgulanan” annelerin yüzde 91’i çocuklarının zekâsını geliştirecek ürünler yemesini istediğini söylemiş. Bu araştırmaya büyük paralar yatıran şirket “Amaze” adını verdiği bir ürün grubuyla ortaya çıktı. Amaze’ye Omega 3, demir ve iyot katılmış.

Her gün çıkan binlerce çocuk ürünü arasından Amaze’nin çok ilginç bir özelliği var! Margarin şirketinin iddiasına göre, “5-12 yaş arası okula giden çocukların zekasını geliştirmeye yardımcı oluyor”muş. Ve bir bomba daha geliyor, gene şirketin iddiasına göre, “Ürünlerden birini tüketen bir çocuk, günlük vitamin ihtiyacının üçte birini karşılamış olacak”mış.

“Reklâmı bile yasaklanmalı”

Bu iddiaların gerçeği ne ölçüde yansıttığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın’a danıştık. Prof. Aydın, iddialara yönelik olarak şunları söyledi: “Dünyadaki hiçbir yiyecek için bu tür bir iddia yapılamaz! Gıda şirketlerinin bu ürünleri çocuklara ne şekilde yedirdiklerine de bakmak lazım. Mesela tahıl gevrekleri veya tahıllı gofretler bol miktarda trans yağ asidi ve serbest radikal içerebiliyor.”

Tamamen pazarlama taktiği gereği iddialarda bulunan şirket, bunun çocukların sağlığını nasıl etkileyeceğini düşünmüyor olmalı. Çünkü ceviz gibi yüzyıllardır övülen bir besin için bile, hiç kimse “şu-şu yaş grubunun zekâ gelişimine yardımcı oluyor” demiş değil. Şirket yetkilileri Amaze ürünleri arasında çıkacak sütlerin çikolata gofret ve muz aromalı olacağını söyledi. Kısacası çocuklar, biraz demir, biraz iyot alayım derken gıda boyaları, sentetik aromalar ve katkı maddeleri içine düşmüş olacaklar.

Prof. Aydın, bu tür ürünlerin reklâmlarının da son derece sakıncalı olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: “Bu tür ürünlerin reklâmının bile yapılmaması lazım. Mesela Kalbim Benecol’ün kolesterol iddialarına yönelik çok şikâyet oldu. Reklâm kalkacak denildi ama hala televizyonlarda görüyoruz. Bu tür iddiaların reklâmlarda, tanıtımlarda yer alması da yasaklanmalı”.

Fabrika gıdası doğal gıdadan iyi mi?

Amaze’in ikinci iddiası da son derece ürkütücü. Çocukların günlük besin ihtiyacının üçte birini karşıladığını iddia ettiğiniz zaman, çoğu anne buna ilgi duyabilir. Beslenmebilteni.com internet sitesinde sentetik vitaminlerle, doğal yiyeceklerde doğal şekilde bulunan vitaminlerin eşdeğer olmadığına dair yazılara (http://www.beslenmebulteni.com/beslenme/modules.php?name=News&file=article&sid=73)  yer veren Prof. Aydın, bu konuda da şu yorumları yapıyor: “Bu tür şirketler sanki doğal gıdalar daha iyi değilmiş gibi açıklamalar yapıyorlar. Sanki doğal yiyeceklerin üstün özellikleri yokmuş, kendileri bir mucize yapmış gibiler. Gıda şirketleri belki iki üç vitamini- minerali ürünlerine katıyorlar ama herhangi bir doğal besinde bunların zaten onlarcası mevcut. Önemli olan, seçerek bir iki vitamini minerali almanız değil, doğal besinlerden bunların çok geniş bir yelpazesini elde edebilmenizdir”.

Türk çocukları denek mi olacak?

Margarin şirketi, bu “mucizevî” ürün gamının, ilk Türkiye’de çıkacağını “müjdeledi”. Hürriyet gazetesi muhabirinin, Türk çocuklarını denek gibi görme sorusu üzerine Unilever Dünya Fonksiyonel Ürünler Başkan Yardımcısı Hakan Behlil şöyle yanıt vermiş: "Gerekli deneyleri zaten yaptık. Türk çocuklarını ‘denek’ gibi görmek söz konusu değil, Ayrıca ürünümüzün herhangi bir yan etkisi, zararı yok.” Şirket, şanslı ülkemizden sonra bu ürünlerin Latin Amerika ve Güney Afrika gibi dünyanın diğer gelişmemiş bölgelerinde çıkacağını ifade ediyor.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, ABD gibi gelişmiş ülkelerde bir gıdanın çıkmadan önce Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nden onay alması gerektiğini belirtti: “FDA gibi bir kurumdan onay alabilmek için uzun araştırmalar ve deneyler yapılması gerekir.” dedi. 

“Aganigi” diyerek fındığın satılması bir dereceye kadar haklı bulunabilir. Fındık, en azından doğal bir besin. Ama diğer endüstriyel gofret ve sütlerden tek farkı içine konulan birkaç mineral olan ürünlerin “aklın besini” olarak pazarlanması ve buna izin verilmesi akıl alacak gibi değil!

iyibilgi.com



Bu haber 1,614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs