En Sıcak Konular

Adalet Divanı'ndan PKK'ya yeşil ışık!

0 0 0000 00:00 tsi
Adalet Divanı'ndan PKK'ya yeşil ışık! Avrupa Adalet Divanı, terör örgütü PKK’nın AB terör örgütleri listesine alınmasına adli itiraz yolunu açtı ve örgüt yandaşlarının AB terör örgütleri listesinden çıkarılma talebinde bulunmaya hakkı olduğu görüşünü açıkladı.

Terörist Osman Öcalan, ‘PKK’nin şefi’ sıfatını kullanarak, Lüksemburg’da bulunan Adalet Divanı’na avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruda, örgütün 2002 yılında dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı.

Adalet Divanı, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyinin PKK’yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan’ın artık var olmayan söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını belirtmişti.

Temyiz üzerine, bugünkü kararında Adalet Divanı, terörist Öcalan’ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak, teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine yeşil ışık yaktı.

Bu durumda, Adalet Divanı yargıçları, terör örgütünün AB listesinden çıkarılmasına yönelik adli talepleri inceleyerek gerekçeli bir karar açıklayacak.

LİSTE’NİN ETKİNLİĞİ TARTIŞMA KONUSU
Hamas’ın Filistin seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından sıkıntılı günler yaşayan AB’nin bünyesinde terör örgütleri listesine ilişkin tartışmalar da sürüyor.

Terörizme karşı mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etmek ve engellemek amacıyla oluşturulduğu varsayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.

Her 6 ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor.

AB listesinde yer alan PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin çeşitli AB ülkelerinde temsilcilikler bulundurmaları ve izinli gösteriler düzenlemeleri, bu örgütlerin üyelerinin bazı AB ülkelerinde “himaye edilmeleri” de söz konusu listenin etkinliğinin sorgulanmasına, diplomatik gerginliklere ve çeşitli eleştirilere konu oluyor.

ADALET DİVANI KARARLARI LİSTEYİ ÇÖKERTEBİLİR
Belçika Dönem Başkanlığı sırasında, 2001 sonunda, ABD’nin baskılarıyla oluşturulan AB terör örgütleri listesinin, sadece sorun kaynağı olduğu görüşünü savunan bazı AB’li diplomatlar ise Adalet Divanı kararlarının, listenin çökertilmesi için bahane olarak değerlendirilebileceğini ileri sürüyor.

AB diplomatları, Adalet Divanı’nın Halkın Mücahitleri ve PKK kararları ardından yeni tartışmalara konu olan ve ne işe yaradığı sorgulanan, hukuki altyapısı zayıf olan AB terör örgütleri listesinin bir anda çökebileceğini ileri sürüyorlar.

AB, ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırılarının hemen ardından oluşturduğu terör örgütleri listesine Hamas’ı en baştan sokmuş, bu örgütün siyasi kanadını da daha sonra listeye eklemişti.

ABD tarafından da terörist olarak nitelenen İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri ve PKK da listeye 2002’de eklenmişti.

Avrupa Adalet Divanı, geçen Aralık ayında, İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri’nin AB terör örgütleri listesine alınması ve mal varlıklarının dondurulmasına yönelik kararı iptal etmişti.

Adalet Divanı yetkilileri, bu kararın ardından, Halkın Mücahitleri örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekeceğini duyurmuştu.

NTV



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs