En Sıcak Konular

Baykal: Rejimle sürekli gerginlik Türkiye'nin talihsizliği

0 0 0000 00:00 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Türkiye'de toplumun ağırlıklı güçlerinin anayasal rejiminin özüyle sürekli bir gerginlik içinde bulunması, Türkiye'nin en büyük talihsizliğidir” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ı ziyaret eden Baykal, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından öğretim üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya geldi.

Baykal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de üniversitelerin Ankara ve İstanbul dışında oluşturulmasının, Cumhuriyet tarihinin önemli projelerinden biri olduğunu belirtti.

Baykal, bunun sadece eğitimi geliştirme, yaygınlaştırma, üniversite hizmetini Anadolu'ya yayma amacının ötesinde, Türkiye'nin temel anayasal siyaset anlayışının Anadolu coğrafyasına yerleştirme amacını taşıdığını söyledi.

“ÜNİVERSİTELERİ ANADOLU'YA YAYMA PROJESİ SORUN YARATTI”

Geçen sürede, üniversitelerin Türkiye'nin dört bir yanında yeşermeye başladığını ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

“Son dönemlerde hemen hemen her il bir üniversite arayışı içine girdi. Bunu doğal karşılamak lazım ama ne yazık ki bunu gereken destekler ortaya koyulmadan, bu projeyi başarıyı ulaştırmak için gerekli maddi ve kadroya dayalı destekler yapılmadan gerçekleştirmek, üniversitelerimizi Anadolu'ya yaymak projesinde ciddi sorunlar yaratmıştır.

Bu iş kutsal, mutlaka başarıya götürülmesi gereken bir iştir. Türkiye maalesef bugün, 3 öğretim üyesi, 3 profesör, 3 doçent olmadan üniversitelerin açıldığına tanık olmaktadır. Bu sürecin değerlendirilmesi gerekiyor. Var olan üniversitelerimizin de ciddi sorunları var.”

“ÜNİVERSİTELERE KAYNAK AYRILMASI”

Üniversitelerin elindeki sınırlı kaynakları, daha verimli kullanmaya yönelmesi gerektiğini belirten Baykal, şöyle devam etti:

“Şüphesiz, Türkiye'nin üniversiteye daha çok kaynak ayırma konusunda temel bir tercihi yeniden değerledirmesine ihtiyaç var. Maalesef üniversitelerin bütçe olanakları ve kendi kaynaklarını kullanma imkanı ciddi şekilde kısıtlanmış. 'Sadece maddi ve mali sıkıntılar nedeniyle mi üniversiteler kendi yarattıkları kaynaklarını kullanma imkanından mahrum bırakılmıştır' diye kendime soruyorum. Ne yazık ki üniversitelere yönelik hiç uygulanmayan kısıtlayıcı yaklaşımın, Türkiye'de egemen olduğunu üzüntüyle görüyorum. Bu çok sağlıksız, yanlış ve tehlikeli bir durumu ortaya koyuyor.”
Baykal, “Bir devlet yönetiminin kendi temel kurumları karşısında, onların gelişmesini engelleyici bir tavır içinde olması üzüntü vericidir ama ne yazık ki bugün bunu yaşıyoruz. Yani üniversitelerle var olan ideolojik çatışmanın, Türkiye'nin üniversitelerini geliştirmesine engel olmaya başladığını görüyoruz” dedi.

"LAİK, DEMOKRATİK ÜNİVERSİTELERLE İFTİHAR EDİLMELİ”

Üniversitelerin laik, demokratik cumhuriyet anlayışını benimsemiş Atatürkçü kurumlar olmasının, iftihar etmeyi gerektirdiğini vurgulayan Baykal, şunları kaydetti:

“Ama ne yazık ki bunun sıkıntı yarattığını görüyoruz. Bu bugün Türkiye'de yaşanmakta olan sorunun parçasıdır. Türkiye, kendi anayasal rejiminin temellerini tartışmaya sürüklenen bir ülke konumundadır. Hiçbir istikrarlı ülkede, o ülkenin siyasi düzeni ve temelleri, marjinal çevreler hariç tartışma konusu olmaz. Türkiye'de toplumun ağırlıklı güçlerinin anayasal rejiminin özüyle sürekli bir gerginlik içinde bulunması, Türkiye'nin en büyük talihsizliğidir. Türkiye bunu aşmalıdır.”


Hürriyet



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs