En Sıcak Konular

Hz. Muhammed'e komşuluk için Ecevit'in mirasında kavga!

0 0 0000 00:00 tsi
Hz. Muhammed'e komşuluk için Ecevit'in mirasında kavga! Kasım ayında ölen Ecevit'in S.Arabistan'daki büyük mirası peygamberin türbesinin bulunduğu yerin hemen yakınında... Ancak bir problem var... Vahdettin'in torun çocukları...

Miras Ecevit'in anne tarafından büyük dedesi Medine Harem Şeyhi Emin Paşa'dan geliyor.

Ulviye Sultan'ın kızı
Mirasın bir ortağı da otel işleten Hanzade ve Halim Özbaş kardeşler. İki kardeşin annesi Hümeyra Özbaş, Vahdettin'in büyük kızı Ulviye Sultan'ın tek çocuğu. Hümeyra Özbaş, Ulviye Sultan'ın Ecevit'in eniştesi İ. Hakkı Okday'la evliliğinden doğdu.

Rahşan hanım itiraz etti
Bu arada Ecevit'in anne tarafından üçüncü kuşak kuzenlerinin açtığı veraset davasına Rahşan Ecevit itiraz etti. Rahşan Hanım, Ecevit'in ölümünden sonra dava açıldığını, başka mirasçı olmadığına karar verildiğini belirtti.

Son Osmanlılar
Sultan Vahdettin'in Kuşadası'ndaki torunları ve torun çocukları (soldan): Hanzade Özbaş, annesi Hümeyra Özbaş, Hümeyra Özbaş'ın kuzeni Neslişah Sultan (Osmanoğlu), eşi Halil Özbaş, gelini Evin Özbaş ve oğlu Halim Özbaş.

Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi

Kasım ayında vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit'in, bir kısmını Diyanet'e bağışladığı Medine'de Hz. Muhammed'in türbesinin yanındaki mirasına Sultan Vahdettin'in torun çocukları da ortak çıktı.

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in Suudi Arabistan'daki mirası, Medine'de Hazreti Muhammed'in türbesinin bulunduğu "Ravza-i Mutahhara" nın biraz ilerisinde yer alıyor ve Ecevit'in anne tarafından büyük dedesi olan Medine Harem Şeyhi Emin Paşa'dan intikal ediyor. Ancak, Suudi Arabistan'daki bu büyük mirasın bir ortağı daha var: Osmanlılar'ın son padişahı Sultan Vahdettin'in torunlarından Hümeyra Özbaş "Hanımsultan"ın şu anda Kuşadası'nda yaşayan çocukları Hanzade ve Halim Özbaş kardeşler. Bülent Ecevit ile Sultan Vahdettin arasındaki miras bağı, şu şekilde: Sultan Vahdettin'in Ulviye ve Sabiha Sultanlar adında iki kızı vardı. Padişahın büyük kızı Ulviye Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun son sadrazamı Tevfik Paşa'nın oğlu İsmail Hakkı Bey ile evliydi. Çift daha sonra ayrıldı ve İsmail Hakkı Bey, Bülent Ecevit'in annesi ressam Nazlı Ecevit'in teyzesi olan ama Nazlı Hanım'dan sadece iki yaş büyük bulunan Ferhande Hanım ile evlendi. Çift uzun yıllar evli kaldı, 1970'lerin sonunda önce İsmail Hakkı Bey, daha sonra da Ferhande Hanım vefat ettiler. Ecevit'in teyzesi Ferhande Okday, eşinin vefatından sonra üvey kızı olan Hümeyra Hanımsultan'ın yanında yaşamıştı. Bülent Ecevit'in eniştesi İsmail Hakkı Okday'ın, ilk hanımı Ulviye Sultan'dan olan tek çocuğu Hümeyra Özbaş "Hanımsultan" ise, Kuşadası'nda "aristokratların mekânı" olarak bilinen Kısmet Oteli'nin kurucusuydu ve o da 2000 yılının Mayıs'ında vefat etti. Mirasa ortak oldukları söylenen hanedan mensupları, Hümeyra Özbaş'ın şu anda Kuşadası'ndaki Kısmet Oteli'ni işleten çocukları Hanzade ve Halim Özbaş kardeşler. Medine'deki mirasın ilk kısmını 1990'ların sonunda alan Bülent Ecevit, eniştesinin teyzesinden önce ölmüş olduğunu söyleyerek Özbaş ailesinin mirasta hakkı bulunmadığını iddia etmiş ve büyük dedesi olan Medine Harem Şeyhi Emin Paşa'nın veraset ilamına Özbaşlar'ın yazılmasına karşı çıkmıştı. Ecevit, mirasın bir kısmını da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den kişisel bir hukuki mütalaa alarak Diyanet Vakfı'na bağışlamıştı. Bülent Ecevit'in mirasının gündeme gelmesi üzerine, Sultan Vahdettin'in torun çocukları konuyu yakından takip etmeye hazırlanıyor.

Murat BardakçıSabah



Bu haber 6,866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs