En Sıcak Konular

Washington'un Kerkük raporu: Şehir Türkmenlerin

0 0 0000 00:00 tsi
Washington'un Kerkük raporu: Şehir Türkmenlerin Kerkük’teki patlama, Ortadoğu konularında uzman Washington Enstitüsü’nün Kerkük ile ilgili bir uyarı raporu yayınlamasının hemen ardından meydana geldi. Raporda ilginç ayrıntılar var. Özellikle Kerkük'ün nüfus yapılanması ile ilgili...

Bazı adımlar atılmazsa, Kerkük’ün, Bağdat’tan daha kötü bir çatışma alanı haline gelebileceği ve Türkmen haklarını savunan Türkiye’yi de içine çekebileceği uyarısında bulunan rapor şöyle:

Kürtlere karşı gökkuşağı koalisyonu

Kerkük’te, denetimi ele geçiren Kürtler’e karşı bir "gökkuşağı koalisyonu" oluşmaya başladı. Kerkük’teki Şiiler, Mukteda el Sadr’ın Mehdi Ordusu’ndan destek alıyor ve Şii Türkmenler de aynı saflara katıldı. Bazı Sünni Türkmenler ise El Kaide bağlantılı İslamcı unsurlar ile dayanışma içinde. Böylece, Bağdat’ta birbirini boğazlayan unsurlar, Kerkük’te Kürtler’e karşı "gökkuşağı koalisyonu" halinde bir araya geldi.

Petrolde paylaşım şart

Bölgede çatışmaların önlenmesi için, Kerkük dışına itilen Arap ve Türkmenler’in kente dönmesi ve petrol denetimi için de "bütün" grupların katılacağı "bir güç paylaşımı" düzenlemesine gidilmesi gerekli.

Petrol rezervleri kent için yürütülen savaşın belirleyici unsuru. Henüz açılmamış kuyularla ilgili bir belirsizlik var. Buna rağmen Kürtler "kendi petrol yasalarına göre" çeşitli şirketler ile anlaşmalar yapıyor. Kürt yetkililer petrol ile ilgili tehditkar açıklamalar yapıyor.

Nüfus normalleştirilmeli

1957’de yapılan "son çarpıtılmamış" nüfus sayımına göre, Kerkük’ün yüzde 40’ı Türkmen, yüzde 35’i Kürt, yüzde 24’ü Arap ve yüzde 1’i Hıristiyan. Kent önce Saddam tarafından Araplaştırıldı, 120 bin kişi sürüldü. 2003’ten sonra ise Kürt nüfus arttı, Arap ve Türkmenler şiddet ve yıldırma yoluyla kent dışına itildi. Anayasadaki üç aşamalı plana göre kentten sürülenler, Mart 2007’ye kadar dönecek, Temmuz 2007’de nüfus sayımı yapılacak, 15 Kasım’dan önce de Kerkük’ün geleceği için bir referandum gerçekleştirilecek.
 
Kerkük patladı 

Bu arada Türk dış politikasının bir numaralı gündem maddesi haline gelen Kerkük’te dün Türkmenleri hedef alan bir saldırı yaşandı. Bomba yüklü bir kamyonetin infilak etmesi sonucu ilk belirlemelere göre 10 Türkmen öldü, ikisi ağır olmak üzere aralarında 15 polisin de bulunduğu 45 Türkmen yaralandı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) yetkililerinin Hürriyet’e verdiği bilgilere göre, patlama Kerkük’te Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Sarıkahya semtinde meydana geldi. Türkmenlerin kurduğu Sarıkahya Kültür Merkezi’nin önüne park etmiş içi bomba yüklü bir kamyonet öğle saatlerinde infilak etti. Kültür merkezinin en yoğun olduğu saatlerde meydana gelen patlama sonucunda merkezde bulunan sekiz Türkmen yaşamını yitirdi. Uluslararası haber ajansları ise saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdular.

Kültür merkezinin karşısında bulunan, Türkmenlerin denetimindeki Korya Karakolu da patlamadan etkilendi. Karakolda görev yapan polislerden 15’i yaralandı. Karakol ve kültür merkezindeki toplam 45 yaralıdan ikisinin durumunun ağır olduğu ve hayati tehlikeyi atlatamadıkları bildirildi. Saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğine dair dün akşam saatlerine kadar bir bilgiye ulaşılamadı. ITC Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, "Saldırının failleri ile ilgili bize ulaşmış bir bilgi yok" demekle yetindi.

Beş gün önce de yine Kerkük’te bir inşaat firmasında çalışan iki Türkmen mühendis ile bir Türkmen işçisinin öldürüldüğü bilgisine ulaşıldı. Üç gün önce ise, varlıklı bir Türkmen işadamına ait süpermarket, sabah saatlerinde bombalı saldırıya uğradı ve yüksek miktarda maddi zarar meydana geldi. Aynı günün akşamında yine bir Türkmen kuyumcunun dükkanı ile evi kundaklandı. Bu olayda da şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.
 
Hürriyet



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs