En Sıcak Konular

Tarlaların son umudu bu hafta

0 0 0000 00:00 tsi
Tarlaların son umudu bu hafta Meriç Nehri'ndeki su  yüzde 85 azaldı. İstanbul'da sıcaklık mevsim normallerinin 5 derece üstünde. Geçtiğimiz aralık ayındaki yağış miktarı normale göre yüzde 73.1, 2005 Aralık ayına göre de yüzde 57.6 azalma gösterdi. Bu hafta da yağmur yağmazsa b

Küresel ısınmanın sonuçlarından biri olan kuraklık Türkiye'yi tehdit ediyor. Türkiye'nin en verimli bölgelerinden Söke Ovası kuraklık alarmı verirken, Meriç Nehri’nde de su seviyesi yüzde 85 oranında azaldı.

Ocak ortasında Türkiye alışılmadık bir kış geçiriyor. Sıcaklıklar, mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. İstanbul gündüz ortalama 13-14 dereceyi bulan sıcaklıkla, son yılların en sıcak kışını geçiriyor.

Ocak ayının ilk iki haftalık ortalamasına göre, İstanbul'da hava sıcaklığı 8.1 dereceydi. İstanbul'un mevsim normali ise 5.7 derece.

İzmir ve Ankara'da da sıcaklık mevsim normallerinin üstünde seyrediyor.

Yağış açısından da durum parlak değil.

Tüm Türkiye'de yağış azaldı

Meteorolojinin verilerine göre, 2006’nın Aralık ayında, Türkiye’de Güneydoğu ve Doğu Karadeniz'in kuzeyi dışında, yağışlar bir önceki yıla göre azaldı.

Aylık yağış ortalaması, 2006 Aralık ayında 26.1 milimetre olurken, 2005 Aralık ayında bu rakam 61.7 milimetreydi. Normalde ise, bu rakamın aralık ayında 97.2 mm olması gerekiyor.

Yani geçtiğimiz aralık ayındaki yağış miktarı normale göre yüzde 73.1, 2005 Aralık ayına göre de yüzde 57.6 azalma gösterdi.

Söke Ovası kuraklık tehlikesi altında. Ekim ayından bu yana yağmur almayan 450 bin dönüm tarım arazisine sahip Söke Ovası'ndaki 55 bin dönüm buğday tarlası suya hasret.

Bir hafta daha yağış olmazsa buğday tarlalarının kuruyacağını belirten çiftçiler, yağmur duasına çıkmaya hazırlanıyor.

Meteoroloji ise, mevcut şartların ay sonuna kadar süreceği tahmininde bulunuyor.

Sıcak ve kurak bir kış geçiren Edirne'de de Meriç Nehri’nin su seviyesi yüzde 85 oranında azaldı. Geçen yıl aynı dönemde 730 metreküp olan su seviyesi 100 metreküpe düştü.

Yetkililer, "Şu an için bir sorun yaratmaz ama şartlar böyle giderse önümüzdeki yıl su sıkıntısı yaşayabiliriz" diyor.

Kuzey Yarımküre'de havalar şaştı

Kış geçiren Kuzey Yarımküre’de de durum farklı değil. Alplerde kayak merkezleri yapay karla pistlerini kapatmaya çalışıyor. Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre'deki tesislerde doluluk oranı yüzde 20'lerde seyrediyor. Kış Olimpiyatları’nın yapılacağı pistlere helikopterle kar taşınıyor.

Ünlü kayak merkezleri Courchevel'de kar kalınlığı 52 cm. Mont Blanc'te ise sadece 20 cm. Türkiye'de de, Uludağ'da 47 santim, Palandöken'de 40 santim kar var. En bol kar ise, 180 santimetreyi bulan kalınlıkla Kartalkaya'da bulunuyor.

Rakamlar karşılaştırıldığında Türkiye'ye daha şanslı bile denebilir.

Rusya'nın başkenti Moskova'da papatyalar açarken, Kremlin Meydanı ilk kez yeni yıla karsız girdi. Mevsim normallerinde ocak ayını eksi 5 derece ile geçiren Moskova'da hava sıcaklığı 9 dereceyi buldu.

Romanya ve Bulgaristan'da sıcaklıklar 15 dereceyi aşarken, Fransa ve İtalya'nın güneyi ile İspanya ve Yunanistan'da insanlar denize girmeye başladı. Sert kışları ile bilinen New York'ta da sıcaklık 15 derece.

Milliyet



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs