En Sıcak Konular

Dinsiz Evanjelizmin sanal haçlı seferi: Kabus22

0 0 0000 00:00 tsi
Dinsiz Evanjelizmin sanal haçlı seferi: Kabus22 Yeni çıkan bir bilgisayar oyunu ilginç teolojik ve politik “kod”lar taşıyor. Sanal bir aksiyon oyununun şifreleri, unutulmuş bir dinin şeytansı duruşunu günümüze taşırken, kimin yanında durulması gerektiğini peygamber vasıflarından İnzar’

Aslında haber, “teknoloji” sayfalarında gaylet masumca duyuruldu.. Türk yapımı bir bilgisayar oyunu, dört yıllık uzun yapım süresinin ardından Vestel şirketinin desteğiyle piyasaya çıkmıştı.

“Son Işık” Oyun Stüdyosu’nun ilk projesi olan bu oyunun yaratılış süreci, atlattığı zorluklar ve yayın-satış süreci birçok zorluğu aşmış ve son kullanıcıya ulaşmış. Esasen işin bu bölümü, bilgisayar oyunları ve işin ticari kısımlarına bakanları ilgilendiriyor.

Ama oyun için şu söylenebilir.. Oyun tamamlanan tamamlanamayan pek çok yerli oyundan hatta yabancı örneklerin önemli bir kısmından daha kaliteli. Önemli olan ise aslında oyunun öyküsü! Dahası oyunun taşıdığı “şifreler.”

İşte “Kabus22” oyununun öyküsü; 1995 yılında “Dehri” isminde olağanüstü güçlere sahip bir varlık dünyaya gelir. Yeni bir inanınış temellerini atar. Dünyayı 22 bölgeye ayırır, en sadık 22 havarisini bu bölgeleri yöhetmesi için görevlendirir. Kendisine inanmayanlara savaş açar. Yeryüzünün en güçlü kişileri Dehri’nin müridleri olur. Herkese hayallerindeki yaşamı sunmayı vaat eden Dehri, 2002’de tüm insanlığı bu yeni inanış etrafında toplar. Ona inanmayan çok az kişi kalmıştır. Küçük direniş grupları oluşturup, Dehri’nin kurduğu düzene karşı mücadele ederler.

İstanbul 22…

Bu 22 bölgeden 22.sinin başkenti İstanbul’dur. Buradaki direnişin başında eski bir asker olan Demir bulunmaktadır. İstanbul’daki mücadelenin merkezi Kadıköy’dür. Buradan hareketlenen öykü, dört farklı mekanda sürer, “Kızkulesi, Yerebatan Sarnıcı” gibi tarihi mekanlarda devam eder. Oyun, bölümler arasında 22 kısa film, 100’ün üzerinde alt bölüm içeriyor. Standart aksiyon-macera eylemlerinin yanı sıra tam 42 bulmacıya da oyuncular çözmek zorunda.

Oyunun genel yapısı bu… Ama özel yapısı farklı. Aslında öykü başlıbaşına “dini” göndermeler yapan, dahası temelini bu kurgudan “imalarla” alan bir oyun. Zaten oyunun basına yansıyan tanıtım yazılarının ilk cümlesi şu; “bir varlık dünyaya gelir, yeni bir inanışın temellerini atar” ama oyunun resmni sitesinde daha net bir ifade mevcut; “bilinmeyen bir yerden bilinmeyen bir kişi gelir ve yeni ‘dinsel inanç” kurar”

Yani aslında kurulan bu yeni düzen dini bir güç karakteri taşıyor. Zira dünyayı işgale gelen yaratıklar gibi zor yoluyla ele geçirmeden çok “ikna” edilmiş gibi görünüyorlar. Zaten tasarımcılar “ele geçirme veya esaretten” bahsetmiyor. Dehri’ye boyun eğenleri “mürid” olarak tanımlıyorlar.

Dehri’nin “dünyalılara” düşman olduğu anlaşılıyor ama ona inananlarla ilgili bir sıkıntı yok. Onları ikna aracı olarak kullandığı şeyse “cennet vaatleri” gibi. Onlara hayallerindeki yaşamı sunarak ikna ediyor. İkna olmayanlara savaş açıyor.

Havariler…

Oyun tasarılarının kurgusuna göre dünyanın büyük çoğunluğu “savaşmadan” bu inanca geçiyorlar. Dünya 22 yönetim bölgesine ayrılıyor ve Dehri bunların başına 22 sadık havarisini getiriyor. Ama inanmayanlarda vardır ve bunlar “direniş örgütleri” kurarlar. Tabii ki bir tanesi de Türkiye’de kurulur ve 22. bölgenin başkenti olan İstanbul’da direnişini başlatır. Gerisi oyunun “görsel” ve “aksiyon” tarafını parlatan bilgisayar oyun sistematiği.

Özetle oyun teolojik bir mesaj taşıyor. Fakat salt öyküden hareket ederek kesin kanaatlere varmak yeterli olmayabilir. Yine de şu kesin ki, Dehri ve sembolize ettiklerinin amacı, büyük zenginlikleri, enerji kaynaklarını, sömürüyü sağlamaktan çok, bunları tali kazanımlar olarak varsayıp, teolojik bir kazanımı önemli sayıyor.

Dehri gerçekten var mı?

O halde semboller üzerinden gitmek gerekebilir. Örneğin Dehri! Dehri oyunun kötü ama başat karakteri. Bir dini inanç vaazediyor. Peki ne? Aslında “dehri” diye biri var. Daha doğrusu, “Dehriye” inancına sahip insanlara “dehri” deniyor. Dehriler ve Dehriye İslam tarafından sertçe eleştirilmiş ve dışlanmış bir yapı. Dehriye, yalnız maddi dünyanın varlığını ve bundan başka duyular üstü bir dünyanın varlığı reddeden bir görüş.

Tabi bağlı olarak tanrı ve peygamber anlaşıyışı da dinler açısından oldukça itici. Kıyamet ve ahiret anlayışını da kabul etmiyor ve ruhun bedenle birlikte öldüğünü savunuyor. Melekler ve şeytan da yok Dehri’ye göre. Sonuç olarak hem Dehriye hem de dehriler kalın atesit çizgiler taşıyor.

Oyunda diğer oyuncuların çizgide tanımlanabilecek ipuçları taşımıyorlar. Ancak Dehri’ye karşı konumlarından onların inançlarını tasavvur etmek zor değil! Elbette oyunun dört ana karakterinden “İnzar” hariç. İnzar, İstanbul direnişinin başında bulunan Demir karakterinin başı her dara düştüğünde, kendi başına ve kendi yetenekleriyle işin içinden çıkamadığı durumlarda yardımına koşan ve “olağanüstü” güçlere sahip bir karakter.

Kuran’ın 45 İnzar’ı…

Bir tür melek veya Hızır sembolizmi taşıyor.. Fakat karakterle örtüşen İnzar’ın üzerinde özenle durmak lazım. Korkutma, sakındırma ve uyarma kelimeleri Arapça’da “inzar” kavramıyla ifade edilir. İnzar kelimesi “bir şeyin sonucundaki tehlikeyi haber verip sakındırmak, uyarmak ve dikkatini çekmek” anlamlarına geliyor. Yani karaktere uygun.

İnzar işini yapan, yani bir tehlikeyi haber vererek başkasını uyaran kimseye, münzir veya nezir denir ve “tehlikenin farkında olmayan topluluğa bu tehlike hakkında bilgi veren kimse” diye de tanımlanmaktadır. Hatta “Ben çıplak uyarıcıyım” sözü, o zamandan beri Araplar arasında bir darbımesel hâline gelmiştir.

Dinî bir kavram olarak “inzâr”; İnzar görevini yerine getirmeleri sebebiyle peygamberlere de “nezîr-münzîr” deniyor. İnzar kavramı, Kur’an’da peygamberlerin bir vasfı olarak zikredilmekte. Fiil olarak Kur’an’da 45 yerde geçiyor. Sonuç olarak İnzar, dine davet yöntemlerinden biri.
Kuşkusuz bu çizgiyi takip ederek başka okumalar yapmak da mümkün.. Örneğin 22 rakamı üzerinde oyun çok duruyor. Hem 22 bölge hem de 22 havari nedeniyle. Birinci okuma şöyle yapılabilir.. Büyük Ortadoğu Projesi, bu oyunun direnenler ve yeni bir “inancı dayatanlar” arasındaki savaş olarak okunduğunda, BOP ülkelerinin sayısının 22 olması manidar gelebilir!
Ya da yine benzer yoldan Kur’an’ın 22. ayeti, (nüzul) Furkan suresi, açıkca “Dehriye’nin söylemlerini savunanları yargılar gibidir. Öyle ya da böyle, inanılır veya tesadüf görülebilir, “Kabus22”, parlak bir Türk bilgisayar oyunu olarak değerlendirilebileceği gibi pekala dini bir söylev olarak da algılanabilir!

iyibilgi.com



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,903 µs