En Sıcak Konular

Devlet sırrı: Meclis gizli görüşecek!

0 0 0000 00:00 tsi
Devlet sırrı: Meclis gizli görüşecek! Ankara hareketleniyor. Meclis Kerkük ve Irak ile ilgili olarak Salı günü gizli oturumla toplanıyor. Toplantıda vekillere gizli bilgiler aktarılacak... Bu arada Erdoğan Kerkük için "izin beklemeyiz" derken, Baykal dış politikada "rica devrinin" kapandı

Türkiye'nin gündemi Irak ve Kerkük... Tam da Başbakan Erdoğan'ın söylediği gibi: Irak AB'den artık daha öncelikli...

Ajanslara düşen bir son dakika haberine göre Meclis salı günü gizil oturum ile Kerkük ve Irak'ı tartışacak. Haberle ilgili ayrıntıların gelmesi bekleniyor.

Bu arada liderler Kerkük ile ilgili sert demeçler vermeye devam ediyor.

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Irak'taki son gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.
 
"Biz Türkiye olarak Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız" diyen Erdoğan, "Irak'ta herhangi bir etnik unsurun, başka bir etnik unsur üzerinde egemenlik kurmaya çalışması yanlıştır" dedi.
 
Erdoğan, "Irak'ın her türlü zenginliği Irak'a aittir. Fakat Kerkük'le ilgili demografik değişim söz konusu. Kerkük'e müdahale etmek isteyenler var. Kusura bakmasınlar. Türkiye buna izin vermez" diye konuştu.
 
"Bizim Irak'la olan komşuluk haklarımız sıradan ülke haklarına benzemez" diyen Erdoğan, "350 kilometre sınırın olacak, tarihi, kültürel bağların olacak, yıllardır dayanışma içinde olduğun ülkeye karşı seyirci kalacaksın! Bu kabul edilemez" dedi.
 
"Kimseden izin alacak değiliz"

 
Başbakan Erdoğan üstü kapalı ABD'yi de eleştirerek, "Biz bölgeyle ilgili açıklamalarımız için kimseden izin alacak değiliz. Hukuku bu derece ileri olanların bunu beklemesi doğru değil" dedi.
 
Irak halkının refah ve huzur içinde yaşamasının Türkiye'nin en büyük arzusu olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Irak'ta güvenlik ve istikrarın tesisi için mümkün olan her türlü katkıyı yaptık. Irak'taki liderlerin açıklamaları kanımıza dokunuyor. Bizim Irak'taki yönetenlerle Irak halkına bakışımız farklı" ifadesini kullandı.

Baykal: Rica devri bitti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da partisinin TBMM Grubunda yaptığı konuşmada, Irak'ı ele aldı. İşte Baykal'ın konuşmasından başlıklar:

  • Biz Irak'ta yaşanan olayların Türkiye'ye yansımasını istemiyoruz. Türkiye'de Irak'taki gibi bir etnik çatışma ortamının, bir mezhep kavgasının kendini göstermesini istemiyoruz. Oradaki tablonun her an Türkiye de sıçrayabileceği, Türkiye'yi de karıştırabileceği, hepimizi kaygılandırması gereken çok ciddi bir olaydır
  • 1 Mart tezkeresini reddeden Meclis kakarı ile Türkiye'nin Ortadoğu'da yaşanan savaşın kundaklandığı bir ülke haline dönüştürülmesine izin verilmedi. Tezkere, Türkiye coğrafyasının, Ortadoğu'daki savaşa bir üs olarak açılmasını öngörüyordu. Baykal, o dönemde “ABD askerleri Türkiye'ye gelirlerse ne zaman çıkacaklar” sorusunu yönelttiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın , “Vallahi ben de bilmiyorum” yanıtını verdiğini ileri sürdü.
  • “Başbakan şimdi şikayet ediyor, meydan okuyor. Sayın Başbakan, şimdi meydan okuyacağına o zaman tedbir alsaydın. 'Öyle yaparsak üzülürler'... Üzülüversinler. Üzmeyelim dedik, sesimizi çıkarmadık, ne oldu? Şimdi Irak'tan Kandil Dağı'ndan C4'ler, teröristler geçiyor Türkiye'de saldırılarını yapıyorlar. Kıvranıyoruz, çare diyoruz, 'Merak etmeyin, bunlar terörist onları etkisiz kılacağız' diyorlar. 'Hadi' diyoruz. 'Dur bakalım, ortalık biraz daha rahatlasın öyle' diyorlar. 4 yıl geçti. Mayıstan sonra tekrar bu saldırılar ortaya çıkarsa Türkiye nasıl sessiz kalır? Türkiye buna sessiz kalmak zorunda değil.”
  • Rica ederek dış politika yapanların bir süre sonra şikayet etmek durumunda kalacağız. Dış politika ne yalvararak ne de yakararak yapılır. Hukuka saygılı olarak, kendi gücünü, sınırını bilerek, şartların gerektirdiği tedbirleri zamanında kararlılıkla alarak yapılır
  • Bağdat'ta düşen uçak ile ilgili: Vatandaşlarımızın niçin öldüğünü öğrenemeyecek miyiz? Sonra Başbakan nutuk atacak, Irak konusunda hamasi laflar edecek, biz de onu dinleyeceğiz. Böyle bir şey mümkün değil. Ciddi olmak lazım. Türkiye hakkını hukukunu takip etmelidir. Üzüntü verici bir olay. Yanlışlıkla olabilir, terör olabilir, neyse nedeni bilinmeli, gereği yerine getirilmeli. Bu duyarsızlık, ilgisizlik, Türkiye'yi bugün bu noktaya taşımıştır.”
  • Başbakan böyle bir noktaya gelmişse, bunu söylemesi gereken zemin TBMM zeminidir. Eğer bu konuda ciddi bir arayış içindeyse yapması gereken ilk iş, derhal bir liderler toplantısı düzenlemektir. Ana muhalefet partisiyle, diğer liderlerle, Cumhurbaşkanı ile bir araya gelmektir. Eğer ciddi bir rahatsızlığı varsa, -ki bu rahatsızlığın olması gerekir-, Başbakan bunu grup toplantılarında konuşarak çözemez, TBMM'ye getirmelidir. Biz, 'Başbakanın bir sıkıntısı var, sıkıntısını gelsin TBMM'de ifade etsin, anlayalım, dinleyelim, biz de katkı yapalım, gerekirse kapalı oturumda yapalım ve Türkiye'nin önümüzdeki döneme yönelik politikasını hep beraber tartışalım ve paylaşalım' diyoruz. Biz buna hazırız. Başbakan konuşuyor ama TBMM'nin Hükümete verdiği yetkinin süresi bitmiş. Bu yetki olmadan konuşmanın anlamı yok. 4 yıl önce bizim önerdiğimiz girişimi şimdi yapmaya kalksa, onu yapmaya imkan verecek hukuki dayanak, meclis kararı yok.

iyibilgi.com



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,597 µs