En Sıcak Konular

'Irak'ta bağımsız Kürt devleti olmayacak'

11 Haziran 2009 13:22 tsi
Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tarık El Haşimi, "PKK ya silah bırakacak ya da Irak'tan çıkacak" dedi.

TRT-TÜRK'te yayımlanan "40 Dakika" adlı programa konuk olan Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tarık El Haşimi, PKK terör örgütünün "ya silah bırakarak af dileyeceğini ya da Irak'tan çıkacağını" söyledi.

Haşimi, özel amaçla Türkiye'ye gelmesine rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, Türkiye ve Irak'ın ortak çıkarları ve ilgi alanları bulunduğunu söyledi.

Ortak endişelerden birinin PKK olduğunu vurgulayan Haşimi, şunları söyledi:

"Çok dürüstçe söylemek gerekirse, Türkiye'ye çok olumlu duygularla geldim. PKK konusunda sürekli görüşmeler yapılıyor. Türkiye'nin bu konudaki endişelerini anlıyorum. İki ülkenin yapabileceği şeyler bulunduğunu düşünüyorum. Gördüm ki PKK hala Türkiye için endişe konusu. Biz Irak hükümeti olarak elimizden geleni yapıyoruz. Samimi bir isteğimiz ve kararlılığımız var: PKK pek çok cana mal oluyor. Biz şu anda özel eğitimli, sınır ötesi işbirliğine de açık olabilecek birlikleri hazırlıyoruz. Koordineli çalışmayla başarılı olabileceğimizi biliyoruz.

Irak'taki Kürt liderleri, merkezi yönetim ve Türk hükümeti arasındaki diyaloglara baktığımızda şunu söyleyebilirim: Kürt liderleri PKK'nın saldırılarına son verilmesi konusunda samimi. PKK'yı uyaracaklarına söz verdiler. Belirli bir aşama kat etmiş durumdalar. PKK'lılara iki seçenek kalıyor: Ya silah bırakacak, af dileyecekler ya da bu ülkeyi (Irak'ı) terk edecekler. Çünkü PKK, Türkiye'nin canını yaktığı gibi Irak'a da zarar veriyor. Çatışma devam ederse ekonomik anlamda da gerileme olacaktır. Kürt liderleri de bunu biliyor."

-"UZLAŞMAZLIK ÇÖZÜLMELİ"-

Türkiye ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının 4. maddesi üzerinde anlaşmazlık bulunduğunu ifade eden Haşimi, "Ben bunun çözülebileceğine inanıyorum. Yürütülecek kara operasyonlarına ilişkin hassasiyetten kaynaklanıyor. TSK bizim topraklarımızda operasyon yapacağı zaman, Irak'tan buna nasıl izin verilecek? İki ülke, çekincesiz biçimde harekete geçebilmeli. 4. madde üzerinde uzlaşmaya varılmazsa anlaşma metninde boşluk olacaktır" diye konuştu.

Haşimi, "Şu anki hükümetle gurur duyuyor olmalısınız. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, vizyon sahibi önemli şahsiyetler. Şu andan itibaren, artık ışığı gördüğümüzü düşünüyorum. Şu andaki hükümet çok güvenilir" ifadesini kullandı.

Irak'ın kuzeyinden petrol ihracından elde edilecek gelirin dağılımındaki sorunun teknik değil, anayasal sorun olduğunu vurgulayan Haşimi, anlaşmazlığın çözümü için anayasa değişikliği yapılacağını kaydetti.

-"BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ OLMAYACAK"-

Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devleti olasılığının sorulması üzerine Haşimi, "Hiçbir şekilde bağımsız bir Kürt devleti olmayacak. Kürtler Irak devletinin parçası olmaya devam edecek. Kürt liderlerinin çok büyük çoğunluğu birleşik bir Irak'tan yana. Araplar ve Türkmenler gibi Irak milletinin parçası olarak yaşamaya devam etmek istiyorlar" diye konuştu.

Kerkük'ün geleceği konusunda, "Merak etmeyin, Irak halkı bu konuda en doğru kararı verecektir" diyen Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Haşimi, "ABD askerleri çekildikten sonra bir güvenlik boşluğu olacak şeklinde bir korkum yok. Kendi silahlı kuvvetlerimizi hazırlama konusunda Türkiye ile işbirliği yapıyoruz" ifadesini kullandı.

-"İŞİN ZOR KISMINI ATLATTIK"-

Irak'ın geleceği konusunda hiçbir korku ya da endişe duymadığını belirten Haşimi, "Doğru yönde ilerlediğimizi söyleyebilirim. Irak'taki farklı toplumlar arasında bir kaos çıkacağını sanmıyorum. Aslına bakarsanız, işin en zor kısmını atlattık" diye konuştu.

"Irak halkının yakın geçmişte yaşadıklarının tam bir trajedi olduğuna" işaret eden Haşimi şunları söyledi:

"Irak halkının sabrını, hoşgörüsünü düşündükçe, buna hayran olmaktan kendimi alamıyorum. Irak 5 bin yıllık bir ülke. Onca büyük zorlukları bir gecede atlatıp, hasta yatağından kalkıp yürümüş bir ülke. Bunu da atlatacağına inanıyorum. Irak çok büyük bir ülkedir. Bombalı intihar saldırılarına son verebilirsek, halkımız kendi yarasını sarabilecektir."

-BAYKAL'I KUCAKLARIZ-

Haşimi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin davetini kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Haşimi şöyle konuştu:

"Baykal'ı sevgiyle kucaklarız. Şahsen kendisini ağırlarım, bunu zevkle yaparım. İki ülke arasında geniş kapsamlı işbirliği olduğu için iktidar ve muhalefetten ziyaretler faydalı olacaktır. Olan bitenleri görmeleri yarar sağlayacaktır. Aslında herkesin ülkemize gelebilmesini, ülkemizi ziyaret etmesini isterim."
 
aa



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs