En Sıcak Konular

ABD Irak'taki 'ajan ağının' peşinde

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak'taki "İran ve Suriye ajan ağının" peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Halilzad, mezhep şiddetini sona erdirmeyi hedefleyen ABD'nin yeni Irak stratejisini ele aldığı basın toplantısında, "Bunların (İran ve Suriye) Irak'taki ağlarının peşindeyiz" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de geçen hafta düzenlenen baskında gözaltına alınan İranlıların İran Devrim Muhafızları üyeleri olduğunu belirten Halilzad, Washington ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında bu gözaltılarla ilgili anlaşmazlık olmadığını kaydetti.

Amerikan askerleri, geçen hafta ülkenin kuzeyindeki Erbil kentinde bir İran temsilciliğine baskın düzenlemiş ve buradaki 5 İranlıyı gözaltına almıştı.

Irak'taki ABD birliklerinin Komutanı General George Casey de aynı basın toplantısında, yeni Irak-ABD güvenlik girişiminden çabuk sonuç alınmasının beklenilmemesi uyarısında bulundu.

General Casey, ABD Başkanı George Bush'un geçen çarşamba açıkladığı yeni Irak stratejisiyle ilgili ilk kez bir takvim açıklayarak, bu girişimden yaz ve sonbahar dönemine kadar önemli bir sonuç elde edilemeyeceğini ifade etti.

Casey, her planda olduğu gibi bunun da başarı garantisinin olmadığını belirterek, "bir gecede her şeyin değişemeyeceğini, ancak tüm tarafların siyasi desteği ve çabalarıyla bu planın işleyebileceğine inandığını" kaydetti.
İran hükümeti, ABD askerlerinin gözaltına aldığı 5 çalışanın diplomat olduğunu belirtmiş ve diplomatların serbest bırakılması için Irak hükümetiyle girişimlerini sürdürdüklerini bildirmişti.

5 İranlının diplomatik pasaport taşımadığını bildiren Amerikalı yetkililer, bu kişilerin, Irak ve ülkedeki koalisyon güçlerini hedefleyen faaliyetlerle yakından ilintili olmalarından şüphe edildiğini açıklamıştı.

Öte yandan, General Casey, Bush'un yeni Irak stratejisi çerçevesinde ilk Amerikan birliklerinin başkent Bağdat'a geldiğini bildirdi.

Güvenlik operasyonunun ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntı vermeyen Casey, Irak'a gönderilmesi planlanan yaklaşık 20 bin askerden 4 binin Bağdat'a geldiğini belirtti.

 
Hürriyet



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs