En Sıcak Konular

Yağmur romatizması olanlar şanslıymış

0 0 0000 00:00 tsi
Yağmur romatizması olanlar şanslıymış Soğuk ve nemli hava sanıldığı gibi romatizma yapmıyor. Yağmurdan önce başlayan ağrılarınız varsa sevinebilirsiniz. Romatizma hakkında kulaktan dolma bilgileri unutun ve bu haberi okuyun

Romatizma deyince akla hemen kaplıcalar geliyor. Çünkü pek çok romatizmalı iyi geldiğini düşünerek soluğu şifalı sularda alıyor. Oysa kaplıca her romatizmaya iyi gelmiyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Huri Özdoğan, "Sıcak, özellikle iltihaplı romatizması olanları kötüleştiriyor. Ağrılı bölgeye buz konulmalı" diyor.

Kodlanmış hastalıklar
Romatizma hastalığında yatkınlık söz konusu mu?
Evet, yatkınlık var. Buna tıp dilinde 'uygun konak' deniyor. Doğduğumuz andan itibaren belirlenen şeyler var. Yani aslında kodlanmış olarak doğuyoruz. Örneğin belli doku grupları taşıyan insanlarda belli hastalıklar daha fazla görülebiliyor. Diyelim ki 'HLA B27' denilen doku grubunu taşıyorsanız ankilozan spondilit hastalığına yakalanma riskiniz bunu taşımayan bir kişiye oranla birkaç misli artıyor. Behçet hastalığı ve romatoid artritte de böyle bir ilişki var.
Soğuk hava romatizma yapar mı?
Bu çoğunlukla yanlış bilinen bir konu. İnsanlar  'Evimde nem vardı romatizma oldum' veya 'Bodrum katında yaşadığım için oldu' diye yakınmalarını buna bağlayabiliyor. Soğuk ve nem, belli bir derecede olan ağrıyı algılamamızı kolaylaştırıyor, yoksa hasta olmayan bir kişide romatizma ortaya çıkarmıyor. Sadece ağrıyı algılamayı etkiliyor. Romatizma çok soğuk iklimde de sıcak iklimde de oluyor. Soğuk, sadece ağrının daha fazla hissedilmesine yol açıyor.
Romatizması olanlar soğuk ortamlarda bulunmamalı mı?
Böyle ortamlarda ağrılarını daha fazla hissedebilirler. Onun için kendilerini rahat hissedecekleri ortamı seçmeliler. Ancak soğuk, nemli yerde yaşadıkları için hastalığın ilerlemediği bilinmeli.

Yağmur öncesi ağrılar
Yağmur öncesi hastada ağrı olur mu?
Eğer bir hasta size yağmuru önceden hissettiğini, ağrı ve sızısı olduğunu söylüyorsa bu iyiye işarettir. Çünkü bu, yakınmanın altında kötü bir romatizma olmadığı anlamına gelir. Sadece havadaki nem miktarının artışı ağrı algılamasını etkileyebilir, kolaylaştırabilir. Yağmur öncesi ağrıları olanlar genelde masajdan, kaplıcadan hoşlanır.
Kaplıcaların olumlu etkisi var mı?
Sıcağın iyi olduğu ve olmadığı romatizma türleri var. Çünkü romatizma tek bir hastalık değil. İltihapsız romatizmalarda kaplıcalar işe yarayabilecek bir yöntem.
Ama iltihaplı romatizmalar için kaplıcalar kesinlikle zararlı. Hele de hastalığın aktif olduğu, şişlik ve ağrının meydana geldiği dönemlerde kesinlikle kaçınılmalı. Çünkü ısı, kanlanmayı artırıyor, daha çok iltihap hücresi bölgeye hücum ediyor ve hastalık alevleniyor. Sıcağın aksine soğuk uygulanması gerekir. Hastalık aktif dönemdeyken, eklem şişken buz konulması iyi gelir. Toplumda bir yanlış anlama var. Hastalar, havuza girip sıcak suyun kendilerini iyileştirmesini bekliyor. Sıcak su doğal olarak kasları gevşettiği için ağrıları azaltıyor. Halbuki havuzun mantığı hareket etmektir. Hareketle kasları güçlendirip, ağrıyı azaltmak hedeflenir. Su terapisi çok önemlidir, kimi durumlarda ilaçtan bile etkilidir.
Romatizmada atak dönemi olur mu?
Bu hastalık genellikle süreğendir. Başlar ve genellikle yaşam boyu sizinle olur. Halk arasında romatizmal hastalıklar öldürmeyen ama süründüren hastalıklar olarak tanımlanır. İltihaplı romatizmalarda bu daha sık görülür. Hastalığın daha aktif olduğu ve sakinleştiği dönemler vardır. Romatoid artrit buna örnektir. Günümüzde uyguladığımız tedavilerle hastalığı kontrol altına alıp sakin dönemleri çok uzatabiliyor ve hastaya zararı çok azaltabiliyoruz. Bazı romatizmalar ise ataklarla gider ve atak aralarında hasta normale döner. Gut, FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi) bu tip romatizmalardandır.
Hastanın yaşam tarzı alevlenme dönemini sıklaştırır mı?
Birebir değil. Diyelim ki bel rahatsızlığınız var; egzersiz yapmaz, öğretilen şekilde eğilip kalkmazsanız alevlenme dönemini başlatabilirsiniz. Ancak iltihaplı romatizmalarda birebir etki söz konusu değil. Stresin etkisi hep söylenir. Stres, vücuttaki hormonları etkileyip tetikleyebilir. Araya giren enfeksiyon hastalıkları da buna yol açabilir. Örneğin her şey yolundayken hasta grip olur, ateşi çıkar bu arada romatizmal hastalığı da alevlenebilir.

Hareketsizlik risk almaktır
Romatizmada risk faktörleri neler?
Genetik yatkınlık, mikroorganizmalar, beslenme, stres, yaş, kadın olmak, hamilelik ve doğum, menopoz, güneş ışığı (belli romatizmaları ortaya çıkarabiliyor), hareketsizlik, yanlış çalışma koşulları, büroda oturarak çalışma ve bazı ilaçlar risk faktörlerindendir.
Romatizmadan korunmak mümkün mü?
Hangi romatizma olduğuna bağlı. İltihaplı romatizmalar için bu geçerli değil. Yaşam koşullarını düzeltmek, egzersiz yapmak çok faydalı. Yüzme tüm vücudu çalıştırdığı için önerilebilir. Özellikle sırt, karın, bel ve bacak kaslarının güçlendirilmesi önemlidir. İyi bir 'kas korsesi' (güçlü kas yapısı) olan kişinin ciddi bel ağrısı yaşaması söz konusu olmaz.

Çocuğu romatizmadan spor korur
Bel ağrılarının çok az bir kısmı, iltihaplı romatizmaya ya da ciddi disk sorunlarına bağlıdır. Geri kalanı değiştirilebilen faktörlerden kaynaklanır. Uygun kiloda olmak çok önemli. Çok doğum yapan kadınların karın kası gevşer. Kilo alırsa bel çukuru derinleşir, bu durumda ağırlık merkezi öne kayar. Bunun da tedavisi kilo verip sırt ve karın kaslarını güçlendirmektir. Ancak böyle bir şeye erken başlamak gerekir. Beş doğum yaptıktan sonra başlarsanız bunu başarmanız zaman alır. Şimdiki çocuklar kurslar, sınavlarla yaşıyorlar o nedenle acınacak haldeler. Hiç oyun oynamıyorlar, oyun diye gittikleri basketbol da, yüzme de kurs. Bize bu şekilde çok sayıda ağrılı çocuk geliyor. Vücutları iyi yetişmiyor. Bu çocuklara erken yaşta spor yaptırılmalı, oyun oynamalarına izin verilmeli.

Kolay hareket etmek o kadar zor değil
Hareket sırasında dikkat etmeniz gerekenler:
Sandalyeden kalkmak: Yüksek ve kollukları olan bir sandalye kullanın. Kalkarken sandalyenin kenarına doğru gelin, hafif öne eğilin ve avuç içlerinizle kolluklardan destek alarak kalkın.
Yataktan kalkmak: Yatağın kenarına doğru kendinizi kaydırın. Ayaklarınızı yataktan sarkıttıktan sonra ağırlığınızı ellerinize verip vücudunuzu döndürerek oturur pozisyona gelin. Hafifçe öne eğilerek ayaklarınızın yere değdiğinden emin olun. Ellerinizle kendinizi iterek yataktan kalkın.
Merdiven çıkmak: Basamakları birer birer ve hastalıktan etkilenmemiş bacağınızla çıkmaya başlayın.
Ev içinde hareket etmek: Ev kazalarından korunmak için yavaş ve dikkatli hareket edin. Yürümeye yardımcı aletler kullanabilirsiniz. En uygun aleti önermesi için doktorunuzla görüşün.
Alanınızı organize edin: İşe başlamadan önce kullanacağınız tüm malzemeleri en az eforla ulaşabileceğiniz uzaklığa koyun.
Malzemeleri kullandığınız yerde bulundurun: Çamaşır makinenizin yanında deterjanınız olsun, temizlik malzemelerinizi hem mutfakta, hem de banyoda bulundurun, her telefonun yanına kâğıt ve kalem koyun. İş yaparken en kuvvetli eklem ve kaslarınızı kullanın: Yerden bir şey kaldırırken dizlerinizi bükün. Sırt çantası kullanın. Kapıları, elinizle değil omuz veya kalçanızla iterek açın.
Pozisyonunuzu sık sık değiştirin: İş aralarında düzenli olarak germe ve gevşeme hareketleri yapın. Kas ve eklemlerdeki sertliği, gerginliği azaltmak için bulunduğunuz iş ortamında ufak yürüyüşler yapın.
Araba kullanmak: Havalı direksiyon, otomatik vites, ayarlanabilir koltuk, otomatik cam özelliği olan araçları tercih edin. Geniş açılı ayna boyun hareketlerinizi azaltır.

(Kaynak: Romatizma Çalışma Grubu- Radikal)



Bu haber 7,238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,377 µs