En Sıcak Konular

Diyarbakır'da doğalgaz sevinci

4 Haziran 2009 13:05 tsi
Diyarbakır ilçesi Silvan'a bağlı Hıvder Dağı'nda 700 metre derinlikte doğalgaza rastlandı.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Taşpınar Köyü yakınlarındaki Hıvder Dağı'nda geçen yıl 'Taşpınar-1' kuyusu açan TPAO, 700 metre derinlikte yüksek basınçlı doğalgaz buldu. Gaz numuneleri incelenmek üzere Ankara'ya gönderilirken, TPAO, sahada ikinci kuyu açmak için hazırlıklara başladı.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, geçen yıl açtığı Silvan'a 9 kilometre uzaklıktaki Hıvder Dağı'nda açtığı 'Taşpınar-1' kuyusunda 10 aylık yaptığı çalışma sonunda yüksek basınçlı doğalgaza rastladı. TPAO sondaj mühendisleri ile işçiler, bayram sevinci yaşarken, kuyudaki test çalışmaları değerlendirilmeye başlandı. Bu arada doğalgaz numuneleri de Ankara TPAO Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Genel Müdürlük bölgede yıllar sonra doğalgaza rastlanması üzerine olağaüstü toplantı düzenleyerek, bölgede yeni kuyu açılması için çalışmalara başladı.

Doğalgaz rezervinini bulunduğu 100 haneli, 700 nüfuslu Taşpınar Köyü muhtarı Mustafa Yeniada, ilk kez köy çevresinde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının yapıldığını söyledi. Doğalgazın 700 metre derinlikte bulunmasıyla köyün birçok sorununun çözüleceğine inandığını anlatan Yeniada, "Köyümüzün yakınında doğalgaz bulununca adeta bayram ettik. Çünkü çözüm bekleyen birçok sorunumuz var. Su ve yolumuz yok. Altyapı şebekesi yok. Artık köyümüzün de doğalgazı sayesinde işsiz gençlerimize istihdam alanı açılacak. 63 kişi koruculukla geçimini sağlıyor. Fakat doğalgaz ve petrol sayesinde köydeki diğer işsiz gençlerde iş imkanı bulacak" dedi.

ARSASINDA DOĞALGAZ ÇIKANA İŞ

Taşpınar Köyü'nde arsasında doğalgaz bulunan Medeni Çakmak, büyük sevinç yaşadı. Arsasının bulunduğu yerin daha önce üzüm bağları olduğunu anlatan Çakmak, "TPAO'nun sismik ekipleri yıllar önce arsamızda çalıştı ve burada zengin doğalgaz ile petrol rezervlerinin olabileceğini açıklamışlardı. Geçen yıl sondaj çalışmalarına başlanıldığında bağımı kaldırdım. Bana sondajda iş imkanı sağladılar. Şimdi de doğalgaz bulundu diye adeta bayram yapıyoruz" dedi.

vatan



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,788 µs