En Sıcak Konular

Marka düşkünlerini köylü kızlar giydiriyor...

0 0 0000 00:00 tsi
Çorum'un Osmancık ilçesinde 4'ü Teşvik Yasası'yla birlikte kurulan 5 tekstil fabrikasında üretilen ürünler, Avrupa, ABD ve Kanada'daki dünyaca ünlü markaların mağazalarında satışa sunuluyor.

      AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Şubat 2004 yılında Teşvik Yasası'nın çıkartılması, Türkiye'nin ihracat rakamlarının artmasıyla birlikte Çorum'un Osmancık ilçesinde tekstil dalında 4 fabrika açıldı.
      Osmancık Küçük Sanayi Sitesi'nde ilki 1997 yılında ve son 2 yıl içinde de 4 tekstil fabrikasının açılmasıyla birlikte ilçe ve civar köylerinde yaşayan genç kız ve erkek yaklaşık 700 genç istihdam edilmeye başlandı. Daha önce tekstil işinde çalışmamış bu gençlere fabrika yöneticilerince gerekli eğitimler verildi.
      Fabrikalarda çalışan gençler, fabrikaların anlaşma yaptığı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde çok sayıda mağazaları bulunan ünlü markalara yönelik üretim yapmaya başladılar.
      Ünlü markalardan sipariş aldıkları ürünleri, kumaş kesiminden, dikimine, ütülenmesinden, kalite kontrolüne kadar gerçekleştiren gençler, ayrıca markası ile avro cinsinden fiyatını yapıştırdıkları ürünleri, gideceği ülkelerin bayraklarının bulunduğu kolilere yerleştirmeye kadar emekleri geçiyor.
      Fabrikalarda çalışan işçilere, asgari ücret üzerinden ödeme yapılırken, mesai yaptıkları takdirde ayrıca kendilerine ek ücret de ödeniyor. Fabrika yetkilileri, işçilerin çalışma performansına göre ayda en az 450 ile 700 YTL arasında ücret ödendiğini bildirdiler.
     
     ''TÜRK MALLARININ KALİTESİ VE ZAMANINDA TESLİMİ...''
      Osmancık Küçük Sanayi Sitesi'ndeki kot üretimi yapan tekstil fabrikasının üretim müdürü Süleyman Altınbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Teşvik Yasası'nın yatırımcılara çeşitli kolaylıklar getirdiği için kısa süre önce ilçeye fabrika kurduklarını söyledi.
      Altınbaş, fabrikalarından üretilen ürünlerin, Avrupa'nın 17 ülkesinde ünlü markaların mağazalarında satışa sunulduğunu bildirdi. Fabrikalarında ünlü markaların fason üretiminin yapıldığını dile getiren Altınbaş, iş yoğunluğu nedeniyle talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini ifade etti.
      Yaklaşık 500 bin YTL harcayarak kurdukları fabrikalarında şu anda 90 işçinin çalıştığını belirten Altınbaş, ancak en az 110 işçiye daha ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
     
     ''TEŞVİK YASASI OLMASAYDI MALİYETİ KURTARAMAZDIK...''
      İlçede kadın konfeksiyonu üzerine üretim yapılan fabrikanın kalite kontrol sorumlusu Yusuf Akgör de Çorum'un Teşvik Yasası kapsamına alınmasıyla birlikte Osmancık'a bu fabrikayı kurduklarını bildirdi. Daha önce tekstil sektöründe Çin tehdidinin bulunduğunu ve üretimlerinin maliyetleri kurtarmadığını belirten Akgör, şunları kaydetti:
      ''Ancak Çinlilere fason üretim yaptıran ünlü markalar, onların ürünlerinin kalitesiz olduğunu gördü. Ayrıca Çinliler, bu markaların istedikleri ürünleri zamanında teslim etmediler. Bunun üzerine bu markalar da üretimde kaliteden taviz vermeyen ve ürünlerini zamanında teslim eden Türk fabrikalara döndüler. Türkiye'de de Teşvik Yasası'nın çıkmasıyla birlikte bizlerin maliyeti düşmüş oldu. Zaten bu yasa olmasaydı maliyeti kurtaramazdık.''
     
     ÜNLÜ KİŞİLERİN DİREK EVLERİNE TESLİM...
      Akgör, fabrikalarında şu anda 70 işçinin çalıştığını, ancak bu rakamın en az 100 olması gerektiğine işaret ederek, bu nedenle aldıkları işleri yetiştirmede güçlük çektiklerini kaydetti.
      Osmancık'taki fabrikalarda dünyaca ünlü markaların yanı sıra markaların bildirdiği ölçü ve tarzlara göre de kişiye özel üretim yapıldığı bildirildi. Son bir ay içinde aralarında ünlülerin de bulunduğu 1300 adet ürünün kargoyla evlerine gönderildiği belirtildi.
      Fabrika yetkilileri, Osmancık'tan böyle bir olayın gerçekleşmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade ederek, şu ana kadar çalıştıkları firmalardan en ufak bir şikayet dahi almadıklarını ve herhangi bir olumsuzluk yaşamadıklarını kaydettiler.
     
     İSTANBUL'DAKİ FABRİKASINI KAPATIP, OSMANCIK'A GELMİŞ...
      İlçedeki bir başka tekstil fabrikasının sahiplerinden Mehmet Özkan da İstanbul'da daha önce tekstil fabrikası bulunduğunu, ancak üretimin maliyetini karşılayamaması nedeniyle burayı kapatarak, Osmancık'ta fabrika açtığını bildirdi.
      Osmancık'ın Teşvik Yasası'ndan yararlanmasıyla maliyetin yaklaşık yarı yarıya düştüğünü belirten Özkan, bu şekilde hem kendilerinin kazanmaya başladığını hem de Anadolu'daki insanlara istihdam olanağı sunduklarını vurguladı.
      Özkan, çalıştığı ünlü markanın daha önce Çinli bir firmaya yapması için verdiği 800 bin adet kıyafeti iptal ederek, kendisine verdiğini kaydetti. Bu işi en iyi şekilde yapıp zamanında yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Özkan, ancak eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.
     
     İŞÇİ AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN...
      Özkan, şu anda kendi fabrikasında 600 işçiye ihtiyacının bulunduğunu belirterek, özellikle tekstilde yetişmiş, ancak şu anda işsiz gezenleri fabrikasına çalışmaya davet ettiğini söyledi.
      Bu arada, ilçede bulunan 5 fabrikada yaklaşık 1000 işçiye ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Fabrika yetkilileri, Osmancık Belediyesi hoparlöründen yaptırdıkları anonslarla çalışmak isteyenleri fabrikalarına davet ediyorlar. Fabrika yetkilileri, ayrıca ilçenin civar köylerine araçlarıyla giderek, muhtarlıklar aracılığıyla gençlerle görüşmeler yaparak eleman açıklarını gidermeye çalışıyorlar.
      Fabrika yetkilileri, çalıştıracakları kişilerin tekstil konusunda deneyimlerinin olup olmamasının kendileri için önemli olmadığını, çünkü iş yerlerinde gerekli eğitimin verildiğini kaydettiler.
     
     TEŞVİK YASASI...
      Şubat 2004'de 36 ili kapsayacak şekilde çıkarılan 5084 Sayılı Teşvik Yasası, Mart 2005'de 49 ili içine alacak şekilde genişletildi. Teşvik Yasası, yatırımcılara ücretsiz arsa tahsisinin yanı sıra yeni çalıştırılacak işçiler için tamamen ya da kısmen SSK prim muafiyeti getiriyor. Ayrıca vergi muafiyeti ve enerji desteği sağlıyor. Gelir vergisi, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerinde yüzde 100, diğer yerlerdeki iş yerlerinde yüzde 80 oranında muhtasardan düşürülüyor. İmalât sanayi, madencilik, hayvancılık, seracılık, soğuk hava deposu, turizm, konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanında faaliyete geçen, fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştıran işletmelerin elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20'si hazine tarafından karşılanıyor. İşçi sayısı arttıkça bu oran da artıyor. Yasa, en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlar için hazineye, belediyelere, il özel idarelerine ait arazi ve arsaların mülkiyetinin bedelsiz olarak devredilmesini de içeriyor.

Milliyet



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs